Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 29. ožujka 2016.

Roditelji ne pričaju s djecom o seksu zbog srama

razgovor majka kći
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim srama, roditelji izbjegavaju ovu temu zbog religijskih uvjerenja, a neki kažu kako jednostavno ne vjeruju u seksualnu edukaciju

Blizu 68 posto američkih roditelja koji su priznali da nikada nisu pokrenuli razgovor o seksu sa svojom djecom izjavili su kako ih je previše sram da učine tako nešto. Prema anketi koju je proveo CouponCodes4u na uzorku od 2.305 roditelja s najmanje jednim djetetom, više od 12 posto njih vjeruje kako bi škole trebale preuzeti potpunu odgovornost za učenje djece o “pticama i pčelama”.

Kod 44 posto roditelja sram je razlog zbog kojeg ne razgovaraju s djecom o seksu, 27 posto roditelja je izjavilo kako izbjegavaju ovu temu zbog religijskih uvjerenja, a 11 posto njih kaže kako jednostavno ne vjeruje u seksualnu edukaciju.

Najteži razgovor s djecom je upravo o seksu

Dok blizu polovine ispitanih roditelja vjeruje da bi škola trebala učiti njihovu djecu o seksu, više od 50 posto njih smatra kako bi djeca o ovoj temi trebala učiti od svojih prijatelja. Oko 15 posto njih smatra kako bi se o tome djeca trebala raspitivati preko braće i sestara, a 11 posto misli da bi to trebali raditi preko interneta i televizije.

“Jedan od najtežih razgovora s djecom je onaj o seksu. Iako 62 posto roditelja smatra kako je seksualno obrazovanje važno, samo njih 18 posto razgovara s djecom o tome. Zanimljivo je kako se roditelji toliko srame da više vole da njihova djeca razgovaraju s nekim od članova zajednice”, rekao je Mark Person, direktor CouponCodes4u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.