Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. srpnja 2019.

Kako djetetu pomoći da pobijedi sramežljivost?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sramežljivost može biti dio djetetove osobnosti, ali i prolazna faza u odrastanju. Otkrij razlog sramežljivosti kod svojeg djeteta i pomozi mu da je savlada

Kod sasvim male djece, uzrasta do tri godine, sramežljivost se manifestira kao spuštanje pogleda, sisanje prsta, odbijanje komunikacije. Češća je kod djece koja su jedinci, i koja su od rođenja navikla biti u centru pažnje odraslih. U vršnjačkom okruženju ona postaju zbunjena, jer tu vrijede drugačija pravila ponašanja. Potrebno im je vrijeme da savladaju vještinu komuniciranja s vršnjacima. S druge strane, sramežljivo ili povučeno dijete bit će omiljeno kod nastavnika u školi. Ono ne nije nestašno ili problematično, nitko ga ne mora opominjati da bude poslušno ili mirno na satu.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Ukoliko dijete u predškolskom uzrastu izbjegava drugu djecu ili teško sklapa poznanstva, to još uvijek nije pouzdan znak sramežljivosti. S prvom socijalizacijom ova osobina će se promijeniti. Naime, kada se dijete uspije naviknuti na svoj vrtić ili školu, ono će moći uspješno kontaktirati u svom okruženju, a njegova sramežljivost više neće biti problem.

Međutim, ukoliko tvojedijete izrazito izbjegava drugu djecu i odrasle, uporno šuti i kada mu se postavi otvoreno pitanje, stalno izbjegava kontakt pogledom, ima napadaje bijesa ili plača kada su druga djeca u blizini, odbija odlazak u park, igraonicu ili bilo koje drugo mjesto gdje se nalaze djeca njegova sramežljivost zaslužuje tvoju punu pažnju.

Timeline fotke, jaslička dob Možda te zanima... Pomozite djetetu da izgradi samopouzdanje Vrtić

Nauči dijete “čarobnim” rečenicama, primjerenim njegovom uzrastu. Odnosno, kada ga potičeš da učini prvi korak u nekoj igri s vršnjacima, uz rečenicu: “Mogu li se i ja igrati s vama?”, uvelike utječete na razvoj njegovog samopouzdanja. Čak i ako ga druga djeca odbiju u igri, tvoje dijete premostilo je veliku prepreku prvog kontakta i poboljšalo sliku koju ima o sebi. U vlastitim očima, nakon ovog koraka bit će hrabrije, odlučnije, samostalnije.

  • Omogući djetetu što više susreta s njegovim vršnjacima, a ti ga u ovim prilikama što više ostavljajte da se snalazi samo u rješavanju potencijalnih sukoba
  • Pokaži da razumiješ njegovu potrebu za očuvanjem svog osobnog prostora i da poštuješ njegovu privatnost
  • Kucaj na vrata sobe prije nego što uđeš, ili u kupaonicu dok se kupa
  • Ne inzistiraj na tome da se što više druži i ne uvjeravaj ga da se s vršnjacima ponaša onako kako ti smatraš da je poželjno
  • Potakni njegovo samopouzdanje dozvoljavajući mu što više samostalnih odluka, primjerenih njegovom uzrastu. Na primjer, neka samo bira svoju odjeću za sutrašnji dan.
  • Pruži djetetu što više prilika za izražavanje vlastitih stavova i emocija
  • Potiči rasprave i verbalno sukobljavanje kako bi se dijete uvjerilo da ima pravo na stav različit od tvojeg (ili drugih osoba) i da izražavanje tog stava ne samo da nema negativne posljedice po njega, već mu može donijeti neke dobrobiti, kao što je na primjer bolji status u vršnjačkoj skupini

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.