Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. rujna 2022.

Roditelji dijele najbolje trikove koji im pomažu kod ispada bijesa njihovih mališana!

Foto: Shutterstock ; Kako spriječiti tantrume?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prikupili smo odlične savjete roditelja o tome kako izbjeć i smiriti ispade bijesa kod djeteta. Bez obzira imate li posla s 2-, 3- ili 4-godišnjim napadima bijesa, ovi trikovi bi vam zaista mogli pomoći!

Iako ispadi bijesa mogu biti neugodni, oni su normalan dio razvoja. Napadi bijesa javljaju se kao odgovor na nezadovoljene potrebe ili želje. Mogu uključivati niz neugodnih ponašanja, od cviljenja i vrištanja do udaranja, mlataranja rukama i nogama i glasnog plača. 

Tantrumi su česti u djece u dobi od 1 do 3 godine. To je zato što su mala djeca još uvijek u ranoj fazi društvenog, emocionalnog i jezičnog razvoja. Ne mogu uvijek prenijeti svoje potrebe i osjećaje što dovodi do frustracije. Dakle, napadi bijesa jedan su od načina na koji mala djeca izražavaju osjećaje i upravljaju njima te pokušavaju razumjeti ili promijeniti ono što se događa oko njih. Starija djeca također mogu imati napade bijesa. To može biti zato što još nisu naučili sigurne načine izražavanja ili upravljanja osjećajima.

Kada dijete ima ispad bijesa vrlo je teško znati kako ispravno reagirati. Djeca ne dolaze s uputstvima i gotovo je nemoguće razmišljati u tom izazovnom trenutku kada i vaše srce kuca brzinom munje dok dijete vrišti. Ipak to ne znači da morate prihvatiti napade bijesa kao dio roditeljskog tečaja. Postavlja se pitanje što točno učiniti u takvim situacijama? Isprobaj savjete roditelja i sama zaključi koliko su zaista djelotvorni!

Možda te zanima... Vikanje na dijete ne pomaže: Isprobaj pet djelotvornih metoda Vrtić

Savjeti roditelja za smirivanje tantruma

Pokušajte s "time-outom"

"Kad moja 18-mjesečna beba ima tantrume, stavim je u stolicu i držim je tamo s rukom na njezinom trbuhu. Dakle, držim ju nježno i kažem joj da duboko diše. Ostajemo tamo dok se ne smiri i dok ne mogu razgovarati s njom o tome što se dogodilo."

Zagrljaj 

"Zvuči ludo, ali ponekad kad se nosim s napadima bijesa kod četverogodišnjakinje, snažno zagrlim svoju kćer. Upali gotovo svaki put, ako mogu kontrolirati vlastitu narav i sjetiti se snažno stisnuti. Pretpostavljam da to čini osjeća se sigurno i podsjeća je na to koliko je volim. Obično, nakon velikog zagrljaja, možemo razgovarati racionalnije i riješiti ono što je uopće izazvalo izljev bijesa."

Ignoriranje

"Svoju dvogodišnjakinju zapravo ignoriram kad padne na pod u napadu bijesa. Prestane s ljutnjom kad ne dobije pozornost ili ono što želi. Kad lupa nogama i vrišti kad je frustrirana, zamolim je da se smiri i pokuša upotrijebiti svoje riječi kako bi objasnila što ju uznemirava i ljuti. Za sada ovo uspijeva."

Ponudite alternativu

"Moj 21-mjesečni sin postaje frustriran i ljut kada mu se ne dopušta da radi sve što radi njegov 5-godišnji brat. Kada je jako uznemiren, počet će lupati glavom o pod. U početku me ovo stvarno uznemiravalo. Počela sam mu davati jastuk, što ga je mnogo puta samo još više uzrujalo. Jedina stvar koja je izgleda djelovala bila je rečenica: 'Znam da si frustriran. Jesi li završio s udaranjem glavom? Kad završiš, možemo otići čitati knjigu. ' Na kraju ga je ideja da radi nešto drugo natjerala da prestane."

Nikad ne popuštam!

"Ako se moj četverogodišnjak ljuti jer ne može dobiti kolačić koji želi, onda jednostavno nema šanse da dobije taj kolačić. A ako nastavi s takvim ponašanjem, onda će početi gubiti i druge stvari. Sada shvaća da ga napadi bijesa neće nikamo odvesti, pa ih jednostavno nema."

Postavim djetetu ultimatum

"Kada se moj trogodišnjak poigrava, podsjetim ga na nešto zabavno što smo planirali—kao što je igra ili izlet u park—a onda mu dam do znanja da ako se ne smiri i ne počne ponašati normalno, morat ćemo otkazati izlazak. To ga obično natjera da se prilično brzo smiri."

Možda te zanima... 'Terrible twos': Kako zaustaviti cviljenje i što učiniti kada te dijete dovede do ruba Vrtić

Zaokupim mu pažnju 

"Kada moj petogodišnjak ima tantrum primjerice u trgovini, pokušavam ga uključiti u aktivnost i dajem mu zadatke:  Donesi mi ovo, potraži ono, drži ovo na trenutak, promatraj jastoge u njihovom akvariju, i tako dalje. Njegov mali um je toliko zauzet pokušavajući pomoći i izvršiti zadatke da jednostavno nema vremena razmišljati o bilo čemu drugom."

Promijenimo lokaciju

Kad moj trogodišnjak ima napad bijesa, podignem ga i odvedem u drugu sobu, ponekad ga stavim u krevetić na odmor. Podizanje i držanje u naručju također nudi utjehu koja mu pomaže da se smiri."

Ogledalo 

"Moja 3-godišnja kći ima napadaj bijesa zbog najmanje stvari. Ako joj ne dam ono što želi, vrištat će i baciti se na pod. U tom trenutku šaljem je u njenu sobu da se smiri, a dok je tamo, promatra se u ogledalu. Nakon otprilike pet minuta gledanja sebe u "akciji", izljev ljutnje prestaje."

Glupiranje djeluje!

"Kad moje četverogodišnjak počne s tantrumom kod kuće, često počnem pjevati glupu pjesmu iz sveg glasa. To odmah privuče njegovu pozornost i on se počne smijati i pjevati. To je sjajan način da od limuna napravite limunadu!"

Odbrojavanje

"Kada moj sin odluči ispaliti jedan od svojih izljeva bijesa, odmah poduzimam nešto. Prvo mu objasnim što radi krivo. Održavanje kontakta očima je ključno. Zatim sjedi u time-outu bez televizije ili glazbe i brojimo do 26 (njegova dob u mjesecima). Ovu ideju sam pokupila od svog dobrog prijatelja. Omogućuje mi da se pozabavim ispadom bijesa svog sina, a istovremeno ga učim brojati. Ako je i dalje uzrujan nakon brojanja do 26, počinjemo ponovno brojiti."

Možda te zanima... 10 razloga zašto je treća godina 'gora' od druge Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.