Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. svibnja 2018.

5 zabrinjavajućih stvari kod male djece zbog kojih možete odahnuti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada imate malo dijete, teško je ne brinuti o velikim, ali i malim stvarima - što je u potpunosti prirodno jer svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete. Saznajte oko kojih ponašanja se još uvijek ne trebate brinuti, ali i kada ona postaju problem

Kada ste roditelj, brinete o djetetovom zdravlju, o prekretnicama razvoja, o tome odgajate li ga da postane dobra osoba i još puno toga. Ipak, kada je u pitanju ponašanje, zasada možete odahnuti zbog nekoliko stvari koje su vam čudne ili vas brinu kod male djece

Možda te zanima... 16 savjeta za 'preživljavanje' dvogodišnjaka i trogodišnjaka Vrtić

1. Vaše dijete je odjednom jako razmaženo

Ovih dana kao da samo čujete negodovanje, odbijanje i neraspoloženje i zabrinuti ste da postaje razmaženo. Nemojte još brinuti. Otpor je dio normalnog dječjeg razvoja. "Dvogodišnjaci i trogodišnjaci shvaćaju da se mogu braniti, a raspravljanje s roditeljima jedan je od načina na koji stječu samopouzdanje", objašnjava dječji psihijatar, dr. John Sargent. Vaš mališan testira svoju samostalnost, a posao roditelja je da preuzme kontrolu nad situacijom kako bi se izbjegla 'borba moći. 

Možda te zanima... Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditelji stvorili 'trinejdžere'? Vrtić

2. Vaše dijete je jako hiperaktivno (i brinete da bi mogao biti ADHD u pitanju)

Evo malo utjehe. "Mala djeca često su nametljiva, prkosna i ne žele slušati istog trenutka ili odgađaju poslušnost", govori dječja pedijatrica, dr. Theresa Arranz-Lim. Isto tako, naglašava kako se znakovi ADHD-a jasno pokazuju od četvrte do šeste godine, kada roditelji, odgajatelji i liječnici sa sigurnošću mogu reći postoje li pravi problemi s pažnjom i koncentracijom

3. Dijete je sebično i odbija dijeliti

Činjenica je da malo dijete još nije spremno dijeliti. "Mala djeca nisu sebična nego egocentrična. U jasličkoj dobi, djeca su sama sebi jedina realnost i sve je usmjereno na njih", govori dječji terapeut Brian Vincent Calibo i dodaje kako su dvogodišnjaci i trogodišnjaci u razvojnoj fazi u kojoj još ne mogu suosjećati. "Ne znaju da su povrijedili osjećaje drugog djeteta kada su odbili dijeliti. Ipak, nikada nije prerano polako početi učiti dijete o empatiji i dijeljenju", dodaje. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Djeca uče kako dijeliti stvari, ali nije svaka sebičnost loša

4. Dijete ima ograničen vokabular

S dvije godine, djeca obično govore u kombinacijama nekoliko jednostavnih riječi, ali do treće godine, dijete vas može iznenaditi punim, kratkim rečenicama. Ali, ako ovo nije slučaj kod vašeg djeteta, nemojte se još brinuti. "Svako dijete ima svoj raspored. Neka djeca jednostavno nisu lagodna s riječima, a neka djeca razumiju, ali još uvijek imaju poteškoća s izražavanjem", objašnjava dječja logopedinja Liza Bulos. Kada se zabrinuti? Dobra provjera može biti razumijevanje. Logopedinja savjetuje roditeljima da pitaju dijete pitanja i ako se čini da dijete ne razumije i ne može slijediti jednostavne upute, tada bi se moglo raditi o problemu. 

Možda te zanima... Što bi dijete trebalo znati govoriti do trećeg rođendana? Vrtić

5. Dijete ima imaginarne prijatelje s kojima razgovara

"Imati imaginarnog prijatelja u potpunosti je normalno i uobičajeno", govori kognitivna znanstvenica, Celeste Kidd i dodaje kako većina imaginarnih prijatelja ne treba zabrinjavati roditelje, posebno u ovoj dobi. Imaginarni prijatelji način su učenja o socijalnoj interakciji i vježbanju socijalnih vještina. "Djeca raspravljaju i svađaju se sa svojim nevidljivim prijateljima i znaju da oni nisu stvarni. Čak i mala djeca znaju da se radi o igri pretvaranja i znaju odvojiti svijet mašte od stvarnosti", objašnjava znanstvenica. 

Izmišljeni prijatelji otkrivaju dječje interese i strahove

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci