Beba Svijet kako ga vide mame 18. veljače 2021.

Darovita djeca – kako ih prepoznati i poticati njihove potencijale

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Program rada s nadarenom djecom uključuje identificiranje potencijalno darovitog djeteta, utvrđivanje mogućnosti, potreba te uvažavanje specifičnih interesa i produbljivanje istih, omogućavanje da dijete uči što ga zanima, na način koji mu odgovara...

Nacionalno udruženje za nadarenu djecu u SAD-u darovitost definira kao djecu koja pokazuju sposobnosti koje su znatno iznad prosjeka u usporedbi s vršnjacima. Te se sposobnosti mogu pokazati u različitim područjima, od vodstva do intelekta ili umjetničkih sposobnosti. Nadarena djeca ponekad pokazuju nevjerojatnu sposobnost u određenom području poput matematike ili znanosti. Društvo također naglašava da darovitost može obuhvatiti brojne domene, od akademske do umjetničke. Međutim, važno je naglasiti da darovitost zahtijeva više od samog talenta. Darovitost se odnosi na djecu koja posjeduju i talent i sposobnost da ga koriste na izrazito visokoj razini.

To ne znači da darovita djeca ponekad ne postižu neuspjeh. Zbog različitih okolnosti, učenici s talentom koji se mogu smatrati nadarenima ponekad ne uspiju ispuniti svoj potencijal. Iako darovitost zahtijeva sposobnost crpljenja talenta i postizanja visokih rezultata, društvo prepoznaje da mnoge okolnosti negativno utječu na uspješnost. Slijedom toga, postoje trenuci kada je važno identificirati i njegovati talent darovite djece kako bi dijete moglo ostvariti sve svoje potencijale.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Primarni primjer kako okoliš ponekad može negativno utjecati na performanse može se vidjeti među populacijama koje nemaju dovoljno resursa. Dijelovi đačke populacije mogu biti ometani jer njihovim obrazovnim institucijama nedostaju resursi, velika je fluktuacija nastavnika ili okoliš nije siguran iz jednog ili drugog razloga. To stvara uvjete u kojima je i najtalentiranijim đacima teško maksimizirati svoj potencijal, a njihov uspjeh možda ne sugerira da su zapravo nadareni. Na odgojiteljima i školskom osoblju je da svim učenicima omoguće najkvalitetnije moguće obrazovanje, što uključuje prepoznavanje posebno nadarenih učenika i pronalaženje načina usmjeravanja upravo te djece prema programima koji će im pomoći da ostvare svoj maksimalan potencijal.

Imaš li dijete koje je počelo čitati od malih nogu? Kojeg intenzivno zanimaju razne teme? Je li kreativno? Voli zagonetke? Radoznalo je? Ima puno energije, maštovito je i aktivno? Ovo su neke od mnogih karakteristika koje nadarena djeca mogu pokazati u vrlo ranoj dobi. Škole igraju glavnu ulogu u poticanju razvoja nadarene djece,  ali i roditelji imaju važnu ulogu u usmjeravanju djeteta i poticanju njegovih talenta. U nastavku pročitaj nekoliko ključnih stvari koje možeš napraviti kako bi podržala dijete i potaknula njegove potencijale. 

Njeguj njegove interese

Ako tvoje dijete zanimaju dinosauri, crne rupe, brojevi ili skiciranje, dopusti mu da to i istražuje! Odvedi dijete u lokalnu knjižnicu, upiši ga u grupu za učenje s djecom istomišljenicima ili zajedno pogledajte nekoliko kvalitetnih dokumentarnih filmova. Sve ove aktivnosti mogu potaknuti učenje, istovremeno povezujući dijete s drugim ljudima koji dijele istu strast.

