Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. travnja 2017.

Naučite dijete gubiti kako bi razvilo samopouzdanje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često u društvenim igrama puštaju dijete da stalno pobjeđuje, a poslije se žale što plače kada izgubi. Jednako važan dio učenja svake igre je i učenje o tome da svatko dobiva i gubi

Ako dijete na vrijeme nauči gubiti, njegovo samopouzdanje neće biti poljuljano gubitkom, pa neće biti ni plača i bijesa. Radovat će se kad pobjedi, ali neće biti očajan ako doživi poraz.

Bez obzira na to što roditelji očekuju da im djeca jednog dana postanu uspješni pobjednici i da budu najbolji u svemu što rade, ne može svatko osvajati zlatne medalje. Ako se od djeteta tako nešto očekuje, to znači da nije prihvaćeno onakvo kakvo je i tada se počinju razvijati osjećaji manje vrijednosti.

majka kći tuga razgovor roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prezaposleni roditelji često zaborave da je razgovor s djetetom, u onom trenutku kad mu je razgovor najpotrebniji, upravo ono najvažnije što moraju učiniti. Također, roditelji ne bi trebali modelirati kalupe u skladu sa svojim željama, u koje će pošto-poto ugurati svoje dijete, a bit će nezadovoljni i razočarani ako im to ne pođe za rukom.

društvene igre djeca obitelj igranje Možda te zanima... Ne popuštajte mališanima u društvenim igrama Vrtić

Važno je da roditelji ne traže previše, da ne cjepidlače i ne pretjeruju u procjeni onoga što dijete postiže. Ne bi trebali očekivati savršenstvo. Na taj način dovode dijete u situaciju da ne može postići cilj pa se osjeća nesposobnim. Dijete treba pripremiti za stalne male ciljeve, učiti ga da u njih ulaže, da ustraje i da je uspjeh veoma relativna stvar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.