Roditelji 03. siječnja 2024.

Nedostatak sna može dovesti do anksioznosti i depresije. Sad nam je sve jasnije.

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne treba nam niti jedan stručnjak reći da nedostatak sna nije dobar za psihofizičko stanje osobe. Ako to itko zna, roditelji znaju. No, ova veza koju su otkrili ipak zabrinjava…

Znaš onaj dobar osjećaj koji ti se može javiti kad se dobro naspavaš, kad odvališ osam, devet sati u komadu? Kad ti je sve ravno, ni oko čeg se ne uzrujavaš, vidiš sve kroz ružičaste naočale, sve ti je u redu i na sve ćeš pristati, jer se osjećaš tako dobro, odmoreno, naspavano, znaš? No, da. Ovo je roditeljski portal, nećemo si lagati – ne znamo kakav je to osjećaj jer ga se ne sjećamo.

S druge strane, znamo da nedostatak sna može značiti loš dan, može značiti puno vikanja, gubljenja živaca, puno zaboravljanja dogovora, puno ispadanja stvari iz ruku… Sve ono što roditelji male djece, na primjer, prolaze iz dana u dan. No, čini se da je tu i više posljedica nespavanja, i to ozbiljnih. Istraživanje je pokazalo da nedostatak sna može pojačati simptome anksioznosti i depresije, te smanjiti naše pozitivno raspoloženje.

Ovo zadnje nam je itekako jasno i blisko. No, na depresiju i anksioznost nismo još pomišljali, iako ima itekako smisla, posebno kad se sjetimo koliko je česta postporođajna depresija. Nismo znanstvenici, pa nećemo izvlačiti argumentirane zaključke, ali čini nam se da bi ta poveznica mogla proizlaziti i iz ovog istraživanja.

Naime, ovo najnovije istraživanje provođeno je tijekom više od 50 godina, a istraživalo se poveznicu nedostatka sna i raspoloženja. Studija je nedavno objavljena u časopisu Psychological Bulletin.

„Ova studija predstavlja najopsežniju sintezu eksperimentalnog istraživanja spavanja i emocija do danas i pruža snažne dokaze da razdoblja produljene budnosti, skraćenog trajanja sna i noćnih buđenja nepovoljno utječu na ljudsko emocionalno funkcioniranje,“ rekla je glavna autorica studije, dr. Cara Palmer, sa Sveučilišta Montana State u SAD-u.

Američka Nacionalna zdravstvena služba – NHS – u svojim je preporukama navela da bi odrasla osoba trebala spavati između sedam i devet sati po noći. Eh, da, čini nam se da je ta brojka nekad gotovo nedostižna. O prvim danima, tjednima, mjesecima roditeljstva nećemo niti govoriti. No, te brojke gotovo da su roditeljima općenito nemoguće, kroz jedno duže razdoblje. NHS ističe da koji redovito ne spavaju dovoljno mogu vidjeti da to utječe na njihove odnose, društveni život i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Kao da ne znamo.

Dr. Palmer i njezini kolege analizirali su podatke iz 154 studije u razdoblju od pet desetljeća, u kojima je sudjelovalo više od 5700 sudionika, od kojih su većina bili mladi odrasli ljudi, prosječne dobi od 23 godine. U svim su studijama istraživači prekidali san sudionika na jednu ili više noći.

Rezultat ovih studija je bio zaključak da je svaka vrsta gubitka sna rezultirala s manje pozitivnih emocija kao što je radost, sreća i zadovoljstvo među sudionicima, kao i povećanim simptomima tjeskobe poput ubrzanog rada srca i povećane brige.

„To se događalo čak i nakon kratkih razdoblja gubitka sna, kao što je sat ili dva kasniji odlazak na spavanje nego inače ili nakon gubitka samo nekoliko sati sna,“ istaknula je dr. Palmer. „Također smo otkrili da gubitak sna povećava simptome anksioznosti i otupljuje uzbuđenje kao odgovor na emocionalne podražaje.“

Pored ovih posljedica nedostatka sna, istraživači su otkrili i da više od 30% odraslih i do 90% tinejdžera ne spava dovoljno. Nije potrebno uz te brojke isticati da ovakav način života može imati utjecaj na društvo u cjelini, jer čini se da je ovo društvo lišeno sna.

Dobrotvorna organizacija za mentalno zdravlje nazvana Mind kaže da ljudi koji ne spavaju imaju veću vjerojatnost da će imati psihotične epizode, vjerojatnije je da će se osjećati usamljeno i izolirano te da će se osjećati razdraženo i imati premalo energije za obavljanje stvari.

Naravno, postoje savjeti koji mogu dovesti do bolje kvalitete sna i kvalitetnijeg odmora. Važna je dobra rutina odlaska na spavanje, važno je pronaći vremena za opuštanje navečer, prakticirati svjesnost i stvaranje pravog okruženja za spavanje. Sve je to divno, ali mnogim roditeljima nedostižno. Ipak, važno je potruditi se barem povremeno nadoknaditi san i to je jedna pozitivna stvar – moguće ga je nadoknaditi. Sretno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.