Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. rujna 2022.

Kako pripremiti dijete i olakšati mu dolazak brata ili sestre?

Foto: Shutterstock ; Kako pripremiti dijete i olakšati mu dolazak brata ili sestre?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kažu da je dolazak drugog djeteta puno veći izazov nego prvi porod. Ali postoje načini da to prijelazno razdoblje prođe glatko. Dječja psihijatrica je otkrila četiri koraka koja trebate poduzeti kako biste bili sigurni da se vaše dijete ne osjeća izostavljeno.

Dolazak novog djeteta velika je promjena u vašem životu, ali i u životu starijeg djeteta. Na njemu možete vidjeti promjene ponašanja od uzbuđenja do anksioznosti i nervoze. Nema čarobnog recepta kako to izbjeći, ali možete pokušati par 'trikova' kako se dijete ne bi osjećalo zapostavljeno kad dođe novi član obitelji. 

Dr. Kaylene Henderson, dječja psihijatrica otkrila je da, uz malo pripreme, možete pripremiti svoje dijete da s uzbuđenjem čeka dolazak novog brata ili sestre.

Psihijatrica je za Nine Honey, otkrila tehniku koja će potaknuti vaše dijete da se poveže s bebom prije nego što uopće stigne. Objasnila je da je 'slušanje trbuha' odličan korak za uspostavljanje veze tako što ćete svom malom djetetu dati do znanja da ga novi brat ili sestra može čuti dok je u vašem trbuhu.

Drugi način da olakšate prijelaz je čitanje knjiga vašem mališanu o novorođenoj braći i sestrama.

Dr. Henderson dodaje: "U slikovnici je moje empatično starije dijete otkrilo da bebe plačući traže ono što im je potrebno.Toliko ju je umirilo saznanje da bebe nisu uvijek tužne i htjela je pomoći dešifrirajući plač svoje male sestre."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Većina djece susreće se s osjećajem ljubomore kad rodbina i prijatelji dođu vidjeti bebu, a na njih onda ne obraćaju pozornost iako su do nedavno svima bili miljenici. Objasnite prijateljima i obitelji koji vam dolaze u posjet da ne ignoriraju starije dijete ili se vi potrudite posvetiti mu svoje vrijeme što češće možete. Primjerice, odvedite ga na sladoled ili u šetnju. Odvojite neko vrijeme samo za sebe i njega. Puno će ljudi dati darove vašem novorođenčetu - zbog čega se dijete može osjećati izostavljeno. Pospremite darove i otvarajte ih bez prisustva djeteta kako biste izbjegli osjećaj ljubomore ili pripremite darove koje će vaše dijete otvoriti. 

Za kraj, stručnjakinja za djecu otkrila je najvažniji savjet, a to je stvaranje pozitivne asocijacije s bebom.

To se može dogoditi uključivanjem vašeg malog djeteta u 'podučavanje' vašeg novorođenčeta kako se smiješiti kako bi se osjećalo ponosno kada beba počne oponašati.

Mala će djeca, naravno, i dalje žudjeti za druženjem jedan na jedan s vama dok se privikavaju na svoju 'novu normalu'.

No stručnjakinja je predložila da njihove omiljene aktivnosti sačuvaju za vrijeme dok je beba u blizini kako bi im pomogli da se naviknu na činjenicu da će sada netko drugi također biti u blizini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.