Beba Razvoj u 1. godini 01. siječnja 2024.

Koliko sati novorođenče spava i kako znati je li dovoljno?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niti jedno novorođenče neće odspavati cijelu noć u komadu. Tijekom razvoja u maternici dijete je u konstantnom mraku te nema osjećaj za noć i dan odmah nakon rođenja. Umjesto toga, spavanje i buđenje prilagođava osjećaju gladi.

U prvom tjednu života novorođenčad spava 16 do 17 sati dnevno, objašnjava Dhanya Puram Limaye, liječnica primarne njege u Domu zdravlja Erie Family u SAD-u i dodaje da, naravno, postoje određena odstupanja te neke bebe mogu spavati više, a druge manje. 

Međutim, ono u što roditelji mogu biti sigurni je to da niti jedno novorođenče neće odspavati cijelu noć u komadu. Kaže da će se buditi svakih sat vremena do tri sata kako bi jelo.

Tijekom razvoja u maternici dijete je u konstantnom mraku te nema osjećaj za noć i dan odmah nakon rođenja. Umjesto toga, spavanje i buđenje prilagođava osjećaju gladi. 

Možda te zanima... 'Dojenačko spavanje' - spas za mame koje doje? Beba

- Za novorođenčad je hranjenje izuzetno naporno pa zato toliko spavaju nakon svakog obroka, moraju se odmoriti i oporaviti - kazala je američka pedijatrica Hanjan Harbhajan i dodala da u prvih nekoliko tjedana života djeca spavaju više nego što su budna. - Tek rođene bebe imaju kraće cikluse spavanja i puno vremena provode u REM fazi - napomenula je.

Kako sazrijevaju i rastu, model spavanja se mijenja. Počinju spavati u sve duljim ciklusima kroz noć i potrebno im je manje sna tijekom dana.

Prosječne navike spavanja po starosti bebe

  • mjesec dana - u tom periodu bebe spavaju oko 15,5 sati dnevno, podjednako podijeljeno tijekom noći i dana.
  • dva mjeseca - bebama je u tom periodu potreban jednak broj sati spavanja kao prvi mjesec, ali počinju razlikovati noć i dan.
  • četiri mjeseca - u ovoj dobi bebe spavaju 14 do 15 sati, od čega se deset do 12 sati odnosi na noć. Bude se jednom ili dvaput tijekom noći zbog hranjenja. 
  • šest mjeseci - u tom periodu spavaju 13 do 14 sati, najčešće deset sati tijekom noći i tri do četiri sata danju.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako znati spava li dijete dovoljno?

- Novorođenčad treba više sna nego djeca, tinejdžeri i odrasli kako bi se podržao njihov brzi mentalni i fizički razvoj - objašnjava pedijatrica Harbhajan i dodaje da bebe proizvode milijarde neurona u mozgu, što će do kraja odrastanja rezultirati sa približno do 100 trilijuna neuronskih veza.

Možda te zanima... 10 savjeta za spavanje za prvih šest bebinih mjeseci Beba

U studiji iz 2017. godine, objavljenoj u časopisu 'Nature and Science of Sleep', pronađena je ključna povezanost između spavanja tijekom dojenja te kognitivnog razvoja i fizičkog rasta.

Ako brineš spava li tvoje dijete dovoljno ili ne, jer ipak su to mali pojedinci i vrijeme provedeno u spavanju može varirati od bebe do bebe, obrati pažnju na neke stvari. Pedijatrica napominje kako je važno obratiti pažnju kako beba izgleda kada se probudi. Ako je mirna i djeluje zadovoljno, to pokazuje da se dovoljno naspavala, a to je izuzetno važno.

- Bolest ili promjene u rutini mogu uzrokovati da bebe spavaju više ili manje nego što je to normalno. Razlog za zabrinutost postoji ukoliko vaša beba daje prioritet spavanju ispred jela i ne budi se zbog hranjenja. Ako vaša beba ne dobiva na težini ili ima poteškoće sa hranjenjem, svakako zakažite sastanak s pedijatrom - kaže Harbhajan, a prenosi Insider.

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.