Vrtić 02. studenoga 2023.

Psihologinja podijelila 5 rečenica koje koristi sa svojom djecom – zanimljive su

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako naći pravu riječ. Bilo kad i bilo kome, a posebno kad te riječi tražimo mi roditelji za djecu. I posebno kad nismo baš od neke volje ili nas ulove u krivom trenutku…

Jezik, riječi, rečenice koje koristimo dok razgovaramo sa svojom djecom, čak i kada su vrlo mala, sastavni je dio njihova razvoja. Nekad pomno smislimo te rečenice koje izgovaramo, nekad malo manje vremena potrošimo na smišljanje jer… je takav trenutak. Nekad čak jednostavno pogrešno mislimo, odnosno ne razmišljamo o tom kako te naše riječi zvuče zapravo i što čine.

Možda te zanima... Ovakve su rečenice beskorisne i loše za dijete, a svi ih izgovaramo - i to onda kad je bitno Školarci

Na svom Instagramu jedna je psihologinja podijelila video u kojem iznosi 5 rečenica koje ona koristi sa svojom djecom, a njen je video postao brzo viralan. Dr. Colleen Reichmann, koja je majka i psihologinja, kaže da sa svojom djecom često i kad god je moguće koristi ove rečenice:

"Vjerujem ti."

"Žao mi je. Mama je pogriješila.”

“Hvala ti što si taj osjećaj podijelio/la sa mnom.”

“To je stvarno boljelo, zar ne? U redu je plakati, ni ja ne volim kad me povrijede.”

"Naravno, možeš dobiti još te hrane."

Nisu rečenice kojima je otkrila toplu vodu, slažemo se, ali nisu niti rečenice koje bi nam pale na pamet kao posebno bitne. No, čini se da je dr. Reichmann uvjerena da su ove rečenice važne. Svjesna je, kaže, još uvijek uči i raste kao mama (svima nam je tako, to ne prestaje, zar ne?), ali kaže da su neke od ovih rečenica možda najčešće koje govori u važnim trenutcima.

„Jedna od mojih najčešćih rečenica koju govorim svojoj djeci je ona 'Žao mi je' jer tako često padam i dižem se s njima”, napisala je. "To su afirmacije i stvari koje mogu reći svojoj djeci u trenutcima kad se osjećaju dobro i važno - uzmite ono što vam se čini ispravnim i ostavite ostalo."

Post dr. Reichmann je, složit ćemo se, primjer "nježnog roditeljstva" — popularne tehnike za modernu generaciju roditelja. Mnogi roditelji će, pak, reći da to nije najbolja moguća tehnika ili stil roditeljstva, kao prvo zato što je previše popustljiva i/ili često nije nježna prema roditelju. No, najbitnije je u nježnom roditeljstvu povezati se sa svojim djetetom, potvrditi ga i biti u doticaju s njim, te voditi računa o reguliranju vlastitih emocija kako bismo mogli bolje pomoći u reguliranju djetetovih kada je potrebno. Kao i sve s roditeljstvom, to je težak, često iscrpljujući rad, ali će se dugoročno isplatiti.

No, mnoge su mame u komentarima procijenile da nisu baš sve izjave na mjestu niti bi ih često koristile. Ipak, neke su im izjave zapele za uho i svidjele im se.

“Da za 'povrijeđeno dijete'. Mrzim čuti "dobro si!" Kao da bi plakali da su dobro! Moramo priznati i potvrditi njihovu bol!” napisala je jedna korisnica.

"Da!!! 'Možeš dobiti više hrane'. Tako sam sretna što ste ovo dodali, jer je TAKO važno," rekla je druga.

“Da za isprike! Moja su djeca sada starija, ali im također dajem do znanja da učim i rastem kao majka.. Podsjećam ih da nikada prije nisam bila majka u ovoj fazi njihova života i da ću vjerojatno pogriješiti, ali bila sam na njihovom mjestu kao dijete i ako se možemo naći na pola puta s iskrenošću i poštovanjem, prebrodit ćemo mnogo toga,” rekla je jedna mama.

Na kraju krajeva, i djeca su ljudi, a ako želimo da naša izrastu u otporne, emocionalno stabilne odrasle osobe, moramo se prema njima odnositi s poštovanjem i učiti ih da poštuju nas i druge u tom procesu. Zapamti, tvoje dijete promatra sve što radiš i ono će odražavati tvoje riječi i postupke. Dakle, kao što stara izreka kaže, ponašaj se prema njima onako kako želiš da se ponašaju prema tebi.

Možda te zanima... 9 rečenica koje bi roditelji trebali izbaciti iz rječnika jer štete djeci Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.