Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. lipnja 2023.

Ovo su 4 učinkovita načina kako razgovarati sa svojom djecom (da te zaista čuju)

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja odrastaju tamo gdje se učinkovita komunikacija oblikuje kod kuće ohrabrena su da kao odrasli zadovolje svoje potrebe na zdrave načine. Oni odrastaju osnaženiji i s većim samopoštovanjem.

Razvijanje najučinkovitijih komunikacijskih vještina za razgovor s djecom važan je dio roditeljstva. Iako, znati kako govoriti tako da djeca slušaju može se u najboljem slučaju činiti teškim, a u najgorem slučaju nemogućim zadatkom.

U svakom odnosu komunikacija može biti minsko polje.

Kada učinkovito komuniciraš s djecom, tvoje potrebe kao roditelja mogu se lakše zadovoljiti. Osnažuješ se i možeš se dublje povezati s djetetom. Osim toga, dobra komunikacija je pokazatelj i velikog poštovanja za slušatelja.

Dijete ima najveće šanse da se uspješno druži s tobom ako si jasna u svojim riječima i djelima.

Evo pet najučinkovitijih načina da razgovaraš s djecom kako bi te stvarno slušala, prenosi YourTango.

1. Traži ono što želiš

Čini se očiglednim, ali je složenije nego što misliš. Većina provodi toliko vremena govoreći 'nemoj to raditi' ili 'nemoj raditi ono'. Iako je ovaj jezik izravan, djeci ne daje dovoljno informacija da bi zapravo radila ono što želiš. Ne promiče ponašanje koje tražiš. Zapravo, može potaknuti neželjeno ponašanje.

Pokušaj zamijeniti 'nemoj' s 'uradi' - s poštovanjem: 'Ne diraj ništa', postaje 'stavi ruke u džepove dok čekamo u redu'. 'Ne ulazi tamo', zamijeni za 'ostani u hodniku'. 'Nemoj jesti u obiteljskoj sobi', postaje 'molim te, jedi za kuhinjskim stolom'...

Možda te zanima... Ovakve su rečenice beskorisne i loše za dijete, a svi ih izgovaramo - i to onda kad je bitno Školarci

2. Odbaci nejasan jezik

Djeca nisu vješta u sarkazmu ili dvosmislenom jeziku. Potreban im je konkretan jezik. Možeš postati frustrirana ako ne tražiš točno ono što bi željela. Na primjer, 'idi van i učini nešto' previše je otvoreno. Djeca mogu izaći i zabavljati se, ali ti bi se  mogla užasnuti njihovim izborima. Jasnija zapovijed mogla bi biti 'idi van i igraj se, možeš voziti bicikl, igrati se na ljuljački ili koristiti kredu'. 

Isto tako, reći djeci da ćeš obratiti pozornost na njih 'u sekundi' za njih je besmisleno. Daj im konkretne vremenske okvire kako ne bi osjećala da trebaju moliti ili gnjaviti te za pažnju.

Umjesto da kažeš 'igrat ću se s tobom za minutu', reci 'kad se ova hrpa rublja složi, čitat ću ti knjigu'. Umjesto da kažeš 'možeš se počastiti kasnije', možeš reći 'kad završiš sa zadaćom, napravit ću kolačiće'. 

Kada je u pitanju razgovor s djecom, glupe fraze su zbunjujuće. Reci djetetu željeno ponašanje koje očekuješ. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Dopusti da komunikacija bude dvosmjerna ulica

Čak i u ranoj dobi djeca mogu biti dio dijaloga. Razgovor s djecom omogućuje im da cijene svoj glas i mišljenja. Osim toga, osjećaj sigurnosti da se zauzmu za sebe i svoja uvjerenja njeguje njihovo samopouzdanje.

Kada dopustiš da komunikacija bude dvosmjerna ulica, vjerojatnije je da će se djeca osjećati sigurnije razgovarajući s tobom. Izgradi njihove verbalne i konverzacijske vještine dok su mladi, a kasnije ćeš se pripremiti za otvorenije razgovore.

Ne samo da će ovo pomoći odnosu s djetetom, već će također pomoći djetetu da se zauzme za sebe na igralištu, u prijateljstvu, pa čak i na radnom mjestu jednog dana.

4. Budi dobra

Bez obzira koliko se osjećali iscrpljeno, frustrirano ili usplahireno, lijepe riječi su jeftine i vesele. One pokazuju poštovanje, ljubav i sigurnost. A djeca koja se osjećaju cijenjenima napreduju i donose bolje odluke te uživaju veću razinu samopoštovanja i samopouzdanja.

Potrebno je samo malo za izreći 'hvala, stvarno si pomogao'. Jednom lijepom riječi širi se vaš odnos s djetetom. Pokazuje da je, bez obzira na to koliko se netko osjeća iscrpljeno, važno pokazati cijenjenje, kao i da čak i ako ste zabrljali, još uvijek ste dragi. Primjeri uključuju i 'volim te gledati kako se lijepo igraš sa svojim bratom', 'večeras mi je puno značila tvoja pomoć u čišćenju', 'stvarno si se potrudio pospremajući svoju sobu', 'volim te',... 

Možda te zanima... 5 genijalnih fraza zbog kojih su me djeca počela slušati Vrtić

Komunikacija je sve kada se radi o djeci.

Dobre komunikacijske vještine ključ su njegovanja zdravih odnosa s djecom. Roditelji koji prakticiraju učinkovitu komunikaciju ne samo da ubiru plodove uživanja u bližim odnosima s djecom, već i darivaju djeci vještine potrebne za uspjeh u budućim odnosima.

Djeca koja odrastaju tamo gdje se učinkovita komunikacija oblikuje kod kuće ohrabrena su da kao odrasli zadovolje svoje potrebe na zdrave načine. Oni odrastaju osnaženiji i s većim samopoštovanjem. Lakše će se snaći u svojim odnosima i prijateljstvima. Njihov će radni život biti manje stresan.

Ovo su samo neki od razloga zašto poboljšanje vaših komunikacijskih vještina može koristiti i vama i djetetu. Nisu svi kao djeca učeni dobrim komunikacijskim vještinama, ali nikad nije kasno naučiti ih.

Dakle, ako ti ove komunikacijske vještine ne dolaze prirodno, nastavi vježbati. Ne trebaš biti savršena. Ako zabrljaš, pokušaj ponovo. Tvoj odnos s djecom je vrijedan toga.

Možda te zanima... Roditelji razgovarajte sa svojim bebama. Evo što to znači za njihov mozak Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.