Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. rujna 2016.

Kako razviti radne navike kod djece?

mama kći kuhinja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Radne navike djeca će najbolje stjecati postupno, i to tako da od malih nogu dobivaju zadatke koje trebaju obaviti i da za sve što učine budu na bilo koji način pohvaljena

Ako želite razviti radne navike kod djece, teško da ćete nešto postići jednostavnim nagovaranjem, jer jednostavan rad od kojeg ne dobivamo nikakvu nagradu ili u kojem ne vidimo nikakav smisao u ljudima rađa otpor. Pritom nije važno samo ono što djetetu govorite, nego i sve ono što mu poručujete govorom tijela i svim ostalim oblicima neverbalne komunikacije.

Djeca usvajaju i pozitivne roditeljske primjere, ali se ponekad ponašaju i potpuno suprotno od njih. Zato se poneki roditelji čude što imaju lijenu djecu, iako oni nisu takvi. Djecu je potrebno uvjeriti da je rad nešto pozitivno, što ima smisla i daje pozitivne rezultate.

Pospremanje igračaka: može li proći bez drame?

Radne navike djeca će najbolje stjecati postupno, i to tako da od malih nogu dobivaju zadatke koje trebaju obaviti i da za sve što učine budu na bilo koji način nagrađena ili pohvaljena, jer će tako rad povezati s nečim pozitivnim i smislenim. Zadaci koje dajete djeci trebaju biti prilagođeni njihovom uzrastu, sposobnostima i mogućnostima. Nagrada ne mora biti ni velika ni posebna, dovoljno je da se dijete osjeti posebnim i vrijednim kad u nečemu uspije, a za to je dovoljno jedno malo "Bravo". Djeca vole čuti i da su već dovoljno velika za neki posao, na primjer: "Sad si već dovoljno velika da se sama obučeš..."

6 vještina za život koje svako dijete treba znati

Djeca bi trebalo jasno znati koji su njihovi zadaci, kako na dnevnom, tako i na dugoročnom planu. U tom smislu dobro je napraviti raspored poslova. Nakon što mu povjerite neki zadatak, nemojte ga svakog časa kontrolirati je li dovršio posao niti ga stalno podsjećati što treba učiniti ili koliko je sati. Dijete najbolje uči na vlastitim pogreškama i uspjesima.

Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

Rezultati će biti još bolji ako uključite djecu u ono što radite tako što ćete se družiti i zajedno uživati ​​u procesu rada i njegovim rezultatima. Primjerice, zajedno možete obojiti zidove u dječjoj sobi i oslikati ih originalnim crtežima ili jednostavno spremiti sobu i ukrasiti je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.