Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. lipnja 2017.

Kako reagirati na dječje laži?

dječak, mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječaci stari pet i tri godine počeli su izmišljati stvari koje se nisu dogodile. Pročitajte što roditeljima savjetuje defektologinja Ana Rajić

Majka sam dvojice dječaka starih pet i tri godine i u posljednje vrijeme primijetila sam da lažu, odnosno izmišljaju stvari koje se nisu dogodile. Primjerice, stariji sin potukao se u vrtiću i meni je ispričao kako je sukob započeo drugi dječak, a teta mi je rekla kako je sukob inicirao upravo moj sin. Kod mlađeg su sina te laži nešto bezazlenije. Primjerice, kada ga pitam što je toga dana jeo, nabraja mi stvari za koje znam da sigurno nisu bile na njegovom meniju. Ne znam kako da to riješim, da li da ih odmah suočim s time da znam da ne govore istinu ili da do toga dođem zaobilaznim putem.

Usprkos nesumnjivoj zabrinutosti koju osjeti svaki roditelj, pa tako i vi, kada uhvati svoje dijete u laži, važno je prihvatiti laganje kao dio odrastanja. Prve laži najčešće započinju oko treće godine života, no tada naši mališani nisu još svjesni da je laganje loše. To naravno ne znači da ćete laži prihvatiti ili ignorirati, baš suprotno potrebno je reagirati na svaku neistinu i usmjeravati dijete istini. Djeca lažu zbog različitih razloga: izrazito razvijene mašte, da bi izbjegla kaznu ili nelagodnu situaciju, izazvala pažnju, postigla neki cilj, prikazala se jačima ili boljima, ostvarila korist, impresionirala druge. Neka djeca lažu jer se boje da neće udovoljiti očekivanjima roditelja, odnosno da ih ne razočaraju. Lagati djeca uče i od svojih roditelja.

 

roditelji dijete razgovor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Situacija s vašim mlađim djetetom doima se kao laž koja je produkt bujnije maštu, on izmišlja priču u koju vjeruje i ne radi to s lošim namjerama. U biti najvjerojatnije izražava svoje želje. Vrlo ja važno da mu vi objasnite razliku između mašte i stvarnosti. Primjerice možete ga saslušati i reagirati tako da u priču unesete realnost: "Ti bi želio da smo danas za ručak imali pizzu jer je jako voliš, ali ipak sam ja skuhala mahune…".

Kod vašeg starijeg sina čija je laž vezana za sukob i gdje je on optužio drugo dijete za ono što je sam napravio, razlog bi mogao biti izbjegavanje kazne ili neugodne situacije. Budući da djeca predškolske dobi ne shvaćaju da je laganje loše, ne preporučuje se u toj fazi razvoja kažnjavati dijete. Vrlo je važno da ih ne kritizirate i ne prigovarate, ne optužujete i ne prijetite. Umjesto toga potrebno je mirno razgovarati s djetetom razgovarati, poticati ga na iskrenost i objasniti razlike između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Pohvalite ih uvijek za iskrenost! Naučite li vašu djecu da vam od samog početka mogu govoriti istinu i da ih volite o bez obzira na sve, osjećat će da ih potpuno razumijete te će imati manje potrebe za laganjem. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.