Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. svibnja 2013.

Neprestana jurnjava za mališanom

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neprestana jurnjava za vašim mališanom obilježit će ovo razdoblje, a ponekad će vam se činiti da nema predmeta u vašoj kući kojeg nije bacio na pod! Nemojte svojem djetetu zabraniti istraživanje, no pobrinite se da sve opasne i krhke predmete sklonite na sigurno. Ako vam se čini da vam se dijete ponovo počelo češće buditi tijekom noći, nemojte brinuti. Naime, između 12. i 14. mjeseca života djeca počinju aktivno sanjati i to bi moglo uzrokovati buđenje.

Iako je većina komunikacije s vašim mališanom još uvijek neverbalna, možete očekivati prve riječi. Najčešće se pojavljuju od 7. do 15. mjeseca, a kombinacije dvije riječi mogu se pojaviti u 14. mjesecu. Do kraja ovog razdoblja neka djeca koriste šest pa čak i više riječi.

Ponudite djetetu da pije iz šalice i jede žlicom

Većina djece u ovoj dobi samostalno hoda, može piti iz šalice, upirati prstom u predmet koji želi, a može i pokazati dio tijela kada ga se to traži. Neka djeca mogu se služiti i žlicom, no više hrane završava na podu, nego u ustima vašeg mališana. Do kraja 14. mjeseca djeca mogu staviti neki predmet u određenu posudu, pljeskati ručicama, a većina djece može se sagnuti i podignuti neki predmet te sagraditi toranj od dvije kocke. Neka djeca mogu i hodati uz stepenice.

Izgubio se interes za hranu

U ovoj dobi nije rijetkost da se vašem djetetu smanji apetit. Nemojte brinuti – sasvim je normalno da dijete počinje odbijati hranu i postane jako izbirljivo, a postoji više razloga za gubitak apetita. Naime, kod djeteta ove dobi pojavljuje se želja za samostalnošću koja se očituje u hranjenju, ali i u odijevanju, kupanju i igri. Osim toga, sasvim je normalno da dijete unosi manje kalorija jer se nakon prve godine značajno usporava razvoj djeteta. Kada bi vaše dijete nastavilo unositi kalorije istim tempom kao u prvih 12 mjeseci, kada je utrostručilo porođajnu težinu, zamislite samo kako bi izgledalo! Smanjeni apetit rezultat je i toga što je vaše dijete sada toliko zaokupljeno svojim novim vještinama, odnosno hodanjem, pa više nema vremena, niti interesa za jelo.

Kravlje mlijeko na meniju

Nakon što napuni godinu dana, možete djetetu ponuditi kravlje mlijeko. Može se dogoditi da je vaše dijete alergično na tu namirnicu, a alergija na mlijeko pogađa oko 12 posto djece. Obično se izgubi krajem druge godine života, a samo mali postotak djece ima problema s mlijekom i kasnije. Kravlje mlijeko možete zamijeniti kozjim ili sojinim kako biste bili sigurnu da uzima dovoljno kalcija.

Igra – najbolji način za učenje

Iako se dijete još ne može igrati s drugom djecom, omogućite mu da se igra – ne postoji konstruktivniji način provođenja vremena za dijete! Igra djeci pomaže da upoznaju svijet oko sebe, kroz igru djeca istražuju, otkrivaju, uče o oblicima i odnosima u prostoru... Kad djetetu kupujete igračke, vodite računa da su raznolike. Vodite računa da se igra igračkama koje razvijaju finu motoriku – to su igračke za slaganje, umetanje i vađenje pojedinih elemenata kao što su drvene slagalice, kocke, kutije i posude koje se mogu puniti i prazniti, zatim igračkama koje razvijaju grubu motoriku poput lopti ili igračaka za guranje ili one na kojima se može voziti ili penjati. Djetetu možete dati i bojice, vodene boje ili plastelin, no provjerite jesu li boje bezopasne za dijete tog uzrasta. Korisne su i igračke koje potiču glazbenu aktivnost poput bubnjeva, ksilofona ili udaraljki, a vašem će djetetu biti i zanimljive igračke koje imitiraju svijet odraslih poput kolica za kupovinu, telefona, vozila, vrtnog alata ili kuhinjskih aparata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.