Vrtić 13. lipnja 2024.

Pohvale s tri godine – manje problema sa 7 godina

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije uvijek lako koristiti samo metode pohvale kod trogodišnjaka, ali znamo da se isplati – to je pokazalo čak i istraživanje, a rezultat je manje problema u ponašanju do sedme godine.

Znamo da je uvijek bolje pohvaliti dobro, nego kuditi loše ponašanje. Nije to uvijek baš lako, naravno, posebno ako se radi o – na primjer – trogodišnjem djetetu. Znamo koliko mogu biti ustrajni u svom i ne obazirati se na naše riječi… No, ako ustrajemo u takvom ponašanju, odnosno pohvalama za pozitivno ponašanje, to bi nam se moglo vratiti istom mjerom već tamo do 7. godine.

Možda te zanima... Stručnjakinja za pozitivno roditeljstvo: 5 stvari koje nikada ne radim sa svojom djecom Vrtić

Naime, istraživanje je pokazalo da su trogodišnjaci koji su pozitivno reagirali na roditeljske pohvale imali manje problema u ponašanju i emocijama do dobi od 5-7 godina. Djeca na čije je ponašanje manje utjecalo raspoloženje također su pokazivala manje problema.

Istraživanje, koje je uključivalo 60 djece, koristilo je videozapise pranja zuba i roditeljske pohvale za to. Ova studija, objavljena u časopisu Developmental Science, naglašava važnost ranog pozitivnog potkrepljenja u razvoju djeteta, a ukazala je na to da su djeca koja su pozitivno reagirala na roditeljske pohvale kad su imala 3 godine imala manje problema u ponašanju i manje emocionalnih problema u dobi od 5 do 7 godina. Djeca čije ponašanje nije ovisilo o raspoloženju također su kasnije imala manje problema u ponašanju i emocijama.

Inače, roditelji čija su djeca sudjelovala u istraživanju slali su svoje snimke djece koja peru zube tijekom određenog razdoblja, a osim tog su slali i dnevna izvješća o dodatnim varijablama, uključujući dječje raspoloženje.

Kad su djeca imala 3 godine, a zatim ponovno u dobi od 5 do 7 godina, roditelji su ispunili upitnik o ponašanju djeteta kako bi identificirali probleme u ponašanju i emocionalne probleme.

„Važan budući smjer je razumjeti kako se u djetinjstvu razvija osjetljivost na pohvale i može li se oblikovati intervencijama“, rekla je dopisna autorica Cassidy McDermott sa Sveučilišta Pennsylvania.

Djeca se razlikuju po tome koliko su osjetljiva na iskustva, što ima određene posljedice na njihov razvoj. U ovoj studiji znanstvenici su istraživali kako osjetljivost u dobi od 3 godine predviđa mentalno zdravlje u srednjem djetinjstvu. Tako su izračunali osjetljivost djeteta na više psiholoških i društvenih utjecaja: roditeljske pohvale, roditeljski stres, dječje raspoloženje i dječji san.

Djeca koja su bila osjetljivija na roditeljske pohvale u dobi od 3 godine imala su manje internalizirajućih i eksternalizirajućih problema u nešto kasnijem djetinjstvu. Više prosječnih pohvala roditelja također je podrazumijevalo manje eksternalizirajućih problema. Osjetljivost djeteta na raspoloženje predvidjelo je manje internalizirajućih i eksternalizirajućih problema.

Sve u svemu, čini se da je ovim istraživanjem dokazano koliko je važno pozitivno potkrepljivanje, odnosno iznošenje pohvala za dobro učinjene stvari – za razliku od suprotnog, pokuda za loše ponašanje. Iako je teško, istraživanje pokazuje da će se to isplatiti do dobi od 7 godina, a vjerojatno i kasnije.

Možda te zanima... 9 načina kako možeš potaknuti pozitivno razmišljanje kod svog djeteta Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ElizabethJBernard
    ElizabethJBernard

    Iz kojeg razloga trošite svoje vrijeme ovisno o vašoj mjesečnoj plaći kada možete raditi ostajući kod kuće sa svojim računalom i mobitelom možete nabaviti do 4000 USD u 6 dana ili manje Samo naprijed i saznajte više................www.new.cash67.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.