Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. kolovoza 2019.

6 stvari koje dijete najviše treba od roditelja

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete normalno razvija svoju osobnost i samopouzdanje samo ako osjeća da ga roditelji uvažavaju, vole, slušaju i poštuju. No, djetetu su potrebne i jasne granice. Kao roditelj trebaš stvoriti određenu strukturu u odnosu i držati kontrolu tako da se tvoje dijete osjeća sigurno

Roditelji i drugi odrasli ljudi imaju veliku ulogu u životu djece i njihovom poimanju svijeta i samih sebe. Tamara Hill, američka psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s djecom i adolescentima, smatra da je dužnost odraslih pomoći djeci u razvijanju njihove osobnosti, vještina i samopouzdanja. Tako djeca osjećaju da ih se uvažava, voli, sluša i poštuje te na temelju toga razvijaju vlastitu osobnost.

Djeca trebaju odrasle u svom životu koji će im pomoći u stvaranju zdravog identiteta i zdrave razine samopouzdanja, a Tamara Hill otkriva šest načina uz koje ćeš pomoći svom djetetu u njegovom emotivnom razvoju.

1. Prijateljski pristup

Vrijeme koje provodiš s djetetom je važno jer tako gradiš međusobnu bliskost, poštovanje i povezanost. Mnogi roditelji pomalo zanemaruju ovaj aspekt veze sa svojim djetetom, a prijateljstvo je važno kako bi dijete znalo da ti se uvijek može obratiti kada mu trebaš.

mama drži dijete, nasmijana Možda te zanima... 10 načela svjesnog roditeljstva Vrtić

2. Bezuvjetna ljubav

Dijete mora znati da je tvoja ljubav prema njemu bezuvjetna. Djeca moraju znati da su voljena, a ljubav i potporu moraju dobivati i kada brak ili veza između roditelja više ne funkcionira. Pruži im bezuvjetnu potporu i ljubav bez osuđivanja i kritiziranja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Razgovor

Mnogi roditelji smatraju da djeca ne vole razgovarati s njima pa ne provode puno vremena u zajedničkoj komunikaciji. Ali djeca zapravo vole razgovarati s odraslima jer im to daje osjećaj zrelosti. Razgovaraj s djetetom o njegovim hobijima i interesima, aktualnim događajima u svijetu, onome što mu se dogodilo u školi. Ako s djetetom razgovaraš o svemu, ono će znati da si uvijek uz njega i da te bilo kada može zatražiti pomoć ili savjet.

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

4. Jasne granice

Tvoje dijete mora znati tko je odrasla i odgovorna osoba koja se brine za njih. Iako su komunikacija i prijateljstvo važni, dijete mora znati da ipak nije potpuno na "tvojoj razini". Kao roditelj moraš stvoriti određenu strukturu u odnosu i držati kontrolu tako da se tvoje dijete osjeća sigurno, ali s druge strane želiš pokazati djetetu da ga podržavaš i poštuješ kao osobu. Kako bi uravnotežila to dvoje, uzmi u obzir osobnost svog djeteta. Nekoj djeci potrebno je više neovisnosti, a druga trebaju strože vodstvo i više pravila.

5. Poštovanje

Djecu moraš saslušati i pokazati im da ih cijeniš i poštuješ. Nije dovoljno samo biti pristojan i ne koristiti uvrede i ružne riječi. Kada razgovaraš s djetetom, saslušaj što ono ima za reći, jer tako mu šalješ poruku da ga uvažavaš i poštuješ njegovo mišljenje.

6. Dosljednost

Djeca obično procjenjuju odrasle prema prijašnjim iskustvima, a to je razlog zašto roditelji moraju biti dosljedni u svom ponašanju. Iako djeca ne vide svijet očima odraslih, stalno im pokazuj poštovanje i pomozi im da se razvijaju kao individue.

mama zločesta djeca Možda te zanima... Zašto su granice u odgoju toliko važne? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.