Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. ožujka 2019.

Waldorfski pedagog: 7 životnih kompetencija koje su važne za svako dijete

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Osim vještina koje vrtić i škola trebaju razviti kod djece, postoje dublje i važnije osobine koje su potrebne, a na kojima se mora raditi neovisno o tome je li dijete uspješno u smislu školskih rezultata', rekao je poznati pedagog Godi Keller na predavanju i objasnio što je važno za djecu da ostanu snažna

Godi Keller, poznati waldorfski pedagog i autor iz Norveške na konferenciji Mliječni zub održao je predavanje pod nazivom 'Životne kompetencije - umijeće pripreme za nepoznato', na kojem je glavna tema bila zašto i kako raditi na važnim osobinama potrebnim za suočavanje s izazovima nepoznate budućnosti, kvalitete poput povjerenja, samopoštovanja, znatiželje ili snage volje.

Možda te zanima... Waldorfski pedagog: 'Škola nije jedini parametar uspjeha' Školarci

Često čujemo da, ako dijete nije dobro u školi, neće biti uspješno u životu. Međutim, pedagog postavlja pitanje što je zapravo uspjeh jer ono što se uči u školi samo je jedan dio, a postoje i drugi dio, značajke poput kreativnosti, emocija ili motivacije, koje su također jednako važne, samo što ih ne možemo mjeriti, kao primjerice matematiku. 

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

"Osim vještina koje vrtić i škola trebaju razviti kod djece, postoje dublje i važnije osobine koje su potrebne, a na kojima se mora raditi neovisno o tome je li dijete uspješno u smislu školskih rezultata", objasnio je poznati pedagog. 

Možda te zanima... 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece Vrtić

Što je važno za djecu da ostanu snažna u životu?

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

Pedagog je izdvojio sedam točaka, sedam kompetencija koje osobu čine životno kompetentnom:

1. Samopouzdanje, samopoštovanje - naša najvažnija sposobnost potrebna za razumijevanje nas samih, sposobnost da prihvatimo sami sebe. "To je osjećaj vrijednosti samoga sebe, shvaćanje koliko smo dobri i loši u nečemu", govori pedagog.

2. Povjerenje - ljudi koji vjeruju ljudima i životu imaju veće šanse za uspjeh, a suprotno od povjerenja je strah, a nažalost - živimo u vremenu kada se konstantno i najčešće nepotrebno stvara strah"Strah je jako ukorijenjen u naše društvo, međutim često opterećeni tim strahom djeci poručujemo "ne vjerujem ti", a takav odgoj može paralizirati dijete", dodaje.

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

3. Sreća, veselje prema životu - motivacija je najvažnija u učenju, sve će ići puno brže ako je dijete motivirano (ide li dijete radosno u školu ili je pod stresom)

4. Znatiželja - treba pomoći djeci da doznaju što se nalazi "iza" te da stalno istražuju i ispituju

5. Otvorenost -  važno je spriječiti nastajanje predrasuda

6. Snaga volje - od najranije dobi treba razvijati ovu sposobnost

7. Socijalne vještine - Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.