Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. svibnja 2013.

Pripremite se za iznenadne ispade bijesa

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ovom razdoblju vašom bi kućom mogli odzvanjati visoki tonovi koje je vaš mališan upravo naučio upotrebljavati! Naime, dijete u ovoj dobi otkriva svoju sposobnost stvaranja zvuka i s veseljem ga koristi. Kako biste utišali vrištanje i kričanje, nipošto nemojte vikati na dijete jer ćete mu samo poslati poruku da je deranje prihvatljivo. Pokušaje mu objasniti da vas od vrištanja bole uši te ga naučite da svoj glas koristi i na malo manje glasan način. Primjerice, možete naučiti dijete da šapće ili ga pak usmjerite na pjevanje. Možete ga naučiti i kako može oponašati glasanje krave, psa, kokoši, mačke ili pak brujanje automobila.

Budite strpljivi i smireni

Jeste li se već susreli s iznenadnim napadajima bijesa kod vašeg djeteta? Radi se o tzv. tantrumima koje najlakše možemo usporediti s ljetnom olujom – dolaze iznenada, intenzivni su i burni, ali i traju vrlo kratko. Javljaju se kod djece između 1. i 3. godine, a najčešći su kod dvogodišnjaka.

temper tantrum | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što napraviti kada dijete ima napadaj bijesa?

Vrištanje, guranje, bacanje po podu... Napadaji bijesa, poznati još pod imenom Temper tantrum, jedna su od pojava tipičnih za "strašnu drugu godinu". Pogledajte što savjetnik za roditelje Tomislav Kuljiš predlaže kako na najbezbolniji način izvesti dijete iz takvog stanja. Pogledajte video!

Uzrok tih naglih ispada bijesa jest u tome što vaše dijete u sebi krije mnogo osjećaja koje još ne zna kako izraziti. Još uvijek vam ne može reći "Sretan sam" ili "Ovo mi se ne sviđa" pa to naprosto pokazuje tako što vrišti od sreće ili plače i baca se po podu. Vaš mališan sada ima vlastite želje, koje možda nisu jednake vašima, i to vam jasno želi pokazati. Neki stručnjaci to razdoblje nazivaju i prvim pubertetom! Kada se vaše dijete počne iznenada bacati po podu i plakati, pokušajte ostati smireni i prisutni. Kada konačno prestane plakati, strpljivo mu objasnite zašto ne može biti po njegovom. Kako biste izbjegli tantrume na javnom mjestu, nastojte ne ugurati mnogo aktivnosti u kratko razdoblje osobito ako je vrijeme ručka ili spavanja, a trudite se i ne provoditi puno vremena u trgovinama.

Omiljena igračka ili dekica

Ima li vaše dijete omiljenu igračku ili dekicu od koje se odvaja? Ne brinite, za ovu dob to je sasvim normalno. Omiljena igračka vašem djetetu pruža sigurnost u svim njemu stresnim situacijama, kada je bolesno ili umorno, a najčešće djeci pomaže i da lakše zaspu. Bilo bi dobro kada biste imali dvije identične igračke – jednu za kuću, a drugu za vrtić, automobil ili putovanja. Omiljena igračka obično nakon nekog vremena poprima karakterističan miris i pomalo otrcan izgled. Ne trebate se truditi da taj omiljeni predmet očuvate – upravo je otrcan izgled i prepoznatljiv miris ono što ga čini tako posebnim za vaše dijete. Ipak, s vremena na vrijeme možete ga oprati kako ne bi postao prepun bakterija.

dječak spava s medvjedićem | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prijelazni objekt olakšava djetetu odvajanje od majke

Prijelazni objekt je normalan razvojni fenomen rane dječje dobi koji olakšava djetetovo odvajanje od majke. Potreba za tim predmetom posebno je izražena pred kraj prve godine života kada se dijete počinje odvajati od majke, upoznaje svijet oko sebe, istražuje te dodiruje predmete oko sebe. Pročitajte više o prijelaznom objektu!

Višak energije

U ovom razdoblju možete primijetiti napredak u fizičkom razvoju vašeg djeteta. Vidi se sigurnost u hodu, većina djece u ovoj dobi penje se po namještaju, a neka djeca i bacaju loptu rukom. Može se sjetiti i nekog objekta dugo nakon što ga izgubi iz vida. Ovu vještinu možete iskoristiti igrajući se skrivača s djetetovom omiljenom igračkom. Možda ćete primijetiti i kako ima više energije nego inače. Umjesto da ga smirujete, pustite glazbu, plešite sa svojim mališanom ili izmislite neku drugu fizičku aktivnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.