Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. rujna 2023.

Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

sisanje palca
Foto: Shutterstock ; Kako odviknuti dijete od sisanja palca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe sišu palac kad im treba utjeha, smirenje, pred spavanje. Navika se brzo stvara i onda dijete od 4 godine još uvijek traži smirenje u palcu. Saznaj kako mu pomoći da pobijedi naviku

Djeca sišu svoje palčeve jer im to pruža utjehu i smirenje. Ona najčešće 'pokupe' ovu naviku dok su još u trbuhu, a usavrše je kao bebe. Kada dijete malo naraste, okreće se svom palcu kada je umorno, uplašeno, bolesno, kada se dosađuje ili kada se pokušava prilagoditi određenim izazovima, poput polaska u jaslice ili vrtić.

Sisanje palca također je česta navika i kod uspavljivanja jer si dijete njome pokušava pomoći brže zaspati navečer ili ako se probudi tijekom noći. 

Nemoj previše brinuti. Američka stomatološka udruga ističe kako većina djece može sigurno sisati svoj palac - bez da oštete poravnanje zubiju ili čeljusti - sve dok im se ne pojave trajni zubi, koji obično ne počinju izbijati do šeste godine. 

grizenje nokti Možda te zanima... Djeca koja sišu palac ili grizu nokte imaju jednu veliku prednost Vrtić

Međutim, imaj na umu da nije svako sisanje palca jednako štetno. Stručnjaci tvrde kako su intenzitet sisanja i potisak jezika ti koji deformiraju zube i koji kasnije čine nošenje aparatića za zube neophodnim. Manje je vjerojatno da će djeca koja pasivno drže palac u ustima imati problema kasnije već se treba zabrinuti samo ako dijete intenzivno i agresivno siše palac. 

Promatraj djetetovu tehniku. Ako dijete snažno siše palac, trebala bi razmisliti o tome da ga odvikneš od te navike do četvrte, najkasnije pete godine. Ako primijetiš bilo kakve promjene u djetetovim ustima ili kod zubiju ili ako sumnjaš da sisanje palca uzrokuje probleme - svakako se konzultiraj sa stomatologom. 

Većina djece sama se odviknu od sisanja palca između druge i četvrte godine. Neka djeca nastavljaju i duže s ovom navikom, ali pritisak vršnjaka u predškoli i školi najčešće ima najdjelotvorniji učinak. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Saznaj kojim koracima možeš pomoći djetetu da prestane sisati palac

1. Prvi i glavni savjet je: ignoriraj!

Dr. Sears preporučuje: "Kao kod većine normalnog, ali dosadnog, dječjeg ponašanja, ako ne učinite ništa osim ignoriranja i prihvaćanja, palac će eventualno naći drugu zanimaciju."

2. Pozitivni poticaji

Nacrtaj na papir tjedni kalendar i označi svaki dan bez sisanja palca. To će biti poticaj, da skupi što više naljepnica leptira, srca ili autića na kalendaru. Za svaki uspješni dan, pokloni mu neku sitnu nagradu.

3. Bez papra i ljute paprike

Obiteljski psiholog Jan Berman  kaže: "Nemoj pokušavati brzinski riješiti problem stavljanjem rukavice. Time ćeš samo frustrirati djecu i učiniti ih više anksioznim. Velika je i vjerojatnost da će, kad narastu, samo skinuti rukavicu, a želja za sisanjem će biti još veća."

4. Nježni podsjetnici

Ako dijete nesvjesno siše palac, i ne koristi to kao način privlačenja pozornosti, nježno ga podsjeti da prestane. Nemoj ga grditi ili kritizirati. 

Možda te zanima... Kako sam odviknula dijete od sisanja palca? Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.