Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. listopada 2022.

Slavni par ne zatvara vrata kupaonice pred djecom, a razlog će te iznenaditi

Foto: O'Connor/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neobična roditeljska pravila slavnog para izazivaju lavinu reakcija na društvenim mrežama

Popularna glumica i majka dvoje djece Mila Kunis nedavno je u intervjuu za E! News otkrila da ona i njezin suprug drže vrata kupaonice otvorenima dok su kod kuće sa svojom djecom, sinom Dimitrijem (5) i kćeri Wyatt (7). Naime, u njihovom domu vrijedi neobično pravilo da se vrata ne zatvaraju, a to uključuje i kupaonicu, prenosi magazin People.

"To je samo jedna od onih stvari gdje mi kao obitelj smatramo sve vrste tjelesnih funkcija potpuno normalnim", rekla je pa priznala da nikad nije mislila da će biti osoba koja će moći otići u kupaonicu i ostaviti vrata otvorenima, ali sve se promijenilo nakon što je rodila. "Nije bilo važno jesam li vrata zatvorila ili nisam. Nikad nije bilo razlike, ionako su kucali svake dvije sekunde. Pomislila sam da je onda potpuno svejedno i da je jednostavnije ostaviti vrata otvorenima", dodala je.

Kada je riječ o "golotinji" pred vlastitom djecom, postoje različita mišljenja. U mnogim kućanstvima uobičajeno je kupanje roditelja zajedno s djecom ili mijenjanje odjeće u prisutnosti male djece.

Možda te zanima... Golotinja pred djecom: Je li u redu da vas vaša djeca vide gole? Vrtić

No, sigurno su se mnogi zapitali je li potrebno postavljati neke granice ako je dijete suprotnog spola ili je dosegnulo određenu dob. Jedna je studija pokazala da izlaganje roditeljskoj golotinji nema štetnih učinaka na djecu u dobi od 3 do 6 godina. Profesor s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) Paul Abramson, jedan od autora studije, kaže: "Nema ničeg lošeg u tome što ste goli s članovima svoje obitelji."

Podsjetimo, par se svojedovno pojavio u podcastu Dax Shepard 'Armchair Expert' i izjavio da svoju djecu peru samo kada na njima uoče prljavštinu. "Ako vidite prljavštinu na njima, operete ih", rekao je Kutcher te dodao: "Inače, nema smisla." Par je također priznao da ni sami nisu "redoviti kupači."

Iako na prvu djeluje šokantno, njihov odabir se ne uvelike ne razlikuje od mišljenja struke. Naime stručnjaci iz klinike Mayo preporučuju da bebe  treba kupati tri puta tjedno dok ne postanu mobilne. Američko udruženje dermatologa preporučuje da se djeca u dobi od 6 do 11 godina kupaju barem jednom do dva puta tjedno, dok s dnevnim tuširanjima treba krenuti u pubertetu.

Dnevna rutina kupanja pretjerana je za većinu male djece, a stručnjaci se slažu da je kupanje 2-3 puta tjedno daleko prihvatljivije.  Naime, prečesto pranje moglo bi izazvati iritacije kože. Kada djeca uđu u pubertet, svakodnevno pranje postaje prikladnije. Idealna temperatura vode trebala bi odgovarati tjelesnoj temperaturi (37C).

U dobi od 3-5 godina, preporuka je kupanje  2-3 puta tjedno. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, djeca u dobi od 6 do 11 godina mogu se svakodnevno tuširati, no dovoljno je i tuširati se samo jednom ili dvaput tjedno. Ulaskom u pubertet, tijelo prolazi kroz velike promjene. Zato stručnjaci preporučuju tinejdžerima i tinejdžerima da se svakodnevno kupaju ili tuširaju, osobito ako se bave sportom, jako se znoje ili plivaju u bazenu ili moru. Na taj način sprječavaju nakupljanje prljavštine, mikroba i ulja na koži te potencijalno izazivanje akni.

Možda te zanima... Mila Kunis i Ashton Kutcher djecu kupaju samo kad su vidljivo prljava. Je li djecu doista potrebno kupati svaki dan? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.