Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. lipnja 2024.

Ovo je 6 grešaka koje roditelji rade prilikom odvikavanja djeteta od pelena

Foto: Freepik ; Odvikavanje od pelena
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odvikavanje od pelena može proteći brzo i glatko, ali može biti i dugotrajan i mukotrpan posao. Iako svi želimo ovu prvu varijantu, bit će grešaka koje ćemo raditi i zbog kojih ćemo kasnije biti pametniji.

Roditelji znaju osjetiti pritisak okoline da počnu dijete što prije odvikavati od pelena. S obzirom na to da nije svako dijete spremno u isto se vrijeme odviknuti od nošenja pelene, roditelji često rade pogreške koje im samo dodatno odmažu u uspjehu navikavanja na tutu ili toalet. 

Roditelji su pod stresom tijekom odvikavanja od pelena i tako rade neke od osnovnih grešaka.

Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena?

Evo gdje roditelji najčešće griješe:

Postanu opsjednuti svojim zadatkom

Mnogi roditelji žele se što prije riješiti pelena. Čekajte da ovaj proces dođe prirodno, nemojte postati opterećeni jer ništa ne ide na silu, a i vi i dijete koje možda uopće nije spremno, samo ćete postati isfrustrirani.

Osjećaju se kao promašaj ako sva djeca više ne nose pelene

Morate shvatiti da svako dijete ima svoj vremenski okvir i pokušajte se ne uzbuđivati što jedino od vršnjaka još nije odbacilo pelenu.

Misle da će se to dogoditi preko noći

Neki tvrde da se dijete riješilo pelene preko noći, netko ima metodu od pet koraka, netko se možda s odvikavanjem od pelena mučio pola godine. Dajte si vremena, jer vas duljina ovog procesa može začuditi.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Povremene “nezgode” kod djece doživljavaju kao svoj i djetetov neuspjeh

Dijete može napraviti korak naprijed k odvikavanju te zatim dva koraka nazad. To roditelje često izbaciti iz takta te mogu kriviti i sebe i dijete zbog toga.

Odvikavanje od pelena: Što kad dijete odbija kahlicu?

Prelazak na tutu doživljavaju kao ogromnu stvar

No, to zaista nije tako velik životni događaj. Sva djeca prije ili kasnije skinu pelene i krenu vršiti nuždu na tutu ili na wc. Neki roditelji tome pridaju ogromnu važnost, iako teško da ćete vidjeti zdravog šestogodišnjaka kako nosi pelene.

Sram ih je što njihovo dijete još uvijek nosi pelene

Roditelje često znati biti sram kada razgovaraju s manje poznatim ljudima pa se ispostavi da su se svi već riješili pelena osim njihovog djeteta. U poznatoj okolini to već svi znaju, ali pred novim ljudima uvijek se imaju potrebu ispričavati i objašnjavati zašto je to tako. No, roditelji u stvari sami tome znaju prodavati veću pažnju i osjećati se loše, dok ljudi s kojima razgovaraju uopće ne misle ništa negativno.

odvikavanje od pelena Možda te zanima... Savjeti stručnjaka: Kako i kada odviknuti dijete od pelena? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.