Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. kolovoza 2018.

Dramatičan video: Policajac spasio bebu od gušenja

Foto: Instagram/policevideo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Video u kojem je beba spašena sve nas treba podsjetiti koliko je važno znati reagirati u takvim situacijama

Znate li što treba učiniti ako se beba počne gušiti? Dramatičan video zapis iz jednog trgovačkog centra na Floridi podsjetnik je koliko je važno znati prvu pomoć, ne samo zbog svoje djece nego zbog svih ljudi. 

14-mjesečna Lucia jela je pileće medaljone u kolicima kada se počela gušiti. Njezina mama, Ana Graham, rekla je da je Lucia jede čvrstu hranu od svog devetog mjeseca bez ikakvih problema. Ovaj put mama je primijetila da nešto nije u redu."Kada je zagrizla drugi put primijetila sam da me gledala širom otvorenih očiju. Počela se crvenjeti", rekla je mama.

Možda te zanima... Sigurnost djece: Što svaki roditelj treba znati o gušenju Vrtić

Izvukla je svoju djevojčicu iz kolica, okrenula ju je prema dolje i pokušala udarati po leđima, kao što ju njezin pedijatar naučio. Uskoro su joj prišli policajci i jedan od njih uzeo je djevojčicu i snažno lupao po leđima. Za nekoliko trenutaka djevojčica je bila spašena.

yt Možda te zanima... Hrabri zadarski policajac spasio bebu od gušenja Beba

Što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba polegnuti na leđa (tako da je glava niže od prsa) i pritisnuti nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Možda te zanima... Nakon što joj se kći skoro ugušila, mama upozorava na važnost prve pomoći Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.