Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. veljače 2019.

Tvoje dijete grize? Je li to razvojna faza ili nešto drugo?

djeca grize
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoga djeca u dobi od jedne do tri godine prolaze fazu u kojoj grizu drugu djecu ili odrasle. Prepoznaj razloge zašto to radi kako bi mu mogla olakšati

1. Nešto ih boli. Bebe obično grizu kad im rastu zubi kako bi si olakšali bol od otečenog zubnog mesa.

2. Istražuju ​​svijet oko sebe. Mala djeca koriste svoje ruke, noge i usta za istraživanje ​​svijeta oko sebe. Oni stavljaju u usta ono što žele istražiti, pa se često događa da nesvjesno i nenamjerno ugrizu nekoga. 9 opasnih stvari u kući kojima se beba može ugušiti

3. Traže reakciju. Znatiželja je dio njihovog istraživanja i ispitivanja. Djeca tako eksperimentiraju kako bi vidjeli koje će događaje uzrokovati njihov čin. Oni grizu brata, sestru, prijatelje, ne shvaćajući da to boli. 

4. Traže pažnju. Za stariju djecu je to način da privuku pažnju. Kada se dijete osjeća zanemareno, od svih načina na koje može pokušati dobiti željenu pozornost, uglavnom će ju probati dobiti negativnim ponašanjem. Savjeti roditelja: Što učiniti kad dijete grize?

5. Dijete je uplašeno ili nezadovoljno zbog nečega. Vikanje i udaranje su načini na koje djeca žele dati roditeljima do znanja da im nešto ne odgovara, jer još uvijek ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima. Kada dijete grize, to je jedan način da daje do znanja da želi svoju igračku ili da se ne želi igrati s drugim djetetom.

dijete grize zubi Možda te zanima... Zašto moje dijete grize? Vrtić

Zašto djeca grizu? Jeste li znali da, ako vas dijete grize, to može biti i iz čiste ljubavi? Tako u našem videoprilogu tvrdi Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo te objašnjava da se tada zapravo radi o porivu djeteta da vas bolje osjeti.

Ako je pak griženje izraz agresivnosti, umjesto da dijete odmah proglasiš zločestim i kazniš ga, možeš istražiti što je izazvalo tako snažno nezadovoljstvo.

beba grize | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako im olakšati tu razvojnu fazu?

1. Ako bebi rastu zubi, pokušaj uvijek nositi sa sobom nešto što može gristi za sprečavanje nelagode.

2. Izbjegavaj situacije u kojima se dijete tako iziritira da želi ugristi nekoga. Često se to događa kada je dijete gladno ili umorno, pa pokušajte mu zadovoljiti sve potrebe prije odlaska iz kuće.

3. Ako je dijete dovoljno staro da govori i koristi rečenice, potakni ga da se izrazi s riječima. 

4. Pobrini se da obraćate dovoljno pozornosti na dijete tijekom dana, ako primijetiš da ugrizima pokušava privući pažnju. Dodatna pažnja je potrebna za mališane koji suočeni s nekim promjenama, kao što je dolazak drugog djeteta ili selidba.

Jednogodišnjake izbacili iz jaslica jer su grizli djecu

5. Možeš čuti neke roditelje kako potiču djecu da odgovore istom mjerom ako ga drugo dijete ugrize. To sigurno nije dobar savjet, jer će misliti da je takvo ponašanje prihvatljivo i sigurno će opet učiniti isto. Nikad ne potiči dijete da vrati u jednakoj mjeri.

6. Ugriz je faza kroz koju prolazi većina djece, ali ako tvoje dijete već ima 4-5 godina i još uvijek ima naviku gristi druge, možda biste trebali razgovarati s pedijatrom o ovom problemu, jer je vjerojatno da nešto muči dijete, ali ne zna kako objasniti.

griženje svađa Možda te zanima... Ako dijete grize, trebamo li ga kazniti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.