Roditelji 22. prosinca 2023.

Je li šest sati sna dovoljno? Evo što se događa s organizmom ovisno o tom koliko sat spavamo…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad s redovnih osam ili više sati na noć najednom moraš prijeći na neke manje brojke – zbog činjenice da se tvoja obitelj proširila za jednog malog člana – tvoje tijelo to itekako osjeti.

Kvalitetan i normalan san - što je to? Čini nam se da roditelji male djece jednostavno zaborave na to u trenutku kad postanu roditelji. No, to što roditelji ne spavaju dovoljno, ne znači da jednostavno možemo bez sna. Čovjek u prosjeku provede oko trećinu života spavajući — što je više od 9500 dana. Spavanje je nešto najvažnije što možemo učiniti za svoje tijelo, i to toliko da se ne može ničim zamijeniti.

Možda te zanima... Istraživanje: Otkrij koliko mame brinu o bebi u prvoj godini života? Roditelji

Bez sna čovjek ne može funkcionirati, jer se u snu odmaraju mišići i sve tkivo, imunološki sustav puni baterije, kardiovaskularni sustav usporava, metabolizam radi… San je presudan za funkcioniranje organizma. Čak i naš um treba san više od svega kako bi funkcionirao. Budnost troši puno energije, posebno kod novopečenih roditelja, da nam je san prijekopotreban.

Evo kako naše tijelo funkcionira u odnosu na vrijeme provedeno spavajući.

Naše tijelo nakon osam sati sna

Ova bi brojka trebala biti neka prosječna brojka za kvalitetan odmor – sedam do osam sati. Kada dan za danom spavamo manje od toga, učinci tog se zbrajaju. Osam sati nije neki proizvoljan, izmišljen broj, već je utemeljen na otkrićima Nathaniela Kleitmana koji je zaslužan za otkrića REM faze spavanja i otac znanosti o spavanju. On je proveo 32 dana zatvoren u mračnu prostoriju bez dnevnog svjetla kako bi otkrio koliko će organizam tražiti sna i ispostavilo se da je to osam do osam i pol sati sna po noći.

Kasnije je ta brojka i dokazana testiranjem kognitivnih sposobnosti koje je proveo David Dinges s Pensilvanijskog sveučilišta na sudionicima koji su spavali manje od osam sati ili više. Oni koji su spavali upravo oko osam sati imali su bolje rezultate.

Naše tijelo nakon šest sati sna

Prvo što nam „strada“ kad ne spavamo dovoljno su refleksi i brzo razmišljanje. Što je manje sna, refleksi su lošiji, a mi smo sve više letargični. Sve što trebamo napraviti iziskuje više truda. S vremenom nam se smanjuje sposobnost zaključivanja, komunikacije i pamćenja. Tijekom jedne studije, grupa sudionika spavala je šest sati svake noći i nakon dva tjedna ti su ljudi imali jednako loše rezultate na testovima kao i oni koji nisu spavali cijelu noć.

U stvarnom svijetu, spavanje od samo šest sati koje se ponavlja duže vremena može značiti doslovno fizičku opasnost jer se povećava rizik od prometne nesreće, na primjer.

Naše tijelo nakon četiri sata sna

Osobe koje spavaju četiri sata na noć nakon tri su dana imali jednake rezultate kao oni koji su proveli noć bez sna, a nakon 10 takvih noći imali su jednake funkcije kao oni koji su bili budni 48 sati.

Ono što je važno i potvrđeno je istraživanjem, jest da su sudionici bez obzira na broj sati sna izjavili da su se prilagodili novim razinama sna. Bili su umorni, naravno, ali nisu smatrali da to utječe na njihove kognitivne sposobnosti. Hm, o ovom treba razmisliti svaki roditelj.

Kod ovako kraćeg sna dokazano je da strada i imunosni sustav, pa nas sve puno lakše „napada“.

Naše tijelo na manje od 4 sata sna

Organizam ne može funkcionirati na manje od četiri sata sna tijekom dužeg razdoblja. To može dovesti do zastrašujućih posljedica, može dovesti do halucinacija i raznih poremećaja. Činjenice je da je bilo kakva količina sna bolja nego ništa, ali organizam ne može dugo to trpjeti.

Nadoknađivanje sna

Srećom po roditelje, moguće je nadoknaditi nedostatak sna – do neke mjere. No, jedno od rješenja je drijemanje, ultimativni alat za borbu protiv nedostatka sna.

Možda te zanima... Znaš li koliko dana sna roditelji izgube u prvoj godini? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.