Roditelji Kolumne roditelja 21. prosinca 2020.

Ključ dobrog roditeljstva: Izgradnjom odnosa odgoj postaje lakši

Foto: Shutterstock ; Mama i sin
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko ste se puta osjećali bespomoćno, kao da vam ništa u odgoju ne ide od ruke, da nemate kontrolu nad vašim djetetom ili da ne znate što biste više poduzeli kako bi se dijete bolje ponašalo?

Osjećate li se ljutima i žalosnima istovremeno jer ništa ne funkcionira unatoč mnogim knjigama koje ste pročitali, savjetima koje ste poslušali i različitim metodama koje ste primijenili? Dobra vijest je da se to naziva roditeljstvom, loša vijest je da recept ne postoji. Ili ipak to i nije tako loša vijest? Jer je jedini recept: rad na odnosu s djetetom unatoč njegovom ponašanju.

Kažu da je integracija ključ za djetetovo zdravlje i uspjeh. Što je integracija? Autor Daniel J. Siegel tvrdi da je integracija optimalno funkcioniranje mozga u kojem njegovi različiti dijelovi podjednako surađuju. Kada različiti dijelovi mozga surađuju, dolazi do boljeg donošenja odluka, kontrole tijela i emocija, razumijevanja sebe i boljeg uspjeha u školi.

mama, kći Možda te zanima... Zašto osjećamo krivnju kad netko kritizira naš način odgoja Roditelji

Integracija se potiče:

- povezivanjem s djetetom: razgovori kada je dijete smireno, a ne u emociji jer ne može racionalno i objektivno promotriti situaciju (pomislite kako se mi ponašamo kada smo usredotočeni samo na emociju)

- razgovorom o emocijama: imenovanje emocije i odvajanje od nas (nismo mi emocija već ju osjećamo i imamo priliku s njom nešto učiniti odnosno promijeniti ju)

- poticanjem na promišljanje: postavljanjem pitanja o događaju (uzrok, posljedica)

- suočavanjem s dilemama/razgovorom o izborima (koji su izbori učinjeni, koja je koristi od tih odluka i koji drugačiji izbori još postoje)

- prepričavanjem događaja nakon nekog vremena i uspoređivanjem sa sadašnjim događajem u svrhu donošenja boljih odluka

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jedan od načina na koje možemo vježbati integraciju jest nuđenje izbora: roditelj djetetu nudi izbor između dvije stvari/aktivnosti za koje roditelj vjeruje da su dobre (i koje su roditelju prihvatljive). Manja djeca uče prosuditi što je bitnije, uče donijeti odluku i time se umanjuje mogućnost djetetovog nezadovoljstva određivanjem granica (npr. kada je vani hladno potrebna je deblja jakna pa roditelj nudi izbor između dvije jakne umjesto da dijete prisiljava i unedogled objašnjava zašto je potrebno obući se toplije). Veća djeca ponudom izbora osjećaju se uključenima u donošenje odluka i dobivaju na moći što je za njihov uzrast vrlo važno. Ne osjećaju se odbačenima i njihovo ponašanje nije pobuna već suradnja jer se osjećaju prihvaćenima (npr. roditelju se ne sviđa način na koji dijete provodi vrijeme nakon škole pa s djetetom dogovara u koje vrijeme igra računalne igrice, u koje vrijeme uči i u koje vrijeme se odmara. Djetetu raspored nije nametnut već ono sâmo donosi odluku kojim će redoslijedom što napraviti.)

I na kraju koja je poveznica između integracije i odgoja odnosno odnosa? Razvijanjem integracije razvijamo odnos s djetetom što utječe na naš odgoj. Ovo nije recept koji čarobno poništava djetetove proteste. Ne postoji savršeno. Nesuglasica će uvijek biti, no načini i brzina kojom ih rješavamo mogu postati drugačiji. Da bi neko ponašanje postalo automatsko potrebno je višestruko ponavljanje istog. Navike se teško usvajaju, ali kada se usvoje teško ih je i iskorijeniti. Tako, ako od rođenja njegujemo odnos s djetetom i primjenjujemo tehnike pomoću kojih ćemo se približiti djetetu i pomoću kojih će dijete razumjeti samoga sebe, ono će tako i odrastati. Onda nećemo toliko često mučiti muku s disciplinom i nerazumijevanjem. Izgradnjom odnosa odgoj postaje lakši.

Možda te zanima... Zašto je važno djetetu dati pravo na izbor? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • extremeglassloans20

    Do you need a loan? Extreme loans are available to you and they give a loan of 2.5 percent which is applied today and you will be grateful. Contact them in the following ways. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 Email: Extremeglassloans20@gmail.com They are trustworthy and don’t cheat because I’ve been with them ever since, so take this opportunity to be amazed

  • kogahi

    Singe mom makes $ 89844 / yr in her spare time on computer without selling or buying any thing, just doing some simple online work. I got inspired and start work now within a month i am making $ 125 per hour. For more information visit ....... www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.