Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. srpnja 2019.

Odlazak cijenjenog Jespera Juula: Što nas je naučio o roditeljstvu?

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesper Juul odgojem se počeo intenzivno baviti jer mu se činilo kao da su roditelji zaglavljeni između dvije krajnosti: ili su popustljivi roditelji ili su strogi roditelji

Poznati pedagog i obiteljski terapeut te začetnik Familylaba, Jesper Juul, umro je u 72. godini života.  Bio je u bolnici radi upale pluća, ali je otišao kući u jer se osjećao malo bolje. Međutim tijelo nije izdržalo. Zaspao je mirno u svom krevetu i umro u snu u jedan sat u noći, javio je njegov sin Nikolai.

Autor je knjige 'Vaše kompetentno dijete' u kojoj osporava velik broj temeljnih pretpostavki tradicionalne razvojne psihologije kao i dominantnih pedagoških modela i metoda odgoja. 

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove

U svojoj knjizi 'Vođa čopora', poznati pedagog i obiteljski terapeut Jesper Juul objašnjava razliku između pravog dijaloga, beskrajnih pregovaranja, demokracije i sukoba u komunikaciji, a na konferenciji 'Mliječni zub' održanoj u Zagrebu u ožujku 2018., preko Skypea je roditeljima pobliže objasnio zašto je vodstvo temeljeno na dijalogu zapravo vodstvo budućnosti.

Kako je sam pedagog rekao, odgojem se počeo intenzivno baviti jer mu se činilo kao da su roditelji zaglavljeni između dvije krajnosti: ili su popustljivi roditelji ili su strogi roditelji.

"Djeci koja odrastaju u obiteljima u kojima nema dovoljno vodstva odraslih nije dobro i ona se ne mogu pravilno razvijati. Čini se da za to postoje dva razloga. Jedan je što djeca vrlo dobro znaju sve svoje želje i željice, ali nisu svjesna svojih osnovnih potreba. Drugi je razlog što nam treba kvalificirano vodstvo kako bismo se mogli prilagoditi nekoj kulturi - nije važno kojoj - i u društvu i u obitelji. Drugim riječima, djeca su rođena itekako mudra, ali nedostaje im praktično životno iskustvo, sagledavanje situacije te sposobnost predviđanja. Kako bi stekla tu sposobnost, potrebni su im odrasli", objašnjava Juul u svojoj knjizi. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pročitajte 10 načela svjesnog roditeljstva

Važno je djecu naučiti odgovornosti, ali treba imati na umu kako djeca mogu biti odgovorna za sebe, ali ne i sama. Prije svega, pedagog naglašava kako s djecom treba razgovarati, a ne samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove. Djecu treba shvaćati ozbiljno, slušati njihove potrebe, ali i racionalno odgovarati na njih.

'Vodstvo mora biti proaktivno, empatično, fleksibilno i brižno'

"Vodstvo mora biti proaktivno, empatično, fleksibilno i brižno. Djetetove želje, potrebe, ideje i osjećaje treba uzeti zaozbiljno te o njima voditi računa, čak i onda kad se suprotstavljaju našima", govori Juul i dodaje kako su potrebe odraslih u roditeljskom odnosu također iznimno bitne, baš kao i djetetove. 

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić

Većina roditelja okupirana je pitanjem kako djecu naučiti granicama i poštovanju, a Juul ističe kako je odgovor vrlo jednostavan: Prije svega, roditelji trebaju poštovati dijete i njezine/njegove granice, a dijalog je uvijek ključ

3 stvari koje trebate zapamtiti kad slušate svoje dijete

'Najbolji su roditelji oni koji preuzimaju odgovornost za vlastite pogreške'

Tko ne preuzme odgovornost za svoj život i za svoje pogreške postaje žrtvom, a tako se osjećati nije dobro ni za odrasle ni za djecu. Kao roditelji, uvijek trebamo preispitivati sebe i svoje odluke. "Najvažniji faktor u procesu ovakvog pristupa je osobni autoritet, koji se temelji na osjećaju vlastite vrijednosti, samospoznaji, samopoštovanju, samopouzdanju te na našoj sposobnosti da shvatimo osobne vrijednosti i granice, ali da ne podlegnemo iskušenju da sebi pridajemo preveliku važnost", govori i dodaje kako se djeca trebaju osjećati voljenima, imati podršku roditelja te samopouzdanje koje upijaju preko roditelja

Isto tako, treba shvatiti kako su vodstvo i odgoj dvije potpuno različite stvari. Bez vodstva u obitelji nema ni odgoja. Kako bi se podignulo i odgojilo dijete, odrasli moraju preuzeti vodstvo. Ako roditelji to ne mogu ili ne žele ili ako je vodstvo destruktivno, uspjeha neće biti - odrasli neće postići svoje ciljeve, a dijete se neće razvijati i izgraditi svoju osobnost

O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.