Vrtić Prehrana djeteta 05. lipnja 2016.

Idealna porcija na djetetovom tanjuru

dijete jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelj je taj koji zna koja je namirnica djetetu neophodna, pa samim tim on mora biti taj koji će kombinirati namirnice pri pripremi obroka

Za djecu uzrasta od godinu do dvije, postoji šest jednostavnih pravila za pravilnu prehranu. Ako ih budete poštovali, možete biti potpuno sigurni da vaše dijete dobiva onoliko koliko mu je potrebno.

Kolika treba biti porcija koja će zadovoljiti potrebe djeteta u uzrastu od godinu do dvije? Odgovor na to pitanje leži u vrlo jednostavnoj računici: dvije velike žlice hrane dodajte za svaku godinu djetetovog života.

Koju hranu djeca ne smiju jesti?

Jedini uvjet koji treba biti zadovoljen jest da se u toj porciji, koja odgovara djetetovom uzrastu, nalaze namirnice iz najmanje četiri različite skupine. Tako, na primjer, ručak za dijete staro godinu dana može izgledati ovako: žlica pirea od krumpira, žlica mljevenog mesa i za desert – žlica pirea od jabuka.

S vremenom će se obroci povećavati, ali će žlica i dalje ostati mjera dječje porcije. Ta mjera odgovara i najnovijim znanstvenim istraživanjima i otkrićima, iako su dječji nutricionisti korigirali dječju potrebu za kalorijama za čitavih 15 posto.

6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često

  • Do godinu dana:

Minimalno 550 kalorija, maksimalno 1.100 kalorija. Prosječno dijete ovog uzrasta zahtijeva 850 kalorija.

  • Godinu do dvije dana:

Minimalno 700 kalorija, maksimalno 1.400 kalorija. Prosječno dijete tog uzrasta traži 1.050 kalorija.

  • Dvije do tri godine:

Minimalno 850 kalorija, maksimalno 1.650 kalorija. Prosječno dijete tog uzrasta traži 1.250 kalorija. Porcija hrane koja će se ponuditi djetetu u određenom uzrastu ovisi i o njegovom tjelesnom razvoju, fizičkoj aktivnosti i temperamentu. Osim toga, porcija ovisi i o aktivnosti koje se provode tijekom dana (na primjer, odlazak na bazen ili gimnastičke vježbe), u tom slučaju dijete će tog dana uzeti više hrane nego prethodnih dana. Kod neke djece, u periodu intenzivnog rasta, događa se da mjesecima neprestano osjećaju glad, a onda odjednom počnu jesti kao “ptičice”.

Hrana koju djeci nikad nemojte podgrijavati

Roditelj je taj koji zna koja je namirnica djetetu neophodna, pa samim tim on mora biti taj koji će kombinirati namirnice pri pripremi obroka. Dijete, s druge strane, zna kada je gladno, a kada sito.

Svim roditeljima je poznato da djeca neku hranu rado jedu, dok drugu odbijaju. Budući da na raspolaganju imate širok dijapazon različitih namirnica, pokušajte ih kombinirati tako da zadovoljite djetetovu potrebu za hranom, ali ga nemojte prisiljavati da jede ono što (trenutno) ne voli.

Osam najčešćih alergija na hranu

Da bi dijete jelo s uživanjem, potrebno je da ga tome naučite, baš kao što je prethodno naučeno da uživa u gledanju omiljenog crtanog filma. Neka njegov obrok bude poslužen u nekoj neobičnoj posudi. Imajte na umu još nešto: da bi dijete prihvatilo neku novu namirnicu, potrebno je da tu hranu proba bar 10-15 puta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.