Normaliziraj pogreške

Mnoga nadarena djeca imaju poteškoća s prihvaćanjem da i oni griješe, ponekad su netočna ili ne znaju riješiti određeni zadatak. Važno je da roditelj bude podrška. Istražite zajedno značajne ljude (primjerice iz području interesa djeteta) koji su pogriješili na putu do uspjeha kako bi djetetu pomogli normalizirati te ideje. Potakni dijete da pogreške vidi kao priliku za učenje na putu do postizanja ciljeva.

Pronađi vršnjake sa sličnim interesima

Postoje mnoge interesne skupine koje rade tijekom školskog vremena, nakon nastave, vikendom, pa čak i online. Upiši svoje dijete u jednu od ovih grupa kako bi mu pomogla da razvija svoje talente i izvan nastavnih aktivnosti. Kao dodatni bonus, ove skupine mogu biti izvrsne za razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina. Mnoga se nadarena djeca trude pronaći prijatelje koji dijele njihov intelekt i interese. Odvoji vrijeme za pomoć djetetu da nađe istomišljenike izvan školskog dvorišta ili školskog razreda.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Budi zagovornik svog djeteta

Ti si najveći zagovornik svog djeteta. Obavezno obavijesti školu o darovima svog djeteta, uključujući snage i područja koja treba razvijati. Nastavi s bilo kojim testiranjem koje treba obaviti. Pokazujući djetetu da vjeruješ u njega, ono će se osjećati sigurnije da svoje darove pretvori u talente.

Izbjegavaj usporedbe

Sva su djeca različita. Često ljudi pretpostavljaju da su nadarena djeca inteligentna u svakom predmetu, vrlo uspješna u usporedbi sa svojim vršnjacima i ne treba im vrijeme da bilo što savladaju. No, to nije istina. Nadarena djeca ne mogu sve što rade izvoditi na visokoj razini. Njeguj darove svog djeteta bez usporedbe s darovima druge djece i pomaži mu u izgradnji njegovog samopouzdanja.

Budi iskrena u pogledu njegovih sposobnosti

Neki roditelji nadarene djece nastoje od njih sakriti primjerice rezultate IQ testa. Međutim, no nema pretjeranog smisla.  Nadareno dijete, vrlo vjerojatno, već zna je pametno, stoga je korisno biti potpuno iskren i otvoren u razgovoru s njim. No, jednako je važno obavijestiti dijete o granicama onoga što nadaren znači te kazati da nikad nitko nije dobio posao samo na temelju darovitosti u školi i da će se morati potruditi ako želi maksimalno iskoristiti svoje sposobnosti, baš kao i bilo koje drugo dijete. Naime, znamo da šarm, karizma, poslovna oštroumnost i razni drugi talenti koji nisu povezani s inteligencijom mogu doprinijeti nečijem uspjehu. Iako je inteligencija izuzetno važna, važno je na ovaj način pristupiti djetetu kako bi ono naučilo uvažavati vještine i vrijednosti drugih.

 | Author: Guliver Foto: Guliver : Pametne igre za djecu

Vježbajte

Mnoga nadarena djeca ne trebaju vježbati tablice množenja ili neke druge klasične školske zadatke. Umjesto toga, upotrijebi njegovo znanje za neku drugu aktivnost. Još bolje, pusti mlađu djecu da se igraju i istražuju svijet samostalno. 
Tvoje bi dijete moglo kod kuće dovršiti istraživački projekt, povezujući svoje znanje sa stvarnim događajima i trenutnim istraživanjima. Zamoli ih da podijeli svoje vještine s tobom ili s nekim kome vjeruju. Potakni kreativno razmišljanje, rješavanje problema i primjenu znanja na stvarne probleme. 

Roditelji imaju važnu ulogu

Roditelji igraju vitalnu ulogu u razvoju darovitosti u talent. Što više pozitivnih utjecaja dijete ima u svom životu, to je vjerojatnije da će se njegovi darovi razviti u talente. Uloži vrijeme u odgoj, budi mu podrška i prije svega imaj mnogo razumijevanja. Pomozi mu razvijati samopouzdanje i neovisnost kako bi moglo cvjetati u svojoj punini!

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.