Beba Zdravlje i njega bebe 16. svibnja 2016.

Kako odabrati pelene za bebu?

pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod priprema za dolazak bebe, budućim roditeljima važno je pitanje koje pelene su najbolje za bebu i koja je razlika između jednokratnih i platnenih pelena

Suočeni s velikom ponudom proizvoda na tržištu, budući roditelji nađu se pred dilemom koje pelene odabrati za svoje dijete. Teško je pronaći idealan omjer cijene i kvalitete, stoga je najbolje da probate sami i uvjerite se što je najbolje za vas i vašu bebu.

"Iako je odluka što i kako učiniti na samim roditeljima, ponekad i dijete ima neki svoj plan. Nemojte se iznenaditi ako univerzalne veličine predviđene za dob djeteta ne odgovaraju vašem djetetu, jer je premaleno ili preveliko za standardno određenu dobnu skupinu. Ponekad reagira crvenilom i osipom glutealne regije, koji nije nužno vezan uz način prematanja, ali često roditelji proglase pelene za glavnog krivca.

Previjanje i njegu kože potrebno je provoditi učestalo, a najmanje svaka tri sata. Ako ste se odlučili za određeni način previjanja, ali se on u početku pokazao prezahtjevan, nemojte biti isključivi i odbaciti ga u potpunosti. Situacija oko djeteta u obitelji se mijenja, ono raste i sazrijeva te se mijenjaju i njegove potrebe. Kako vrijeme prolazi, postat ćete sigurniji u sebe i djetetove potrebe, pa možda biti spremni i isprobati nešto novo.", kaže Suzana Valenčak iz savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić te objašnjava razliku između jednokratnih i platnenih pelena.

Jednokratne pelene

Jednokratne pelene dolaze u različitim varijantama, gotovo svaki proizvođač ima svoju tehnologiju i oplemenjuje pelenu dodacima kako bi bila što praktičnija i jednostavnija za upotrebu. Izrađene su u skupinama 1-6 koje su određene težinom djeteta. Kao najveći nedostatak navodi se da pelene čine velik dio komunalnog otpada te da se teško razgrađuju.

Upotreba jednokratnih pelena je vrlo jednostavna, ne zahtijeva predradnje i naknadna razvrstavanja. Osiguravaju suhoću kože, a trošak upotrebe ravnomjerno se raspoređuje za vrijeme cjelokupnog nošenja. 

Što je pelenski osip i kako ga liječiti?

Platnene pelene

Platnene pelene mogu biti obične bijele tetra i švedske pelene koje se koriste u kombinaciji ili moderne pamučne pelene. Platnene pelene odgovaraju djeci bez obzira na težinu, jer su podesive. Broj pelena uvelike varira i zavisi o vrsti pelena koje se koriste. Potrebno je imati najmanje trideset tetra i deset švedskih pelena. Šivane pelene mogu biti univerzalne veličine koja se podešava prema dobi siguronosnim gumbićima, a potrebno je najmanje petnaest komada u početku.

Postoje platnene pelene izrađene s vanjskim PUL materijalom, koji je nepropusan, ali dopušta disanje koži. Ukoliko to nije slučaj s vašim pelenama, potrebne su nepropusne gačice. Unutar platnenih pelena koriste se tanki jednokratni ulošci za gusti sadržaj u peleni. Bambus, pamučni velur, mako i flanel su najčešći materijali koji se koriste u izradi pelena. 

Platnene pelene zahtijevaju pripremu kod prematanja u smislu slaganja nekoliko slojeva: pelene, nepropusne gaćice te uložak za gusti sadržaj. Nakon prematanja, savjetuje se čuvanje pelena u posudi s vodom dok se ne skupi dovoljna količina za pranje. Iako ih se smatra ekološkim, nije zanemariva količina struje, vode i deterđenta koja se potroši kod pranja i peglanja. Trošak nabave platnenih pelena najveći je na početku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.