Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. siječnja 2023.

Ova pravila svako dijete smije (i mora) prekršiti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mališanima neće naštetiti ako ponekad ne učine ono što roditelji traže od njih

U želji da ne pogriješe u odgoju, roditelji često pretjeruju obraćajući se mališanu isključivo rečenicama koje počinju riječima "nemoj"; "pazi"... U tim trenucima vrlo je važno znati ponekad "ohladiti" i malo uživati ​​u dječjoj anarhiji. Ponekad pustite dijete da prekrši ovih 6 zabrana, i vidjet ćete, ništa ružno neće se dogoditi.

mama beba Možda te zanima... Koje su najčešće roditeljske pogreške? Beba

1. Nemoj raditi nered!

Djeca i nered idu skupa. Bez obzira na to da li tvoj mališan voli vaditi stvari iz ormara, maže lice i namještaj maminim omiljenim ružem ili pravi pite od blata, ovakvo ponašanje obično je prava noćna mora svih roditelja. Tvoj predivan bež trosjed, za tvojeg klinca predstavlja prazno platno koje ga jednostavno mami da ga "ukrasi" flomasterom ili čokoladom.

Zato ti toplo savjetujemo da ne kupuješ novi namještaj niti da presvlačiš stari dok djeca ne porastu do dobi u kojoj točno znaju što se smije, a što ne smije.

U međuvremenu, nemoj se truditi izbjeći štetu, već je pokušaj svesti na najmanju moguću mjeru. Prekrij kauč i fotelje nekim jeftinijim materijalom, skloni vrijedne dekorativne predmete i, ako je to moguće, ograničiti igru ​​samo na jednu prostoriju u stanu.

Ipak, nemoj previše zabranjivati. Igre u pijesku, blatu ili vodi jesu kreativne, edukativne i zabavne.

2. Skidaj to sa sebe! 

Dok su djeca mala, mama ih oblači onako kako ona misli da treba. Nevolja nastaje kada mališani dovoljno narastu da sami biraju što će obući. Naravno, nitko ne kaže da treba pustiti dijete usred zime da izađe na ulicu obučeno u pidžamu i gumene čizmice.

Ali, ako mu dopustite izvjesnu slobodu u odlučivanju, osjećat će se sigurnijim i nezavisnijim, a vi ćete se slatko nasmijati. Dobro rješenje je i da djetetu ponudite dvije-tri odjevne kombinacije, pa neka samo izabere onu koja mu se najviše sviđa.

Možda te zanima... Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću Vrtić

3. Ne skači po namještaju!

A zašto ne? Mekana sofa ili bračni krevet mogu poslužiti kao idealan rekvizit za igru ​​- možda kao trampolin ili ljestve - naročito tijekom kišnih dana kada ne možete izaći u park ili na igralište.

Naravno da nijedan roditelj na ovom svijetu ne želi da mu dijete juri po sobi kao pomahnitalo dok imaju goste u kući. Međutim, malo akrobacija u spavaćoj sobi (pod vašim nadzorom) može biti odličan način za izbacivanje viška energije i dobar uvod u miran san.

4. Ne igraj se s hranom! 

Ovo je jedno od pravila koje sve mame nameću djeci. Proveli ste sate i sate u pripremi ukusnog obroka, još više u njegovom dekoriranju, a onda je vaš"remek-djelo" završilo na podu ili na zidu. Sasvim dovoljno da i najsmirenija mama pobjesni.

Treba znati da hrana za dvogodišnjake ne predstavlja samo obrok koji će pojesti, već i zabavu. Osim toga, tijekom ručka se može svašta i naučiti. Uranjanje svih deset prstića u tanjur s makaronima predstavlja važnu lekciju upoznavanja s njihovim oblicima, teksturom, bojama, temperaturom i okusom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako dopustite djetetu da samostalno jede, ono će tako razvijati samopouzdanje, koordinaciju pokreta očiju i ruku i eskperimentirat će okusima. U protivnom, ako od kuhinjskog stola napravite ratnu zonu, ništa nećete postići. Bitno je da dijete pojede svoj obrok i da se pri tom zabavi - lako ćete kasnije počistiti nered.

5. Ravno u krevet! 

Točno utvrđeno vrijeme za spavanje koje se dosljedno poštuje pravi je spas za mnoge mame - djeca se ne zamaraju pretjerano i, što je jednako važno, njima ostaje dovoljno vremena da se u večernjim satima posvete sebi.

Međutim, povremeno, a naročito za vikend ili praznik, dopustite djetetu da ostane budno sat vremena duže. Provedite to vrijeme s njim gledajući neki dječji film ili emisiju o životinjama.

14 zastarjelih savjeta koje možete zanemariti

Ušuškajte dijete pored sebe i prepričajte mu film ili emisiju. Vidjet ćete, zaspat će nakon pola sata, ali će sutradan pričati o tome kao da je doživjelo najuzbudljiviju avanturu.

6. Radi kako sam ti rekla! 

Nijedan roditelj ne može očekivati ​​da se dijete ponaša onako kako mu se kaže, a da pri tom pruža loš uzor. Mnogi roditelji psuju pred djetetom, jedu grickalice, piju direktno iz tetrapaka ili boce, ne stavljaju ruku na usta dok zijevaju ... a istovremeno zahtijevaju od djece da to ne rade.

Zapamtite: možete djetetu milijun puta reći da ne čini nešto što smatrate da nije primjereno ili pristojno, ono će to učiniti ako samo jednom bude vidjelo da vi to radite! Stoga, vodite računa da svoje"bubice" istjerujete onda kada dijete ne može vidjeti. U protivnom, ne očekujte da će vas poslušati.

Možda te zanima... 5 stvari koje trebaš prestati očekivati od svoje djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.