Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. siječnja 2024.

Dijete ne želi spavati? Evo što možeš napraviti...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedostatak sna kod djece može utjecati na njihovo raspoloženje, tjelesni razvoj, pa čak i na njihovu sposobnost borbe protiv bolesti i infekcija

Spadaš li u one iscrpljene, neispavane roditelje čijie dijete ne želi ići u krevet bez obzira na sve? Odugovlačenje s odlaskom na spavanje česta je fora većine mališana, ali možeš isprobati nekoliko strategija za rješavanje problema. 

Dobra rutina prije spavanja

Kupanje i priča prije spavanja izvrsni načini da se dijete smiri. Ali nemoj zaboraviti isključiti TV i bilo koju drugu elektroniku najmanje sat vremena prije spavanja. Ako tvoje  dijete apsolutno inzistira na tome da nije umorno, neka tiho čita u svojoj sobi ili sluša umirujuću glazbu.

Mirne i tihe večeri 

Isključi televizor i ostale ekrane najmanje sat vremena prije spavanja. Te aktivnosti stimuliraju i mogu ometati san. Umjesto toga, pokušaj pustiti neku umirujuću glazbu i prigušiti svjetla. 

Možda te zanima... Nije isto gledaju li prije spavanja televizor ili se dopisuju na mobitelu? Tako kaže istraživanje Školarci

Dosljedno vrijeme odlaska u krevet

Pokušaj se držati uvijek istog vremena za odlazak u krevet, čak i vikendom. 

Ne odustaj

Ako tvoje dijete ustaje tri puta kako bi popilo čašu vode i išlo na WC, možda ćeš biti u iskušenju da mu dopustiš da ostane budno ili da da spava u tvojem krevetu. Možda ćeš se osjećati krivom jer nisi kvalitetno provela vrijeme s nima nakon što se se vratila s posla. Ali ako dijete ne nauči kako zaspati u svojoj sobi, samo ćeš produžiti probleme sa spavanjem. Budi nježna i mirna, ali čvrsta. Uključi noćno svjetlo, ostavi otvorena vrata i recimu da ćeš ga provjeravati svakih nekoliko minuta, ali naglasi mu da mora ostati u krevetu.

Zaboravi očekivanja

Pokušaj ne misliti na ono što tvoje dijete "treba" raditi u svoj dobi. Uspoređujući ga s drugom djecom ili imati očekivanja da odmah odlazi u krevet i da nema nikakvih problema jednostavno zato što je ono "već veliko dijete", samo će dovesti do frustracije. Umjesto toga, radite zajedno kao tim kako biste shvatili kako fino "podesiti" dnevne i noćne rutine. Budite strpljivi.

Možda te zanima... Znanstvenici dokazali što djeci pomaže da bolje spavaju Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.