Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. ožujka 2022.

Je li tvoje dijete nadareno? Obrati pozornost na znatiželju, spavanje i razinu energije

Foto: Shutterstock ; Zašto je crtanje važno za djetetov razvoj?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada naši mališani uče i počinju odrastati, sve što učine nas vrlo često ostavi u (pozitivnom) šoku. No, jesi li se ikad zapitala je li tvoje dijete naprednije u usporedbi s drugom djecom njegove dobi?

Neki se mališani smatraju "nadarenima" kada se ističu u nekim ključnim područjima, poput učenja i kreativnosti. Kahina Louis, Psy.D, licencirani psiholog i izvršna direktorica organizacije Strengths and Solutions, koja provodi testiranje nadarenih u Miramaru na Floridi, rekla je da darovita djeca često imaju viši IQ od prosječnog. Štoviše, nadarene bebe i mališani svoje sposobnosti često pokazuju na razne načine, različite od starije djece te mogu pokazivati ​​opće znakove naprednog razvoja.

Objašnjavajući kako uočiti nadarenog mališana, dr. Mimi Wellisch, psihologinja, odgojiteljica i direktorica tvrtke Clever Kids Consultancy, rekla je da se to često svodi na sitnije detalje.

"Do predškolske dobi, opći znak darovitosti može se pokazati na iznenađujuće detaljnim ili naprednim crtežima, na primjer na karti grada gledanom iz ptičje perspektive. Takvo će vam dijete reći puno stvari o svom crtežu, ako ga pitate", rekla je.

Možda te zanima... Posebne osobine darovite djece vide se od rane dobi: Kako raditi s djetetom Školarci

1. Dijete želi učiti i uči brzo

Prema Kahini Louis, jasan pokazatelj da je dijete pametnije od svojih godina jest koliko brzo uči. Darovita djeca imaju tendenciju brže se baviti stvarima te izvršavati zadatke, a rado sudjeluju u različitim aktivnosti poput čitanja, pisanja i  rješavanju zagonetka i problema.

2. Koristi kompleksne riječi

Ako ne možeš pratiti rječnik svog mališana, to bi mogao biti znak nadarenosti. Mališani često ne koriste cjelovite rečenice dok govore, ali nadarena djeca često "pokupe" riječi i upotrijebe ih prije svog vremena.

3. Znatiželja i želja za učenjem

Pametna djeca često češće preispituju stvari i pitaju se zašto su stvari takve kakve jesu. Dr. Wellisch kazala  je da su nadarena djeca često vrlo znatiželjna i s lakoćom upijaju nove informacije. Ta ih znatiželja pokreće da uče i vrlo su motivirani da razumiju više o svijetu koji ih okružuje. To bi moglo rezultirati završetkom škole prije druge djece kao rezultat bržeg upijanja informacija.

4. Rano čitanje

Prirodno, s unaprijed sposobnim učenjima, nadarena djeca obično počinju čitati mnogo brže od svojih vršnjaka. Bolje prepoznaju slova i bolje prepoznaju uzorke zvuka, pa često mogu čitati složenije tekstove od vrlo rane dobi.

5. Nevjerojatno pamćenje i prepoznavanje

Slično tome, neka pametnija djeca od prosjeka mogu rješavati zagonetke ili brže prepoznavati uzorke od drugih. To se, na primjer, može vidjeti u recitiranju pjesmica ili čitanju analognog sata. Možda će moći recitirati knjigu koju su pročitali od riječi do riječi ili otpjevati svaku riječ pjesme koju su čuli na radiju. Općenito, darovita djeca često imaju izvrsno pamćenje i treba im puno manje ponavljanja u usporedbi s ostalom djecom. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Kreativnost

Još jedna osobina česta u darovite djece jest kreativnost tj. kreativne vještine koje ne bi očekivali za dijete te dobi. To se može sagledati u pretjerano složenim crtežima ili slikama koje su napredniji ( i kompleksnije) nego što bi se moglo očekivati ​​od djeteta, a koje proizlaze iz "bujne mašte".

7. Visoka razina energija i manje spavanja

Uobičajeno je da mala djeca drijemaju tijekom cijelog dana, no prema riječima stručnjaka, naprednija djeca često su neobično oprezna i spavaju manje od ostalih slične dobi. Štoviše, s toliko toga što im se događa u mozgu, nadarena djeca ponekad se mogu opisati kao „intenzivna“, rekla je Kahina, a mogla bi se igrati i kad im dosadi. Često su i budnija i svjesnija svoje okoline i uvijek traže nešto što će ih zabaviti. To također znači da imaju sposobnost duljeg fokusiranja, dok većina mališana ne može ostati dugo na jednom mjestu.

8. Samostalnost 

Daroviti mališani često su vrlo neovisni, na primjer inzistiraju na samostalnom oblačenju već od 2. godine ili žele pripremiti vlastiti doručak. Ova potreba za neovisnošću može stvoriti neke probleme, pogotovo ako se mama ili tata žure.

9. Napredne vještine rasuđivanja

Jednom kad pronađu svoj glas, mališani će se pokušati prepirati kad im ne polazi za rukom. Ali pametnija djeca od prosjeka često imaju izvanredne vještine rasuđivanja i često mogu racionalizirati i raspravljati daleko bolje od svojih vršnjaka. Također imaju sposobnost promišljanja stvari, a napredne vještine rasuđivanja znak su visoke inteligencije.

10. Osjetljivost i empatičnost

Prema stručnjacima, izuzetno bistra djeca imaju tendenciju biti neobično osjetljiva i empatična. To također znači da bi mogli biti perfekcionisti.

Možda te zanima... Postoji razlika između bistrog i darovitog: 'Nadarena djeca čine se naporna i neposlušna' Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • yepali

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so and make my family happy and u can do Check it out what and do… ……. https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.