Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. svibnja 2023.

5 jezika ljubavi: Koji tip je tvoje dijete, u čemu griješiš i kako se postaviti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Različita djeca žude za različitim vrstama pažnje i ljubavi. Prema teoriji dr. Chapmana svi izražavamo ljubav i doživljavamo je na istih pet načina, ali svatko ima jedan najvažniji način

Gail Cornwall za Parents je navela kako je njen šestogodišnji sin Stuart tip djeteta kojemu bi ona zavidjela, da sada odrastaju zajedno. 

"Dovoljno je simpatičan i poslušan da bude 'miljenik' svojih nastavnika, ali dovoljno zabavan da osvoji drugu djecu, roditelje i ostale kada je u pitanju zabava. Ipak, unatoč tomu, nedugo nakon što sam se vratila s proljetnog poslovnog putovanja, ugledala sam ga kako trga i baca sirovi, zeleni grašak po našem vrtu, a zatim uzima svoju mlađu sestru, Josephine i upoznaje ju s okusom i mirisom zemlje", našalila se.

Možda te zanima... Što sve djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena? Vrtić

No, taj tjedan bio je iznimno težak za njega, kaže Cornwall. Zbog činjenice da je ona puno putovala i izbivala iz kuće, a mlađa i starija sestra bile su zauzete svojim igrama, on je bio sam. "Možda se osjećao izostavljenim, pa sam mu odlučila pokazati kako ga volim, unatoč tomu što ponekad zbog posla moram otići", kaže Cornwall.

Pet jezika ljubavi

Nakon što je pročitala knjigu doktora Gary Chapmana 'Pet jezika ljubavi', odlučila je promijeniti i svoj pristup. Naime, Chapmanova teorija jest da svi izražavamo ljubav i doživljavamo je na istih pet načina, ali svatko ima jedan najvažniji način:

  •  fizički dodir,
  • darovi,
  • riječi potvrde,
  • akti služenja i
  • kvalitetno vrijeme.

Prvi korak u prepoznavanju primarnog ljubavnog jezika djeteta jest obratiti pažnju na to kako on pokazuje ljubav prema tebi. Zašto? Zato jer smo svi skloni ponuditi naklonost na način na koji ga želimo primiti. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

1. "Ulovi me! Mazi me!"

Iako će zagrljaj možda bilo kojem djetetu reći „volim te“, onima koji obožavaju fizički dodir on je ultimativni potez.

Je li tvoje dijete takvo: Dr. Chapman ima sina koji preferira ovaj ljubavni jezik. "Kad sam došao kući, on bi dotrčao do vrata, uhvatio me za nogu i počeo se penjati na mene", kaže on. Ako se djeca stalno nalaze u tvojem prostoru, dodiruju te ili se igraju s tvojom kosom, to je signal da ih treba više fizički dodirnuti, zagrliti, da oni žude za tim, kaže Laura Markham, autorica knjige Peaceful Parent, Happy Kids.

Što možeš napraviti: Sjedni na kauč, pitaj dijete želi li ti sjesti u krilo i ponudi mu maženje s vremena na vrijeme. Kada hodate zajedno, drži ga za ruku.

Uobičajene zamke: Šamar ili pljusak po licu neugodan je i većinom štetan za bilo koje dijete, a pogotovo ako se radi o djetetu čiji je glavni ljubavni jezik dodir. Stoga, ako tvoje dijete priča ovim ljubavnim jezikom, pripazi na način kojim ga discipliniraš.

Možda te zanima... Po karakteru djeca se dijele na maslačke i orhideje Vrtić

2. "Poklon, molim!"

Poneka se djeca osjećaju najviše voljena kada dobiju nešto na poklon. To ne znači da su 'materijalisti' ili da te vole jedino zbog njih.

Da li je i tvoje dijete takvo: Dijete čiji je glavni ljubavni jezik vezan uz poklon često godinama pamti osobu koja mu ga je darovala, način na koji je poklon primio, u što je on bio zamotan i slično. 

Što možeš napraviti: Ako tvoje dijete poklon vidi kao simbol ljubavi, on može biti bilo što. Od kamena, do špekule ili cvijeta iz vrta. U tom slučaju ne govorimo o izričito skupim i materijalnim poklonima. Iako je u redu pokloniti igračke svojem djetetu, ne moraš to raditi stalno.

