Roditelji Sretna mama 06. travnja 2022.

Kako pomoći  djetetu da se nosi s razočaranjem što nema brata ili sestru

Foto: Shutterstock ;Kako pomoći  djetetu da se nosi s razočaranjem što nema brata ili sestru
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca mogu željeti mlađu sestru ili brata u različitim fazama života. Evo kako ih podržati u razočaranju što nemaju brata ili sestru kada ga stvarno žele.

Mnogi su roditelji navikli na pitanja okoline kada će imati još jednu bebu. Iako ovo pitanje može biti nepristojno i nametljivo, kada ga postavljaju prijatelji, obitelj ili čak nepoznati ljudi, definitivno je lako promijeniti temu. Ali kada vas vaše vlastito dijete počne ispitivati i tražiti mlađeg brata ili sestru, stvari mogu postati kompliciranije.

U nastavku prenosimo iskreno pismo jedne mame. 

"Moj sin je imao oko 3 godine kada se počeo pitati hoće li dobiti brata ili sestru", kaže Victoria. "Mislim da je otprilike u to vrijeme vidio neke od svojih prijatelja kako dobivaju braću i sestre i pitao se hoće li to učiniti naša obitelj." Mama iskreno priznaje da je oduvijek htjela imati tročlanu obitelj. "Nikad nisam razmišljala o tome da imam još jednu bebu, sve dok me moj sin nije pitao o tome. I njegova su me pitanja natjerala na razmišljanje, trebam li? Jesam li sebična? Propuštamo li nešto?"

Iako je uobičajeno da se djeca pitaju zašto njihova obitelj ne izgleda kao druga koju su vidjeli osobno ili na televiziji, za neku djecu želja za bratom ili sestrom nije samo prolazna stvar. "Nemaju sva djeca želju za bratom ili sestrom, ali za one koja ju imaju, može biti normalno da se problem pojavljuje iznova i iznova u različitim trenucima njihova djetinjstva", kaže Michelle Harris, osnivačica i izvršna direktorica Parenting Pathfinders.

"Kako djeca odrastaju možda će im nedostajati brat ili sestra na različite načine. 3-godišnjak bi se mogao pitati zašto nema brata ili sestru jer ga ima njihov najbolji prijatelj. 6-godišnjaci bi mogli čeznuti za partnerom u igri, a tinejdžer bi mogao poželjeti osobu od povjerenja dok prolazi kroz kasnu adolescenciju."

Možda te zanima... Mitovi o jedincima: Usamljeni, razmaženi i šefuju svima? Vrtić

Ukoliko se djeca bore svladati osjećaj razočaranja zbog toga što nemaju brata ili sestru, roditelji često nisu sigurni na koji način da reagiraju. "Bez obzira na to o čemu se radi", kaže psihijatrica dr. Magavi, "postoje stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi pomogli djeci da procesuiraju i prođu kroz razočaranje, što će im pomoći da napreduju na duge staze."

Potvrdite njihove osjećaje

Kada djeca izražavaju svoje osjećaje, važno je da roditelji znaju da ih se čuje. “Roditelji mogu potvrditi osjećaje svog djeteta aktivnim slušanjem onoga što govore”, kaže Magavi. Validacija često zvuči kao: "Čujem koliko želiš brata ili sestru, znam da može biti teško ne imati nešto što stvarno želiš. Tako mi je drago što mi govoriš stvari koje želiš i koje su  tebi važne."

Odgovarajte na pitanja na način primjeren dobi djeteta

Djeca su po prirodi znatiželjna, ali roditeljima može biti teško znati što bi trebali, a što ne bi trebali dijeliti sa svojom djecom. “Potičem roditelje da razmisle o dobi svog djeteta te pronađu način da im kažu zašto nemaju brata ili sestru na način primjeren dobi”, kaže dr. Magavi. "Kada djeca ne znaju zašto im nešto nedostaje u životu, često vjeruju da to ima neke veze s njima."

Saznajte pravi uzrok želje za bratom ili sestrom

Iako se želja za bratom ili sestrom može činiti jednostavnom - na površini, razlog za želju može uvelike varirati od djeteta do djeteta. „Neka djeca zamišljaju da bi brat ili sestra mogao ispuniti ulogu partnera u igri, dok se drugima sviđa ideja da imaju bebu o kojoj će se brinuti, a treća zamišljaju da bi im to pružilo osjećaj bliskosti koji ne osjećaju s drugim članovima obitelji, “ kaže dr. Magavi. . Kada roditelji reagiraju sa znatiželjom i željom da saznaju više o tome zašto njihovo dijete ima tako snažnu želju za bratom ili sestrom, mogli bi zadovoljiti temeljne potrebe djeteta na druge načine.

Odgovorite jasno i istaknite pozitivne strane

Možda bi bilo lakše odgovoriti s "možda", a ne s "ne", ali roditelji bi trebali izbjegavati davati djetetu lažnu nadu ako znaju da neće povećati svoju obitelj. “Važno je biti suosjećajan, ali jasan”, kaže dr. Magavi. "Ako su okolnosti, a ne izbor, diktirale veličinu njihove obitelji, roditelji mogu reći da i oni žele da su stvari drugačije, a zatim mogu istaknuti sjajne stvari u njihovoj obitelji upravo onakvom kakva ona jest."

Učite strategije za suočavanje s tugom

"Različiti metode za različitu djecu", kaže dr. Magavi. "Roditelji mogu potaknuti djecu da isprobaju niz strategija za suočavanje s osjećajima tuge kao što su slikanje, crtanje, vođenje dnevnika, razgovor s prijateljima ili članovima obitelji, vježbanje ili bavljenje drugim hobijem u kojem uživaju." Kada dijete prepozna strategije koje mu odgovaraju, roditelji ga mogu podsjetiti na ono što mu je pomoglo da se osjeća bolje u prošlosti, posebice ako se trenutno osjeća loše ili tužno.  

Postavite granice - s puno ljubavi

Ponekad, kontroliranje djetetove ustrajne želje za bratom ili sestrom može uzeti emocionalni danak kod roditelja, osobito ako i oni iskuse tugu zbog veličine svoje obitelji.  "U redu je reći djetetu da ste već odgovorili na njegovo pitanje i zamoliti ga da vas podsjeti što ste rekli umjesto da ponavljate iste stvari uvijek iznova."

Možda te zanima... 7 najčešćih predrasuda s kojima se susreću djeca jedinci Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.