Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. ožujka 2019.

Koji su najčešći prvi znakovi proljetne alergije?

djevojčica curenje nos alergija prehlada
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dijete često ima upalu uha, ekceme ili mu često curi iz nosića, odvedi ga liječniku

Jesi li znala da uporan osip (ekcem) na koži vašeg djeteta, kao i često curenje nosića, mogu ukazati na pojavu alergije? Ako ne reagiraš na vrijeme, tvoje dijete može oboljeti od raznih oblika alergija, astme i respiratornih infekcija kasnije u životu. Zato je važno da odmah poduzmeš preventivne mjere i tako umanjite rizik.

Ne ignoriraj simptome. Ako tvoje dijete često ima upale uha, ekceme ili mu često curi iz nosića, obavezno ga odvedi liječniku da ispita uzroke ovih simptoma. Raspitaj se o obiteljskoj povijesti bolesti. Postoje li slučajevi alergija u obitelji, dijete je sklonije oboljenju.

djevojčica alergija Možda te zanima... Prepoznajte simptome alergije! Vrtić

Nemoj davati djetetu kravlje mlijeko i jaja do navršenih godinu dana života. U slučaju da netko u obitelji pati od alergijskih bolesti, posavjetujte se s liječnikom zbog uvođenja u djetetovu prehranu potencijalno rizičnih namirnica. U ovu kategoriju spadaju kravlje mlijeko, jaja, riba, morski plodovi, soja, proizvodi od pšenice, gluten, agrumi, kikiriki.. Ako posumnjaš da je određena vrsta namirnica uzročnik alergije, obrati se liječniku.

jaje Možda te zanima... Alergija na jaja izaziva crvenilo i ljuštenje kože Vrtić

I inače se uvijek posavjetuj s njim prije uvođenja ili izbacivanja bilo koje namirnice iz prehrane djeteta. Liječnik može napraviti test na alergije probama na koži ili analizom krvi. Ovim metodama moguće je utvrditi je li dijete alergično, kao i prave uzročnike alergija.

alergija dijete Možda te zanima... Što sve može izazvati alergijsku reakciju i kako zaštititi dijete u kući i vani? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.