Vrtić Prehrana djeteta 15. siječnja 2019.

Previše voća u dječjoj prehrani: Može li biti problem?

Foto: Guliver : Stomatologinja objašnjava koje su namirnice štetne za zdravlje zubi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja nutricionistica objasnila je koje je voće najbolje za djecu, ali i zašto je važno ne pretjerivati s voćem u prehrani

"Jedi voće!" Gotovo da nema mame koja ovu rečenicu ne izgovori svakodnevno, posebno u ljetnim mjesecima kada je sve puno sezonskog svježeg voća. Međutim, kao ni sa čim drugim - ni s voćem ne bismo trebali pretjerivati

Dječja nutricionistica Mandy Sacher za portal Babyology objasnila je kako je i u zdravlju ključna umjerenost pa tako i kada je u pitanju voće. 

Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić

"Voće je super zdravo, ali i s njime možemo pretjerati", objašnjava nutricionistica i dodaje kako bi roditelji trebali ciljati na dva serviranja dnevno za djecu, ali ako su jako aktivna - taj broj mogu povećati na tri. 

Stvarni problem pojavljuje se kada voće počne mijenjati drugu hranu ili kada se jede uz svaki obrok u danu. "Mnogo ljudi jede voće nakon svakog glavnog jela, ali važno je da se međuobroci i obroci odvoje. Fokusirajte se na proteine i povrće u obrocima, a voće ostavite za jutro ili poslijepodne."

Koje je 'najbolje' voće za djecu?

Nutricionistica naglašava kako svako voće ima svoje dobrobiti, ali dobro općenito pravilo je birati ono koje prirodno ima manje šećera, poput bobičastog voća. Također je dodala kako je važno birati svježe, cjelovito voće umjesto onog obrađenog na bilo koji način. 

Dijete drži čašu Možda te zanima... Znate li iz koje hrane djeca pojedu najviše šećera? Vrtić

"Djeca trebaju jesti hranu koja je što prirodnija i bliža prirodi. Izbjegavajte užine poput obrađenog suhog voća. Iako bi suho voće trebalo sadržavati sve vitamine i minerale koji se mogu naći u svježem voću ako se prirodno suši - ono postaje nezdravo ako se suši kemijskim putem dodavanjem konzervansa ili dodatnog šećera. Radije im dajte svježe voće u svom punom obliku posebno ako je sezonsko, na taj način ćete osigurati da dijete u sebe unese sve hranjive sastojke", objašnjava. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kupuj sezonsko i lokalno

"Sva hrana koja nije lokalno proizvedena vjerojatnije će biti puna pesticida", govori nutricionistica i dodaje da je važno osigurati djetetu provjerenu hranu pa tako i provjereno i čisto voće, posebno jer obično jedu više voća nego odrasli. 

Dječja prehrana zimi: Koje namirnice su izvor energije?

Ciljaj na ravnotežu

Neka voće bude ono najslađe u dječjoj prehrani. "Zaista je važno da se pobrinete da nije sve u prehrani vašeg djeteta zaslađeno. Doručak ne smije biti pun meda ili pirjanog voća, iza ručka ne smije uvijek biti desert, a večere ne bi nikada smjele biti slatke."

Nutricionistica dodaje kako djecu treba naučiti proširiti okvir svojih okusnih pupoljaka. "Jogurt je odličan izbor za upoznati dijete s kiselom hranom. Ali ne kupujte zaslađene verzije, ako želite dodati nešto slatko, radije u običan jogurt stavite malo voća."

Kupuj pametno

Uz fokusiranje na lokalne i svježe namirnice, važno je čitati i oznake i etikete na hrani kako bi bila sigurna da si donijela visokokvalitetne odluke. "Naravno da nemamo svi domaću hranu i moramo se osloniti na proizvode kojima možemo vjerovati da nemaju skrivene šećere."

"Ne želimo demonizirati šećer, ali želimo da djeca nauče donositi svjesne odluke kad je u pitanju prehrana", zaključuje nutricionistica. 

jabuka Možda te zanima... Jabuke su djeci najdraže voće, a ovako ih možete ispeći Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.