Beba Razvoj u 1. godini 05. travnja 2024.

7 preslatkih znakova da te tvoja beba voli

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako bebe ne mogu riječima pokazati koliko vas vole, postoje neke stvari kojima vam jasno daju do znanja koliko ste im važni. Ovo su znakovi kojima ti beba govori: "Volim te!"

1. Gleda te u oči

beba mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Beba voli gledati lica, a vaše je njezino omiljeno. "Taj prekrasni pogled je urođeni instinkt za preživljavanje koji je stvoren kako bi privukao pažnju i ljubav roditelja", tvrdi neuroznanstvenica Lise Eliot. Bebini dugi pogledi u vaše oči također su početak njezine ljubavi prema vama te ona shvaća koliko ste važni u njenom životu.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

2. Prepoznaje tvoj miris

Ako bebi ponudite da bira između mirisnih ruža i vaše znojne i prljave majice, beba će uvijek izabrati majicu. "Čak će i beba stara 1 tjedan odmah okrenuti glavu prema majčinoj dojki s mlijekom", kaže Eliot. Za vašu bebu, ništa ne miriše slađe od vas.  

3. Smiješi ti se

Prvi put kad vas vaša beba pogleda s istinskim osmijehom razvučenim preko cijelog lica, na taj način vam govori da vas voli. 

beba osmijeh smijeh Možda te zanima... Kako izmamiti svojoj bebi osmijeh na lice? Beba

4. Razgovara s tobom

beba mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I oni najraniji besmisleni zvukovi koji nema smisla, upućeni su vama. Beba neće početi razgovarati sama sa sobom. Njezin najraniji jezik postoji kako bi se beba zbližila s vama, zato odgovarajte natrag! Time zajedno postavljate temelje za pravi razgovor kasnije.

5. Želi te blizu sebe

Nakon što beba navrši šest mjeseci, primijetit ćete kako nije sretna zbog vaše odsutnosti. Možda će se mrštiti ili plakati svaki put kad se udaljite, a smijati kad se približite. To je znak njezine, sve veće, privrženosti.

dijete mama Možda te zanima... Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi? Beba

6. Dijelite iste interese

Bilo da su to božićne lampice ili prljavo rublje, ako proučavate određene stvari, beba će učiniti isto. Takvo ponašanje zove se 'međusobna pozornost', a može započeti kada beba bude samo nekoliko mjeseci stara, ali je izraženija od 9. do 12. mjeseca starosti. "To je znak da je vaše dijete povezano s vama i cijeni ono na što obraćate pažnju", kaže pedijatar Harvey Karp.

7. Koristi te kao štit

Nemojte se iznenaditi ako beba 'zakopa' glavu u vaša prsa kada se neka nova osoba pojavi. "Tjeskoba od stranaca" je normalna faza, a kad se beba okrene vama za zaštitu znači da vas voli i vjeruje vam da ju držite na sigurnom.

Možda te zanima... 27 sitnica koje će ti pomoći da se još više povežeš s bebom Beba
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.