Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. lipnja 2022.

5 prednosti za djecu koje donosi odrastanje uz pse

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete u nekom trenutku svojega života odlučit će se zamoliti svoje roditelje za nabavku kućnog ljubimca. Iako su oni velika obaveza te iziskuju određene financije, ne mogu si ih svi priuštiti, pogotovo uz sve dodatne ili poslovne, aktivnosti. No, jesi li znala da oni zapravo mogu pomoći razvoju tvoje djece?

Učenje o odgovornosti

Tražiš li priliku da naučiš svoje dijete važnoj životnoj lekciji? Briga o živom biću razlikuje se od odgovornosti vezane uz pražnjenje perilice posuđa. Od šetnje, kupanja, hranjenja - sve su to zadaci koje bi tvoje dijete moglo naučiti ponešto o obavezama i o skrbi vezanoj uz živo biće.

Djeca odrasla s kućnim ljubimcima u prosjeku su zdravija

Nedavna istraživanja dječjeg zdravlja zaključila su da su djeca koja su živjela s kućnim ljubimcima (ali posebno psima) tijekom prve godine života zapravo imala bolji imunološki sustav od onih koji nisu. Oni vjeruju da je izloženost psima mogla pozitivno potaknuti sazrijevanje njihovog imunološkog sustava tijekom dojenja. Pored toga, kad su se razboljeli, bio im je potreban kraći period korištenja antibiotika u usporedbi s djecom koja nisu živjela s kućnim ljubimcima.

pas, dječak, kućni ljubimci Možda te zanima... Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo! Školarci

Druga studija je otkrila da djeca koja su imala predispozicije vezane uz respiratorne alergije ili astmu, imaju mnogo manje vjerojatnosti da će razviti slične zdravstvene probleme ako imaju psa u kući. Istraživači su otkrili da je rano izlaganje ključno po tom pitanju. Također, nedavna istraživanja otkrila su da psi zapravo štite djecu i od ekcema. Zaključak istraživanja bio jest da djeca s razvijem alergijama na pse, koja u kući nisu imala pse, su imala četiri puta veću vjerojatnost da će razviti ekcem, prenosi The Drake Center.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Imaju bolju emocionalnu inteligenciju

Svi su čuli za IQ, ali jesi li razmišljala o poboljšanju EQ-a djeteta (ili emocionalne inteligencije)? Posjedovanje psa omogućuje im da vježbaju ove vještine i poboljšava svoju emocionalnu inteligenciju tijekom vremena.

Briga za drugi život će zahtijevati od tvojega djeteta da postane suosjećajniji pojedinac. Hranjenje ili šetnja psa, iako će ponekad možda radije željeti raditi neke druge stvari, značit će da moraju izaći izvan okvira razmišljanja samo o sebi te da moraju  vježbati nesebično. Uz to, briga za kućnog ljubimca gradi djetetovo samopoštovanje. Ispunjavanje malih zadataka (poput punjenja posude s vodom) pomoći će im da se osjećaju sposobnima i ujedno će im dati osjećaj postignuća.

Možda te zanima... Kućni ljubimci pozitivno utječu već i na bebu u trbuhu, tvrdi istraživanje Trudnoća

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da djeca sa psima u kući također imaju smanjenu razinu anksioznosti i smanjenu količinu percipiranog stresa. Vjeruju da djeca koja komuniciraju sa psima imaju povećanu razinu oksitocina koji se oslobađa u njihov mozak. Ukratko, kućni ljubimac osim ljubavi u tvoju će kuću unijeti i nemjerljivu sreću.

 

Više vježbaju i igraju se

Pokušavaš li pronaći način da odvratiš svoju djecu s kauča i dalje od ekrana mobitela ili tableta? Pokušaj usvojiti psa! U prosjeku djeca koja imaju psa u kući vježbaju 15 minuta više od one djece koja nemaju psa. Iako se te minute sada ne čine posebno dugačkima, ali one dodaju i do 6 sati mjesečno i 67 sati godišnje više vježbe! Neki istraživači vjeruju i da bi posjedovanje pasa mogao biti način da se pomogne u borbi protiv pretilosti u djetinjstvu, prenosi The Drake Center.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Psi su odlični i po pitanju terapija

Jesi li znala da je jednom od 45 djece u Sjedinjenim Američkim Državama dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma (ASD)? To je gotovo 2 % cjelokupne populacije djece u dobi od 2 do 17 godina. Neprofitne udruge, kao što je Good dog! otkrili su da psi imaju nevjerojatan utjecaj na kvalitetu života i razvoja djece s ASD-om, a neke od prednosti uključuju:

  • Pas pruža osjećaj sigurnosti..
  • Smanjuje tjeskobu.
  • Povećana spremnost za isprobavanje novih stvari.
  • Povećana sposobnost suočavanja sa strašnom situacijom.
  • Povećava društvenu interakciju.
  • Potiče verbalnu komunikaciju, osnažuje vokabular.
Možda te zanima... Nedoumica jedne mame: Kućni ljubimac - da ili ne? Roditelji

Nadalje, psi mogu pomoći i djeci s dijagnozom ADHD-a:

  • Psi pomažu stvoriti dosljednost i rutinu.
  • Pružaju način za potrošnju viška energije i pomažu u hiperaktivnosti. 
  • Psi pomažu djeci da se nose s izolacijom i depresijom.

Sve u svemu, posvajanje psa može biti jedna od najboljih odluka koje ćeš ikada donijeti za svoje dijete. Stoga, što čekaš?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.