Beba 04. srpnja 2024.

15 imena za djecu koja podsjećaju na more - nježna, moćna i melodična

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izbor imena za djecu nekad nas zatekne – toliko je širok, a opet nam se nekad čini kao da nemamo pojma u kojem smjeru idemo i što uzeti za odrednicu… Pa, možda ljeto i more?

Znamo svi da je odabir imena za djecu važna stavka u životu svakog novog roditelja. Dobro, istina je da neki manje razbijaju glavu s tim, a neki malo više, da neki ne smatraju da je to tako velika stvar da bi time razbijali glavu mjesecima, dok neki ime za dijete imaju unaprijed doslovno godinama. No, činjenica je da ime na neki način obilježi dijete i kasnije odraslu osobu u koju dijete odraste, pa to stvara pomalo velik pritisak na roditelje.

Možda te zanima... Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj ove godine: Došlo je do nekih promjena Beba

Postoji puno smjerova u kojima možeš krenuti kad biraš ime za dijete – tvoji ili partnerovi pretci, simbolično značenje riječi, nastavak obiteljske tradicije, a može to biti i jednostavno ime koje ti je lijepo, ime koje te asocira na nešto što ste s djetetom prošli ili čak vrijeme kad je dijete rođeno, a možda i ono što najviše voliš… Ma, opcije su beskonačne, a nekad ti se ipak čini da ne postoji na ovom svijetu pravo ime za tvoje dijete.

Ako slučajno jako voliš more i ono je važno u tvom životu, a beba stiže… hm, samo što nije, evo nekih imena za djecu koja bi si se mogla svidjeti, a vezana su uz – more.

15 morskih imena za djecu

Marin / Marino / Marina

Ovo je donedavno bilo dosta često ime u „morskom“ dijelu naše zemlje, posebno za dječake, odnosno muškarce. Žensku verziju ponekad zaboravimo povezati s morem, ali obje ove varijante potječu od latinskih riječi: mare – more i marinus – morski. Marina također označava mjesto u luci gdje su usidreni brodovi.

Maris / Mare

Mare je u Dalmaciji najčešće skraćenica od imena Marija, pa čak i Marta, ali Mare znači more na latinskom, kao i na talijanskom, pa je definitivno morsko ime. Maris je nešto rjeđe ime, a vrlo je melodično. Može značiti „onaj koji je s mora, koji je od mora“.

Meri

Ovo ime također potječe od latinske riječi 'maris', odnosno 'onaj koji je s mora'. No, ipak zvuči malo drukčije nego Maris ili Mare.

Val

Iako ovo ime ima latinsko podrijetlo, te potječe od riječi „valens“, što znači „zdrav, jak“, u hrvatskom jeziku ima jedno sasvim drukčije značenje i podsjeća na morski val. Vrlo je moderno i neobično, a opet je lako pamtljivo.

Jadran / Jadranka

Ovo su pomalo staromodna imena, ali takva se imena itekako vraćaju u modu, i to redovno. Označava zapravo stanovnika obalnog područja, odnosno one koji žive uz Jadransko more.

Adrian / Adriana

Kako se god okrene, ovo me ime vezano uz more. Jedni tvrde da to ime ima ilirske korijene, te da označava vodu, odnosno more. Drugi pak smatraju da je inspiracija za to ime jednostavno mjesto na obali Jadranskog mora.

Kai / Kailani

Ovo su vrlo neobična i u pravom smislu moderna imena, stranog podrijetla, i to havajskog. No, istovremeno prava morska imena, budući da na havajskom jeziku kai znači – more. Kailani može značiti more ili nebo, ali u našim se područjima može koristiti kao ženska varijanta imena.

Daria / Darija

Ovo je žensko ime, Daria, koje na perzijskom znači – more. U našim je krajevima nešto popularnija verzija sa glasom j – Darija. Isto tako može značiti 'nadarena, dar s neba'.

Doris

Ovo je ime relativno često u našem priobalju, a pored svog prvog značenja – dar, poklon, ima još jedno simbolično značenje. Naime, Doris je bila jedna od 50 boginja mora, Nereida. Bila je poznata po svojoj ljepoti i bila je zaštitnica mornara i ribara.

Možda te zanima... Ova su imena najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.