Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. listopada 2023.

Dijete te može bolje slušati i razumjeti, samo slijedi ove savjete logopedinje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja logopedinja izdvojila je nekoliko jednostavnih savjeta koji će potaknuti mališane da se uključe i više te slušaju

Osjeća li se još netko kao da ga djeca ignoriraju, otprilike 97 posto vremena? Dječja logopedinja Kelly Lelonek ima mnogo toga za reći o tome zašto nas naša djeca često ne razumiju, a ona ističe kako je to većinom zato što previše govorimo. Ovo su njezini savjeti za bolji odnos s mališanima kada je u pitanju komunikacija:

1. Nikad nije prerano razviti dobre komunikacijske navike

Bebe već sa pet mjeseci prepoznaju svoje ime. Oko devetog mjeseca - razumiju osnovne riječi poput 'Ne'. Kada provodiš vrijeme sa svojom bebom, spusti se na njezinu razinu, izgovori njezino ime i čekaj kako biste uspostavili kontakt očima prije nego pitaš određeno, ali ne otvoreno pitanje ("Želiš li lutku ili medu?", naspram "S čime se želiš igrati?").

Saznajte kako razgovarati s djecom dok još ne govore

2. Jasnoća je ključna

Razgovaraj polako i jednostavno, upotrebljavajući što kraće rečenice. Logopedinja predlaže pojačavanje riječi s vizualnim znakovima, poput pokazivanja djetetu slike toga o čemu razgovarate ili pokazujući na predmet u sobi dog govorite o tom predmetu. "Jasna poruka trebala bi informirati djecu, određeno i direktno - što god da je u pitanju, a želite da djeca naprave. Ako je potrebno, recite im kada i kako hoćete da nešto naprave. Što manje riječi, to bolje", objašnjava edukacijski psiholog Robert Mackenzie. Njegov primjer? Reci djetetu nešto poput ovog: "Pospremi nered sa stola, molim te, prije nego što učiniš bilo što drugo. To znači da posuđe ostaviš u sudoperu i obrišeš stol iza sebe."

Možda te zanima... Ovo su 4 učinkovita načina kako razgovarati sa svojom djecom (da te zaista čuju) Vrtić

3. Živite u sadašnjosti

Logopedinja predlaže da govoriš u sadašnjosti, a ne o onome što se dogodilo jučer ili što planirate sutra. Većina djece ne razumije koncept vremena prije pete godine života. Imat ćeš više sreće doprijeti do djeteta ako se fokusiraš na 'ovdje' i 'sada'. 

4. Utišajte zvukove iz pozadine

Televizor koji nitko ne gleda, radio u automobilu, pa čak i zujanje uključene nape može ometati djetetovu sposobnost obrade jezika. "Optimiziranje okruženja za dobru komunikaciju znači uklanjanje smetnji i nepotrebne pozadinske buke", govori logopedinja. 

5. Ostavite 'prostora' u komunikaciji

Kao odrasli, naučili smo vidjeti produženu tišinu kao neugodnu ili čudnu. No, kada 'uskačemo' kako bismo popunili tu tišinu, zapravo uništavamo djetetovu priliku da formulira i izrazi svoje misli. "Nakon što postavite neko pitanje, dajte djetetu barem pet sekundi kako bi razmislilo i odgovorilo", govori logopedinja i dodaje kako djeca trebaju vremena kako bi obradili naša pitanja i svoje reakcije. "Ne trebamo popunjavati svaku tišinu govorom", zaključuje. 

Možda te zanima... Dijete jede ispred ekrana? Evo što tako riskiraš i kako to ispraviti Školarci
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.