Vrtić Prehrana djeteta 02. svibnja 2013.

Trikovi za bolji apetit

zdrava prehrana obrok djeca roditelji
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako djeca odbijaju hranu, najčešće je riječ o prolaznoj fazi. Dok dijete ne zaostaje u razvoju i ne gubi na težini, nema mjesta panici, a s nekoliko trikova može se doskočiti problemu

"Kako biste potaknuli apetit kod djece, ponudite im različito organski uzgojeno sezonsko voće, svježe voće i povrće, zatim sokove od svježe iscijeđenog voća, kao i sokove od kombinacije svježeg voća i povrća. S obzirom na bogatstvo vitamina, minerala i vlakana koje sadržavaju, izvrsni su za poticanje apetita te povećanje energije", savjetuje nutricionistica Katarina Dujmović te predlaže i ukusne i zdrave grickalice kao što su, primjerice, čips od kelja ili jabuke.

"Vrlo je važna i fizička aktivnost djece, neka što više slobodnog vremena provode igrajući se na svježem zraku ili baveći se sportom prilagođenom njihovoj dobi. Dobro je potaknuti apetit i biološki aktivnim dodacima hrani koji u svome sastavu imaju vitamine B skupine, a koji daju energiju stanicama, zatim vitaminima C, E, D3, beta-karotenom te mineralima – cinkom, magnezijem, željezom, manganom, kromom, selenom, kalcijem, natrijem", kaže nutricionistica.

Česte roditeljske pogreške

Zasitne grickalice i sokovi, vrućina, debela odjeća, nekretanje – sve to može smanjiti apetit. Ako dijete prije glavnih obroka jede štapiće, kekse, čokoladu, puding, ako se napije vode ili soka, teško će se nositi s obrokom koji ste mu pripremili. Zato između kvalitetnog doručka i ručka ne nudite nikakvu drugu hranu. Poželjno je ponuditi tek 2-3 kriške naranče, jabuke ili mandarine.

Valja znati da djeca nisu svaki dan jednako raspoložena za jelo. Katkada na loš apetit može utjecati vruć i sparan dan, pregrijana prostorija, prekomjerna količina odjeće. Osigurajte djetetu da svaki dan boravi barem kratko na svježem zraku, čak i ako je hladno i kišovito. I pod lošim vremenskim uvjetima kratka šetnja je dobrodošla.

Ne trčite po stanu s hranom i ne dajte djeci da jedu gledajući televiziju. Od malih ih nogu naučite da se jede za stolom. Servirajte manje porcije i ne stvarajte paniku ako dijete nije pojelo sve što ste stavili na tanjur. Možda je vaša procjena pogrešna.

1. Primijetite li da dijete odbija hranu, uvedite u prehranu multivitaminski pripravak. Oko odabira proizvoda dobro je konzultirati se s pedijatrom. Korisno je djetetu redovito davati i vitamin C.

2. Da biste dijete potaknuli da pojede obrok, pokušajte ga ukrasiti. Poigrajte se bojama, oblicima, načinom serviranja... Estetski dojam hrane djeci je jako bitan. Aranžirajte, pozovite dijete da u tome sudjeluje.

3. Ne odustajte od tri glavna obroka i dobro je da to budu zajednički obroci kad god je moguće. Nitko ne voli, a posebno ne djeca, jesti sam. Ne stvarajte paniku ako dijete nije baš sve pojelo.

4. Nudite hranu što češće. Međuobroci neka budu lagani, ponudite što više voća. Nakon ručka možete ponudite i različite slatkiše, ali bez pretjerivanja.

5. Naučite djecu da piju vodu. Sokove nudite samo u iznimnim prigodama. Ponudite svježe cijeđeno voće. Inače, potreba djece za tekućinom je individualna i zavisi od djetetove dobi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.