Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. veljače 2022.

Golotinja pred djecom: Je li u redu da vas vaša djeca vide gole?

Foto: Thinkstock ; Kupanje s djetetom,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je riječ o golotinji pred svojom djecom, postoje različita mišljenja. U nastavku pročitaj što o ovoj temi kažu stručnjaci...

Kada je riječ o golotinji pred vlastitom djecom, postoje različita mišljenja. U mnogim kućanstvima uobičajeno je kupanje roditelja zajedno s djecom ili mijenjanje odjeće u prisutnosti male djece. No, sigurno su se mnogi zapitali je li potrebno postavljati neke granice ako je dijete suprotnog spola ili je dosegnulo određenu dob. Jedna je studija pokazala da izlaganje roditeljskoj golotinji nema štetnih učinaka na djecu u dobi od 3 do 6 godina. Profesor s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) Paul Abramson, jedan od autora studije, kaže: "Nema ničeg lošeg u tome što ste goli s članovima svoje obitelji."

Iako njegova izjava može biti ohrabrujuća, mnogi roditelji još uvijek imaju nedoumice i pitaja se kada bi se trebali početi 'prikrivati' i biti diskretniji sa svojom djecom.

Možda te zanima... Mamu napali jer se kupala s dvogodišnjakom u kadi: 'To je seksualno zlostavljanje' Vrtić

Kada i kako postaviti granice

Važno je da djeca znaju da različita kućanstva različito gledaju na golotinju. U postavljanju granica, članak kroz savjete stručnjaka, pruža smjernice roditeljima o tome kako razlučiti koje granice postaviti kada je u pitanju golotinja u domu.

Naučite djecu da vaš dom ima svoja pravila 'golotinje'

“Objasnite svom djetetu da se pravila o golotinji odnose samo na vaš dom i da druge obitelji mogu imati drugačija pravila”, kaže Amy Lang, edukatorica o seksualnom zdravlju u Seattleu, Washington. Ona dodaje da je važno osigurati da vaše dijete shvati da treba obući odjeću kada su drugi ljudi u blizini jer gostima to možda neće biti ugodno. Ako je ovo pravilo koje ste postavili u svom domu, važno je biti čvrst i držati ga se. Samo otvorenim razgovorom možete dijete naučiti što znači poštovati tuđu privatnost, što će mu kasnije pomoći u postavljanju vlastitih granica kada je riječ o privatnosti.

Budite otvoreni kada vaše dijete počne postavljati pitanja

Nijedan roditelj nikada ne izbjegne pitanja poput 'zašto tata ima penis, a mama ga nema?' ili 'Zašto mama ima dlake na intimnim dijelovima, a ja nemam?' Prema istraživanja, roditelji mogu očekivati takve vrste pitanja kada dijete navrši tri godine. Pobrinite se da odgovorite na njihova pitanja na isti način na koji biste odgovorili na pitanja o prstima na nogama, očima, nosu ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Djeca ove dobi su prirodno znatiželjna. Ostati miran i konkretno odgovarati na sva pitanja pozitivan je pristup, kaže Lang. 

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Rano naučite djecu da nisu sva tijela ista

U članku se naglašava važnost ranoga započinjanja razgovora o tijelu kako bi djeca mogla shvatiti da ono što vide na internetu i u tisku ponekad nisu stvarne slike ljudskog tijela. "Moramo početi učiti djecu u ranoj dobi da smo po prirodi nesavršeni i da naša tijela prolaze kroz promjene i tranzicije", kaže Aviva Braun, L.C.S.W., socijalna radnica sa sjedištem u New Yorku specijalizirana za poremećaje u prehrani. 

Pustite dijete da preuzme vodstvo

Tijekom odrastanja i sazrijevanja, dječji pogledi na golotinju mogu se promijeniti. Dijete koje vas je stalno molilo da mu pomognete u oblačenju, možda će vam jednog dana reći da zatvorite vrata za sobom dok se on ili ona presvlači. Ako ste još uvijek zbunjeni kako pristupiti pitanju golotinje u domu, zapamtite - vaše dijete je vaša najbolja mjera. Ako se vaša djeca srame ili im nije ugodno vidjeti roditelje razgolićene, treba poštovati njihove osjećaje i ne prisiljavati ih na to da cijene opuštenost i golotinju, ako ih to smeta. 

Poštujte privatnost djeteta

Katherine Hill, autorica brojnih knjiga o roditeljstvu govori: "Ne postoji određena dob u kojoj golotinja u obitelji postaje neprimjerena, ali roditelji trebaju prepoznati ako njihovom djetetu nije ugodno pred golotinjom. Jednom kada vam dijete da do znanja da mu nije ugodno vidjeti vas razgolićene, važno je da poštujete privatnost djeteta."

Možda te zanima... Kupanje djeteta - užitak ili noćna mora za roditelje? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.