Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. rujna 2016.

Kad dijete počinje samo jesti?

beba jede dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U razdoblju od prve do treće godine života, dijete stječe navike u uzimanju hrane. Hranjenje je prava mala vještina, pa se tako njezino usvajanje događa postupno

Neka djeca pokušavaju sama uzimati hranu već pri kraju prve godine života. To se ispoljava željom za držanjem žlice i uzimanjem hrane prstima. Upravljanje žlicom ili čašom je u to vrijeme vrlo otežano, jer mišići još ne koordiniraju pokrete. Zbog toga roditelji trebaju biti vrlo strpljivi kada uče dijete da samo jede.

Značajno je da žlica bude odgovarajuće veličine, razmjerno veličini dječje ruke i širini otvora usta. Djeca u ovoj dobi još ne znaju samostalno piti iz šalice, te je mogu lako ispustiti. Zato je najbolje da piju iz plastičnih čaša koje se ne razbijaju.

'Pustite bebu da sama jede što i koliko želi'

Dijete bolje stječe navike u uzimanju hrane ako jede posebno - odvojeno od stola. No, jedan obrok treba uzimati zajedno s drugim članovima obitelji, radi privikavanja na kolektivno uzimanje hrane.

Prehrana djeteta u ovom periodu treba se sastojati od juhe, drugih tekućih ili kašastih jela. Hrana ne smije biti ni suviše topla, ni hladna.

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

Navike u hranjenju koje dijete stječe u određenim razdobljima života:

  • S 12 mjeseci dijete hranu prinosi ustima i žvače je. Samo pridržava šalicu, ali i prosipa, uči koristiti žlicu čiji sadržaj obično završi svugdje, samo ne u ustima.
  • S 18 mjeseci uspješno upotrebljava žlicu, a svoju čašu drži s obje ruke, tek ponekad se događa da nešto prospe.
  • Sa 24 mjeseca dijete već samo jede žlicom. Minimalno prosipa, drži čašu jednom rukom i razlikuje jestivo od nejestivog.
  • Sa 36 mjeseci polagano počinje koristiti žlicu i vilicu, i samo zna da nasuti tekućinu iz boce u čašu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.