Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. studenoga 2021.

Dijete se boji mraka? Evo kako mu možeš pomoći...

Foto: Shutterstock ;Dijete se jako boji mraka i budi se noću. Kako mu pomoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca se boje mraka. Prema riječima stručnjaka, taj je strah posebno izražen kada dijete ostane samo u mraku i jedan je od najvećih strahova koje proživljavaju djeca.

Ako se tvoji mališani boji mraka, vrijeme spavanja može ti se činiti kao prava noćna mora. Možda ti se čini da si već pokušala napraviti sve da ih uvjeriš da čudovišta ne postoje, ali ponekad čak i najmanja stvar poput zastrašujuće sjene ili zvuka ispod kreveta može pokrenuti njihovu maštu. 

Srećom, postoji rješenje. Liječnica opće prakse Nikki Ramskill ima nekoliko korisnih savjeta za sve roditelje čija se djeca panično boje mraka. “Nije neuobičajeno da se djeca, osobito u dobi od tri do šest godina, boje mraka i imaju noćne more. Naime, u tom se razdoblju šire njihove kognitivne sposobnosti, a samim time povećava se i njihova mašta", objašnjava Ramskill te dodaje da ne postoji dobna granica kada bi strahovi trebali prestati: "Roditelji najbolje poznaju svoju djecu, a ako su zabrinuti, trebaju potražiti pomoć."

Ipak, utješno je znati da se s istim problemom svakodnevno susreću brojni roditelji diljem svijeta, a u nastavku saznaj koje tehnike možeš isprobati u trenutcima kada dijete ne može zaspati. 

noćna mora noćni strah djevojčica Možda te zanima... Dijete se svaku noć budi u strahu i dolazi u roditeljsku sobu Školarci

Najvažniji je osjećaj sigurnosti

Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno prije spavanja – a igračka poput medvjedića može biti velika utjeha za mališane. Nikki kaže: “Važno je uvjeriti malu djecu, prije nego što odu u krevet, da su zaštićena. Ako imaju omiljenog medvjedića, možete im reći nešto poput: 'Medo je uvijek tu da te zaštiti. On te čuva i ništa se loše ne može dogoditi kad je on pored tebe'.

"Osnaživanje djece da nauče da mogu kontrolirati mrak također može pomoći u smanjenju straha", tvrdi dr. Ramskill. Roditelji bi tako trebali prekidače za svjetlo učiniti dostupnim djeci, kako bi u svakom trenutku znali da mogu kontrolirati mrak. 

Ukloni "strašne" sjene

Iako noćno svjetlo može pomoći, također može izazvati strah ako se u prostoriji nalaze predmeti koji uzrokuju 'strašne' sjene. "Uklanjanje bilo kakvih sjena u dječjoj spavaćoj sobi može biti od pomoći. Često noćna svjetla ili svjetlosne zrake koje dolaze izvan spavaće sobe mogu uzrokovati da predmeti u njihovoj sobi tvore sjene. Pokušaj potražiti sve očite sjene tako da sjedneš na djetetov krevet, a zatim pomakneš predmet, na primjer lutku, koja uzrokuje strašne sjene", savjetuje Ramskill. 

Slatki snovi

U slučaju da dijete ima noćnu moru koja ga je probudila, Nikki savjetuje da ga ne pitaš o tome što se dogodilo u snu u trenutku kada ga pokušavaš ponovno uspavati. “Ako se dijete probudi iz noćne more, pobrinite se da ga utješite i učinite da se osjeća sigurno i sigurno. Uvjerite svoje dijete da snovi nisu stvarni – ovo je važno. Ali nemojte ulaziti u sadržaj sna. Ideja je da ih smirite", poručuje liječnica. 

Možda te zanima... Noćne more: Pet koraka koji će pomoći tvojem mališanu Vrtić

Noćne more

Ako su noćne more česta pojava zbog straha od mraka, postoje i određene tehnike koje možete isprobati prije odlaska na spavanja. “Ako se dijete stalno budi noću, možete mu pomoći da ‘reprogramira’ ono što se događa u njegovoj mašti ili noćnoj mori. Način da to učinite je da razgovarate o – ili nacrtate – što se događa u noćnoj mori ili njihovoj mašti i zamolite ih da smisle novi završetak. Mogli biste ih, na primjer, navesti da zamisle što bi se dogodilo ako superjunak doleti i uhvati zločeste. Na ovaj način pomažete svom djetetu da stvori novu priču koja ima pozitivan kraj. Što više pričate ili crtate o tome, to više jačate novi kraj u njihovom umu, sve dok na kraju ne počnu sanjati ili zamišljati na drugačiji način", tvrdi Ramskill. 

Izbjegavaj uznemirujuće slike

Djeca su vrlo pažljiva, a nešto što vide tijekom dana također može imati veliki utjecaj na njihov san i način na koji percipiraju mrak. “Slike mogu biti snažne i djeca intenzivnije reagiraju na ono što su vidjela, od primjerice onog što su čula. Dakle, ako je vaše dijete sklono noćnim morama, pobrinite se da nije izloženo uznemirujućim slikama na vijestima ili u filmu ili na tv programu", upozorava Ramskill.

Ako ste već isprobali neke od ovih tehnika, a strah djeteta od mraka se nastavlja i dalje, liječnica savjetuje posjet liječniku. 
 “Ako se vaše dijete još uvijek boji mraka ili ima noćne more nekoliko puta tjedno, nakon mjesec dana zatražite od svog liječnika uputnicu za dječjeg psihologa. Psiholog može identificirati složenije probleme koji mogu biti uzrok tjeskobe djeteta", zaključuje dr. Ramskill.  

Možda te zanima... 4 situacije kad buđenje po noći nije dio dječjeg razvoja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.