Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. svibnja 2013.

Vrijeme je za polazak u jaslice

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste zaposlena majka, do sada ste već odlučili hoće li vaše dijete krenuti u jaslice ili ćete ipak dijete ostaviti na čuvanju kod bake ili dadilje. Neovisno o tome što ste odabrali, rastanak će zasigurno biti težak s obzirom da ste posljednjih 12 mjeseci bili nerazdvojni. No, kada ostavljate dijete u vrtiću ili kod bake, koliko god vam bilo teško, nemojte to pokazati pred djetetom jer će mu rastanak pasti još teže. Objasnite mu da vi morate ići na posao te mu svaki dan ponovite da ćete doći po njega. Ipak, nemojte mu govoriti da ćete doći ranije nego što zaista možete. Ako se rastanete u suzama, nemojte biti previše zabrinuti jer će vaš mališan vrlo brzo biti sasvim zaokupljen novom okolinom i novim igračkama. Kod većine djece prilagodba na vrtić traje tjedan do dva, no kod neke djece to može ići i malo sporije.

Prvi samostalni koraci i brojni padovi

Većina djece s napunjenih 12 mjeseci hoda, no pritom su dosta nesigurni. Noge su im zgrčene u koljenu, prsti nogu su okrenuti prema unutra ili prema van, a padovi su sasvim uobičajeni dok se dijete uči hodati. Iako vam se možda čini da ni vi, niti vaše dijete nećete preživjeti silne padove, ne brinite, za koji mjesec zaboravit ćete sve rasječene usnice te kvrge i modrice na glavi. Jedino što možete učiniti jest da pripazite da ti padovi budu sigurni za vaše dijete. Naime, kada padne na tepihu u dnevnom boravku, sigurno se neće ozlijediti, no pad niz stepenice može uzrokovati teške ozljede. Kada dijete padne, ostanite pribrani. Ako vas dijete vidi kako plačete i paničarite, i ono će se uplašiti. Ako je riječ o bezazlenom padu, samo mu recite neka ustane i da se nije dogodilo ništa strašno. Takav vaš stav dovest će do toga da će dijete lako prevladavati padove i bez problema se ponovo osoviti na svoje noge.

Omogućite djetetu slobodno istraživanje

Vaše dijete u ovoj bi pretvara se u pravog malog istraživača i samostalno žele obavljati određene radnje. Spremite sve opasne stvari, kojima bi se dijete moglo ozlijediti, i učinite njegovo istraživanje sigurnim i bezbrižnim. Vjerojatno ćete sada trebati postaviti određene granice kada vaše dijete radi nešto što ne bi smjelo, odnosno što bi ga na neki način moglo ugroziti. U ovoj dobi kod djece se često javlja osjećaj ljutnje ako mu nešto zabranjujemo ili ne ispunjavamo njegove želje, a dijete ljutnju najčešće izražava tjelesno. Otima se, tapka nogama, maše rukama i odguruje vas, što su sve normalne reakcije.

Sistematski pregled i cijepljenje

S napunjenih godinu dana vaše dijete bit će naručeno za još jedan sistematski pregled, a i novo cijepljenje. Slijedi cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Prije polaska u jaslice potrebno je obaviti liječnički pregled, a vaš će vam pedijatar izdati i potvrdu da je dijete zdravo i spremno za kolektiv, a dobit ćete i potvrdu o cijepljenju. Bez tih potvrda dijete u pravilu ne može krenuti u jaslice. Ako vaše dijete ima određenih zdravstvenih problema, liječnik će napisati upute za skrb djeteta u vrtiću koju ćete predati stručnom osoblju.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.