Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. lipnja 2024.

Kako pohvaliti svoju djecu, a da ih ne pretvoriš u narcise?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Evo nekoliko savjeta kako odati priznanje i pohvaliti svoju djecu a da ih ne pretvorite u narcise

Mnogi roditelji često se suočavaju s različitim savjetima o tome kako odgajati svoju djecu. Jedna od čestih tema koja se provlači je kako pohvala može utjecati na dječju osobnost. Nekoliko članaka nedavno je izazvalo veliku pažnju zbog istraživanja o djeci s narcisoidnim tendencijama. Nažalost, naslovi tih članaka često zavaravaju jer govore kako zbog čestog hvaljenja, dijete može postati razmaženo i narcisoidno. 

Međutim, ono što treba shvatiti je da sama pohvala nije problem; problem nastaje kada se djeca hvale tako što ih se uspoređuje s drugom djecom i sugerira njihovu superiornost, prenosi Yourtango. Pohvala kao takva nije štetna, ali pohvala koja dolazi s kritikama upućenim na druge može biti vrlo problematična. Narcisoidno ponašanje kod djece ne predstavlja samo egocentričnost, već i ekstremnu sebičnost i nepoštivanje drugih. Sigurno ne želi odgajati narcisoidnu djecu!

Možda te zanima... Tri stila roditeljstva koja djecu pretvaraju u narcisoidne osobe Vrtić

Evo nekoliko savjeta kako odati priznanje i pohvaliti svoju djecu a da ih ne pretvorite u narcise:

Nemoj uspoređivati svoju djecu s drugima

Uvažavaj svoju djecu zbog onoga što jesu, ali bez uspoređivanja s drugima. Ako su napravili grešku, reci im to, ali bez uspoređivanja s drugima (poput braće, prijatelja, školskih kolega itd.). Usporedba je opasna jer uvijek postoji netko tko može nadmašiti vaše tvoje dijete u nečemu, što može dovesti do osjećaja stalnog neuspjeha. Ako se djeca fokusiraju na vlastite sposobnosti i postignuća, uspjet će ili će posrnuti prema vlastitim zaslugama.

Upoznaj svoju djecu

Zašto dolazi do narcisoidnog poremećaja osobnosti kod odraslih teško je utvrditi. Neki stručnjaci za mentalno zdravlje vjeruju da narcizam proizlazi iz zlostavljanja, dok drugi smatraju da je rezultat pretjerano uključenih roditelja koji projiciraju svoje želje na djecu (npr. otac želi sportaša bez obzira na želje djeteta). U svakom slučaju, ne možeš pogriješiti ako pažljivo slušaš svoju djecu, razumiješ tko su oni i priznaješ njihove posebne želje, misli i osjećaje. Ne moraš se uvijek složiti s njima, ali ćeš im dati veliki poticaj u životu dopuštajući njihovoj pravoj osobnosti da zasja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Usredotoči se na pozitivne osobine ličnosti, a ne na postignuća

Postignuća djeteta su prolazna, ali njihova ljubaznost i dobar karakter (ako se njeguju) ostat će s njima cijeli život. Pohvali dijete kada pokazuje  predanost, radnu etiku, suosjećanje, uslužnost ili je jednostavno ugodna osoba. Povremeno je u redu pohvaliti postignuća djeteta, ali ograniči učestalost i intenzitet pohvala. Fokusiranje na njihov trud, karakter i osobne osobine (umjesto na postignuća) vodi do samopouzdanije i manje umišljene djece.

Je li dijete razmaženo? Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete razmaženo

Nemoj biti mama (ili otac) mučenica

Da, volite se osjećati potrebnima i važnima u životima svoje djece, ali ne čini sve za njih - nemoj to raditi! Ako djeca misle da se vaš svijet vrti isključivo oko njih, razvija se osjećaj egocentričnosti (i bespomoćnosti). Odrastaju očekujući da svi koji ih vole također žive da bi ispunjavali njihove želje i prohtjeve. Pokažite svojoj djeci da imate vlastiti život i potpuno povjerenje u njihove sposobnosti da sami rade stvari.

Ne samo da je za roditelje iscrpljujuće zanemarivati vlastiti život i potrebe, nego to šalje i vrlo lošu poruku djeci. Biti žrtva za svoju djecu ne vodi do samopouzdanih, sretnih djece i sigurno neće usrećiti ni vas. Narcisoidne osobine su najgore!

Možda te zanima... Pohvale koje treba čuti tvoje dijete kako bi razvilo samopouzdanje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.