Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. rujna 2019.

Dijete te stalno pita: 'Zašto?' Šest fraza koje mu možeš reći

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postavljajući pitanje "zašto" nešto je što djeca rade kada su znatiželjna, ali to je i jednostavan način na koji se oni mogu uključiti u razgovor ili ga započeti. Montessori učiteljica predlaže kako djetetu odgovoriti na pitanje 'Zašto?'

Kako zaštititi i potaknuti znatiželju djece bez gubitka strpljenja od stalnog naleta pitanja zašto? Donosimo ti šest fraza koje možeš reći kada te dijete pita "zašto?" od Montessori učiteljice, Christine Clemer, koja trenutno piše blog i putem njega bilježi svakodnevni život sa sinom Jamesom, kronološki prateći putovanje majčinstva Montessori metodama.

1. "Pričat ćemo o tvojim pitanjima kad zajedno sjednemo za večeru"

Autoričin sin za vrijeme spremanja večere postavlja najviše "zašto" pitanja. Ona mu je objasnila kako je njoj u tom periodu puno misli u glavi i da ne može odgovoriti baš na svako njegovo pitanje, pa mu zbog toga nudi druge načine kako bi ga zabavila, kao recimo pomaganje u kuhinji, sjeckanje povrća i slično, a onda kada sjednu za objed razgovaraju o njemu zanimljivim temama.

Temelj razvoja: Ne postoje besmislena dječja pitanja

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. "Zašto?"

Jedan od najučinkovitijih odgovora na pitanje "zašto?" je zapravo priupitati nazad dijete "zašto?", pa evo jedan primjer.

Dijete: "Zašto ptice jedu bobice?"
Roditelj: "Jako dobro pitanje, zašto ti misliš da ptice jedu bobice"?
Dijete: "Vjerojatno zato jer su ukusne."

Ponekad dijete pita "zašto?" jednostavno zato što želi razgovarati o nečemu, razgovarati o vlastitoj teoriji. Ne trebaju uvijek izravan odgovor. Odgovorom "zašto" na njegovo pitanje pružaš mu priliku da sam kaže objašnjenje, a to mu pomaže u razvijanju kritičkog razmišljanja.

Možda te zanima... Dijete vam ništa ne priča o vrtiću? Probajte s ovih 25 pitanja! Vrtić

3. "To je zanimljivo pitanje, zapisat ću ga da bismo kasnije mogli porazgovarati o njemu više"

Ako vidiš da je tvoje dijete znatiželjno u vezi nečega, ali trenutno nemaš odgovor ili nemaš vremena objasniti mu ga, zapiši njegovo pitanje. Čak i mala djeca koja još ne znaju čitati ili pisati prepoznaju da ono što si zapišeš za kasnije je očito nešto važno, u suprotnom se ne bi zapisivalo. Samo nemoj zaboraviti odgovoriti na pitanje!

Devet najtežih dječjih pitanja i odgovori na njih

4. "Ne znam"

Nemoj misliti da moraš imati ili znati dogovore na sva pitanja. "Ne znam" je potpuno prihvatljiv odgovor.

Pokaži svom djetetu kako da odgovor pronađe u knjizi ili kako da pronađe knjigu o određenoj temi u knjižnici. Ne moraš to raditi svaki put, ali zajedničko istraživanje može biti prekrasan način za promicanje ljubavi prema učenju.

Možda te zanima... Dijete te stalno ispituje što je seks? Stručnjaci tvrde da je najgore pričati o 'pčelici i cvijeću' Vrtić

5. "Super To je prilično cool bicikl. Sjećate se koliko je zabavno bilo voziti se na njemu prošlog vikenda?"

Mala djeca još uvijek uče vještine razgovora, a radoznalost im pomaže u procesu učenja. Kad te dijete pita: "Zašto je moj bicikl crven?" možda zapravo žele razgovarati o biciklu, ne nužno o boji i zašto je ona takva kakva je. Ako dijete postavlja pitanje koje ne izgleda kao stvarno pitanje, pokušaj ga protumačiti kao pokretač razgovora. Odgovori razgovarajući o njihovom biciklu općenito, podsjeti ga na zabavne trenutke u kojima je bio na biciklu i slično.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. "Shvaćam da trenutno želiš moju pažnju. Radim na računalu i znam da ti to teško pada"

Čak i ako tvoje dijete ne zadovolji ovaj odgovor, barem će znati kako prepoznaješ kako se osjeća. Pokušaj reći i  nešto poput: "Napravimo pauzu za zagrljaj i možemo razgovarati više o tvojim pitanjima čim završim s poslom.”

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.