Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 24. srpnja 2017.

O čemu roditelji najviše lažu svojoj djeci?

dijete mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istina je da ponekad svi lažemo - djeca, tinejdžeri pa i roditelji. Ali, postoje male i velike laži, ali i one neophodne, bezazlene, kojima se služe roditelji da bi privoljeli djecu na određeno ponašanje ili da bi ih usrećili

Prema jednom američkom istraživanju, čak 91 posto ispitanika otkrilo je da laže svakodnevno. Naime, u prosjeku slažemo dvaput dnevno. Lažemo o brojevima, "imam samo 30 godina", lažemo na poslu, "bolestan sam i ne mogu raditi", lažemo kad je zaista potrebno, "ne niste debeli, baš ste elegantno popunjeni".

dječak, mama Možda te zanima... Kako reagirati na dječje laži? Vrtić

Zato nije čudno da iscrpljeni i umorni roditelji, pritisnuti uz zid zahtjevima svojih energičnih mališana, tu i tamo posegnu za lažima. Laži koje roditelji govore djeci ponekad služe da ih zavaraju kako bi pojeli zdraviju hranu, preboljeli gubitak ljubimca, kako bi bili oprezniji...

Evo popisa nekih bezazlenih laži koje su svi čuli bar jednom u životu:

  • Kad sam ja bio tvojih godina, pješačio sam tri kilometra po snijegu u školu
  • Progutaš li žvakaću gumu, zalijepit će ti se za želudac! Pogrešno! Žvakaće gume, baš kao i sva ostala neprobavljiva hrana, jednostavno prođu kroz organizam.
  • Plivanje poslije jela uzrokuje grčeve. Upravo suprotno, hranom ste organizmu dali potrebnu energiju i time ste smanjili rizik od grčeva.
  • Prehladit ćeš se izađeš li iz kuće s mokrom kosom. Istraživanja su pokazala da 40 posto roditelja to govori svojoj djeci.
  • Budeš li pio kavu, ostat ćeš mali. Od kave će ti izrasti rep!
  • Ako još jednom napraviš tu facu, lice će ti se zalediti.
mama, dijete Možda te zanima... 7 tajni koje skrivam od svoje djece Roditelji

Evo i nekih laži koje služe kao trenutna utjeha djeci, a mogle bi uzrokovati kasnije probleme u ponašanju. Naime, naše ponašanje proizlazi iz naših uvjerenja, a ako su ona pogrešna, mogli bi imati ozbiljnih problema u odnosu s drugim ljudima. 

majka dijete Možda te zanima... Tipični majčinski osjećaj krivnje i kako se nositi s njim Roditelji

Što roditelji u najboljoj namjeri slažu djeci:

  • Možeš biti što god poželiš: To vjeruje čak 75 posto roditelja, ali je li to istina? Možete li naučiti pticu plivati ​​ili ribu letjeti? Ne možete. To je laž koja se temelji na pretpostavci da sve naše želje mogu biti ostvarene. Trening, fizički ili umni, može razviti vaš potencijal, a motivacija vas može gurati naprijed, ali baš da možete biti sve što poželite, i ne možete.
  • Nije važno gubiš li ili pobjeđuješ, važno je sudjelovati: Zašto onda svuda bilježe rezultate? U školi, na poslu, u sportu? I naravno da je bitno sudjelovati, ali za osjećaj dobrog raspoloženja i samopouzdanja važno je ponekad i pobijediti.
  • Izgled nije bitan, važno je ono što je unutra: Današnji svijet je zaslijepljen ljepotom, tako da ta tvrdnja ipak nije potpuno točna. Istraživanja su pokazala da nastavnici očekuju više od privlačnih ljudi. Atraktivni ljudi imaju čak devet posto veća primanja od manje privlačnih osoba. Lakše će dobiti posao i brže će napredovati. I da, mi znamo da je najvažnije ono što dolazi iznutra, ali reći da je to važno u današnjem svijetu to jednostavno nije istina. Ali ovo nije izgovor da svoju djecu odgajate da budu opsjednuti izgledom, ali isto tako moraju znati da je pored unutarnjeg mira, dobrote i onoga što nosimo u sebi nekim ljudima ipak važno i kako izgledamo. Govoreći im istinu na njima prihvatljiv način pripremit ih da ih okrutna realnost negativnih predrasuda ne šokira previše.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.