Uobičajene zamke: "Moraš biti oprezna u pretjerivanju s darovima," kaže dr. Chapman, "te djeci moraš dati darove koji su primjereni njihovoj dobi i koji će im biti od koristi, a ne samo ono što žele." 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. "Razgovaraj sa mnom!"

Za djecu koja pažljivo slušaju i vole pričati, najvažnije su tvoje ljubavne riječi.

Da li je i tvoje dijete takvo: Ako je tvoje dijete boljeg raspoloženja nakon što pričaš s njim, pohvališ ga ili mu kažeš nešto slatko - onda ono govori jezikom i riječima potvrde.

Što možeš napraviti: Kada mu pripremaš objed, stavi malene bilješke na njegovu hranu, sa slatkim porukama. Pored kreveta, kada se probudi, ostavi mu slatki stih ili na staklo od tuš kabine nacrtaj srce kada se tvoj mališan tušira. Mnogi je načina kako da jednostavnom porukom s malo riječi, pošalješ veoma glasni izljev ljubavi.

Uobičajene zamke: Uzevši u obzir da ova djeca vole pričanje i razgovor te riječi potvrde, uvrede su ono što njih jako povrijedi. Stoga, posebno pazi u razgovoru s drugima, dok tvoje dijete sluša, kojim se riječima koristiš. Nadalje, prema njemu samome, pokušaj izbjegavati spoj riječi "volim te, ali hajde sada napravi ovo.." ili " dobar si dečko, ali hajde sada..." jer će tvoje dijete s vremenom početi misliti da je tvoja ljubav prema njemu uvjetna.

Možda te zanima... 7 preslatkih znakova da te tvoja beba voli Beba

4. "Ti radiš za mene!"

Djela usluga su možda najčudniji ljubavni jezik, kaže Chapman.

Da li je i tvoje dijete takvo: Obično takva djeca roditelje mole da im oni obuju patike, da im poprave slomljenu igračku ili da ih uspavaju i poprave im jastuk. Kao rezultat, roditelji ove djece možda će se osjećati ponekad kao njihovi sluge.

Što možeš napraviti: Mogućnosti su beskrajne, možeš pomoći svojem djetetu, no treba odrediti granicu. Važno je kod djece poticati samopouzdanje i samostalnost. Najbolje što možeš učiniti je pomoći im nekoliko puta i biti tu za njih, ali onda ih potaknuti da nastave sami, kaže Chapman.

Uobičajene zamke: Ne moraš skakati na svaki njihov zahtjev. Pronađi spomenutu granicu. U nekim stvarima im pomogli i poslušaj ih, dok kod drugih zauzmi stav.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. "Dođi ovamo! Pogledaj ovo!"

Ova djeca najviše cijene vrijeme koje provedeš s njima.

Da li je i tvoje dijete takvo: Dijete koje te obično zove k sebi ili moli za igru, želi s tobom provesti kvalitetno vrijeme. Doktor Chapman kaže kako njega njegova kći obično zove u sobu kako bi nešto pogledao i tako gotovo svakog dana.

Što možeš napraviti: Osim što se možeš potruditi i poigrati se s njim, možeš na tjednoj bazi izdvojiti vrijeme samo za vas. Nema veze znači li to odlazak u šetnju, čitanje ili igranje. Vrijeme samo za vas odnosi se na to da svu pažnju posvećuješ djetetu, bez mobilnih telefona, bez drugih ljudi. Samo vas dvoje.

Uobičajene zamke: "Ako je ovo jezik ljubavi kojim tvoje dijete priča, a tvoja metoda discipline kada je ono neposlušno zvuči nešto kao: 'Odi u svoju sobu dok se ne smiriš!', za njega je to velika kazna, kaže doktor Chapman. Nadalje, prethodno spomenuto posebno vrijeme ne mora se provoditi uvijek, ponekad će tvoje dijete biti zadovoljno i samom činjenicom da ste u istoj prostoriji dok se ono igra.

Prati reakcije svojega mališana i otkri kojom vrstom ljubavnoga jezika on priča, a to će ti bez sumnje omogućiti bolje povezivanje s njim.

Možda te zanima... Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.