Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. kolovoza 2019.

Najgore stvari koje možeš reći djetetu i što trebaš govoriti

Foto: Shutterstock ; Za djecu koja su već razvila određeni tip problematičnog ponašanja, posebno treba raditi na izgradnji odnosa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako dijete uspoređujete s braćom i sestrama ili sa samima sobom dok ste bili njegove dobi, šaljete mu poruku da nije dovoljno dobro, ako spominjete savršenstvo, nudite očekivanje savršenstva od djeteta, a nitko od nas nije savršen', objašnjava psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander

"U odnosu s djecom, pa tako i rečenicama koje uobičajeno koristite, važno je poslati poruke da su dovoljno dobri baš takvi kakvi jesu, da vjerujete u njih, da su vrijedni ljubavi, da ih volite bez obzira na sve i da ćete biti tu za njih", ističe prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. 

Kad razgovaramo s djecom, postoje neki izrazi koje često koristimo iz navike, bez da se zapitamo što njima zaista poručujemo djeci ili što oni zapravo znače, nastavlja.

Gordana Buljan Flander | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

"Ako dijete uspoređujete s braćom i sestrama ili sa samima sobom dok ste bili njegove dobi, šaljete mu poruku da nije dovoljno dobro, ako spominjete savršenstvo, nudite očekivanje savršenstva od djeteta, a nitko od nas nije savršen. Govorite li o djetetu kao o osobi umjesto o ponašanju - primjerice ti si lažljivac umjesto rekao si laž, izazivate sram i označavate dijete negativnom kategorijom s kojom se može poistovjetiti", naglašava psihologinja i psihoterapeutkinja Buljan Flander.

Objašnjava da i pretjeranim nuđenjem pomoći i obavljanjem stvari umjesto djeteta, požurivanjem djeteta i slično, šalješ poruku da nije dovoljno sposobno i kompetentno, a stavljajući sebe u prvi plan - primjerice izjavom 'žrtvujem se zbog tebe', daješ djetetu osjećaj krivnje za nesreću roditelja i osjećaj dužnosti da nekako uzvrati.

mama dijete Možda te zanima... Zbog prezaštitničkih roditelja dijete se osjeća nesposobno Vrtić

Izrazi kakve treba govoriti djeci:

 • dovoljno si dobar/dobra baš takav kakav jesi
 • vjerujem u tebe
 • vrijedan/vrijedna si ljubavi
 • volim te bez obzira na sve
 • bit ću tu za tebe

Izrazi kakve treba izbjegavati govoriti djeci:

 • Zašto nisi kao brat/sestra
 • Vježbom do savršenstva
 • Ti si lažljivac/lažljivica
 • Daj da ti pomognem
 • Ja sam to mogao kad sam bio tvoje dobi
 • Požuri se
 • Ja se žrtvujem zbog tebe
Možda te zanima... 8 fraza koje nikad ne bismo trebali govoriti djetetu Vrtić

No nije problem ako ti ponekad 'izleti' neka od tih rečenica, naglašava psihoterapeutkinja.

"Pitanje je obrasca odnosa s djecom, uobičajenog ponašanja i odnosa koji gradite od najranije dobi, čak i prije nego što djeca razumiju riječi koje im govorite. I najbolji roditelji griješe, kažu nešto nepromišljeno i imaju pravo na loš dan. Pitanje je što s tim rade kasnije. Jesu li se spremni ispričati, razgovarati o onome što se dogodilo i preuzeti odgovornost? I to je prilika za izgradnju odnosa s djetetom, pokazivanja da nitko nije savršen, ali da se greške mogu ispraviti, da ljubav i odnos postoje i dalje", zaključuje prof. Buljan Flander. 

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.