Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. svibnja 2013.

Pomozite djetetu da izgradi samopouzdanje

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li primijetili da se vaše dijete opire svim promjenama koje poželite uvesti u njegov život? Primjerice, ne želi sjesti u novu autosjedalicu, želi jesti u točno određeno vrijeme i to samo svojom žlicom? Nemojte se čuditi, djeca ove dobi ne vole promjene, rutina je nešto što im ulijeva povjerenje i sigurnost. Ako znaju što ih čeka u određeno doba dana ili u određenoj situaciji, osjećat će se zaštićeno i sigurno. Dobro je da imate već uređenu rutinu prije spavanja, rutinu za dobro jutro, za odlazak na posao, hranjenje, higijenu ili pak za pospremanje igračaka. Osim što će se vaše dijete osjećati ugodno, i vama će uspostavljanje rutine olakšati život.

Noćne more i strahovi

Iako noćne more češće pogađaju predškolce, nije neobično i da vaše dijete staro 22 mjeseca loše sanja. Može se probuditi uz vrisak i biti jako uznemireno pa ga svakako zagrlite i umirite svojom dodirom. Većina djece vrlo brzo nastavi spavati, a do jutra zaboravi da je uopće nešto ružno sanjalo. U ovoj dobi češći su noćni strahovi. U takvoj situaciji oči vašeg djeteta mogu biti otvorene, dijete često plače, vrišti i udara nogama ili rukama, a vi ga ne možete probuditi i utješiti. Iako takva situacija može izgledati zastrašujuće, noćni strahovi nisu štetni. Budite u blizini djeteta dok traje takva epizoda kako se ne bi ozlijedilo i jednostavno pričekajte da prođe. Dijete će nastaviti spavati i ujutro se neće ničega sjećati.

Pohvalite svaki uloženi trud

U ovoj dobi djeca počinju pokazivati da mogu biti samostalna i često će od vas tražiti i tvrdoglavo inzistirati da mu dopustite da neki posao napravi samo i imat će jasan plan kako nešto želi učiniti. Pustite ga neka napravi onako kako je zamislio, to će mu pomoći da postane samosvjesna i samouvjerena osoba. Vidjet ćete izraz zadovoljstva i sreće kada u nečemu uspije, ali i razočaranje kada nešto neće moći napraviti onako kako je zamislilo. Pohvalite svoje dijete ne samo kada posao uspješno privede kraju, već i kada ne uspije u svom pokušaju. Za djetetovo samopouzdanje jako je bitno da pohvalite i njegov trud. Iako će vam možda izgledati da neće uspjeti u svom naumu, pustite ga neka samo pokuša, nemojte mu odmah priskočiti u pomoć jer to kod djeteta može potaknuti ovisnost o vama i vašoj pomoći, a pogubno utjecati na njegovo samopouzdanje.

Neka se dijete "sprijatelji" s novim namirnicama

Većina djece stare 22 mjeseca već može zagrabiti hranu s tanjura i staviti je u usta i piti iz šalice. Neka djeca još jedu prstima, a neka se ozbiljno uznemire ako se zamažu hranom ili proliju piće po svojim rukama ili odjeći. Za neku je djecu uznemirujuće i ako im se dvije različite vrste namirnica dodiruju na tanjuru. Nemojte previše obraćati pažnju na izbirljivost vašeg djeteta – naprosto mu na tanjur servirajte ono što svi jedete. Vaš mališan sigurno neće ostati gladan! Ako pak odbija neku novu namirnicu, samo mu je nastavite servirati dok se s njom "ne sprijatelji". Servirajte djetetu manje porcije i pokušajte ih što maštovitije složiti na tanjuru.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.