Vrtić Prehrana djeteta 22. kolovoza 2018.

S ovim trikovima dijete će obožavati voće i povrće

Foto: Lidl

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Maštovitost i domišljatost potrebne su vam kako biste dijete nagovorili da jede hranu koja mu je potrebna, a pomoći bi vam moglo i ovih 12 savjeta stručnjaka i roditelja

Dječja prehrana jedna je od glavnih preokupacija roditelja, pogotovo u djetetovoj ranoj dobi. I dobro je da je tako jer upravo u ranom djetinjstvu razvijamo ukuse i stječemo prehrambene navike za cijeli život. No uzalud ste se pomno informirali što sve djetetova prehrana mora sadržavati ako tu teoriju ne uspijevate provesti u djelo, tj. postići da dijete prihvati hranu koja će mu osigurati optimalan razvoj. Kako navodi britanski Independent, u ovogodišnjoj anketi roditelja djece do 10 godina u Velikoj Britaniji čak 41 posto njih priznalo je da su odustali od nuđenja zelenog povrća svojoj djeci. Da ne biste i vi popustili u svojoj roditeljskoj misiji, evo čak 12 trikova koji bi vam mogli pomoći – naravno, u kombinaciji s vašom dosljednosti i upornosti.

Učinite hranu zabavnom

Djeca vole zabavne priče i igre, pa u njih kao likove ubacite voće i povrće ili Lidlove figurice Stikeez. Svrha je da dijete jedenje zdrave hrane počne povezivati sa zabavom, da se tomu veseli i samo počne smišljati scenarije u kojima su u glavnim ulogama voće i povrće. 

Dajte djetetu dobar primjer

Dijete obrasce ponašanja uči oponašajući ljude oko sebe, oni mu služe kao primjer. Dakle, dijete neće jesti voće i povrće ako ne vidi da njegovi roditelji to čine. Kad u svojoj okolini ne viđa voće i povrće, logično je da ga neće htjeti u svom obroku. Djeca traže hranu koja im je poznata, a ako nisu okružena zdravom hranom, neće je uopće uzimati u obzir.

Uključite djecu u nabavu hrane

Djeca su više zainteresirana za obrok ako su uključena u nabavu namirnica, stoga ih povedite na tržnicu i u trgovinu. Dopustite im da odaberu dvije-tri stvari po svojoj volji za obrok koji pripremate. Ako imate mogućnosti, zasadite biljku o kojoj će se dijete samostalno brinuti. Ponos i uzbuđenje koje će osjetiti kad ubere plod zasigurno će se odraziti na njegovo doživljavanje voća i povrća. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Uvedite pravilo jednog zalogaja

Čuli ste vjerojatno za znanstveno dokazanu činjenicu da dijete mora kušati neku namirnicu 8 do 10 puta da bi je prihvatilo. Pravilo jednog zalogaja nalaže da dijete pojede samo jedan zalogaj nepoznate hrane, što bi trebalo biti jednostavno ispregovarati. Trebate se naoružati strpljenjem i kontinuirano izlagati dijete novoj namirnici.

Nemojte djecu tjerati da pojedu sve

Zahtijevanje da dijete pojede sve s tanjura, što je česta praksa roditelja, posve je kontraproduktivno. Kazne i zabrane učinit će obroke neugodnim iskustvom, pa će ih dijete početi povezivati s negativnim osjećajima i s vremenom razviti odbojnost prema hrani.

Nagradite dobro ponašanje

Mudra je taktika nagraditi dijete jer je pojelo neku namirnicu ili obrok, a ne kazniti ga kad to nije učinilo. Istraživanja su pokazala da će nagrađivanje djeteta jer je primjerice probalo dva zalogaja hrane koju inače odbija stvoriti pozitivnu asocijaciju na hranu.

Dajte djeci da pripremaju obrok

Postoje recepti za djecu koji su dovoljno maštoviti da im privuku pozornost i ujedno dovoljno jednostavni da ih djeca samostalno mogu pripremiti. Uz vaš nadzor dajte im da to rade jer tako će se zainteresirati za različito voće i povrće, njihovu boju, oblik, teksturu i naposljetku okus.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Uzmite u obzir ono što je djeci važno

Ne očekujte da djeca imaju isti sustav vrijednosti i strahove kao vi. Ona se ne boje bolesti i još ne mogu shvatiti koliko je zdravlje važno. No htjeli bi biti veći i jači, ta ograničenja itekako osjećaju. Stoga je svrsishodnije da djeci kažete da će od brokule narasti, nego da im objašnjavate da je to jako zdrava hrana.

Ponudite šaren obrok

Djeca vole boje, pa će im privlačniji biti tanjur na kojem se nalazi voće različitih boja. Iskoristite to tako da im ponudite više vrsta povrća. Također, djeca za razliku od odraslih više vole čiste okuse, tako da će, primjerice, radije jesti rižu i grašak odvojeno.

Pokušajte s drugačijom teksturom

Djeca su osjetljiva na teksturu hrane. Ako dijete ne želi jesti kuhanu mrkvu, ne znači da je neće htjeti sirovu.  Dakle, u nekim slučajevima uzrok odbijanja hrane nije okus nego tekstura, pa ne odustajte od važnih namirnica.

Aranžirajte hranu na tanjuru

Mi odrasli navikli smo servirati hranu u centru tanjura, no sigurno ste primijetili da je to djeci nije po volji, pa hranu često premještaju, a onda ih opominjemo da se hranom ne treba igrati i slično. Prihvatite igru i složite na tanjuru različite uzorke, srca, krugove i slično kako biste zainteresirali dijete.

Dodajte sastojke koje djeca vole

Uspješna može biti taktika da mrsko povrće povežete s namirnicom koju dijete voli, primjerice sa sirom, slaninom, čak i s nekim začinom na koji dijete inače dobro reagira. Važno je samo da veći dio tog obroka bude nutritivno vrijedan.

Imate li svoj trik?

Roditelji, je li vaše dijete problematično kad su u pitanju voće i povrće? Kojim ste taktikama pokušali to promijeniti? Jeste li uspjeli? Podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.